Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrormisstänkt svensk gripen

Tre av de gripna männen är bosnier och en man är svensk. Foto: SIPA
Foto: SIPA
De misstänkta bomberna.  Foto: Federalna.ba

De greps när det skulle föra ut bomben från Bosnien.

En svensk man i 50-årsåldern och fyra bosnier har gripits misstänkta för terrorbrott.

Men enligt svensk polis handlar det inte om terror - utan bomben skulle användas i kriminella gängkrig.

- Det handlar om gängrelaterad brottslighet i södra Sverige, säger Andreas Fahlén, pressekreterare på polismyndighetens nationella pressjour.

Tre av männen greps på gränsen till Bosnien när de var på väg att lämna landet. I bilens baggage låg bomben - som enligt uppgift till bosniska tidningen Avaz var byggd av handgranater.

De två andra männen greps i Sarajevo, uppger bosnisk polis för nyhetsbyrån AP.

Gripandena skedde efter ett samarbete mellan bosnisk, nederländsk och svensk polis i en hemlig operation som går under namnet "Benelux".

- När vi arbetat med det här fallet har det skett genom ett nära samarbete med polismyndigheterna i Sverige och Nederländerna samt genom ett samarbete med gränspolisen i Bosnien-Hercegovina och Serbien, uppger den bosniska säkerhetspolisen SIPA i ett pressmeddelande.

Bomben var en beställning

Fyra av de gripna männen är bosnier och en man är en svensk i 50-årsåldern. Svensken tillhörde de tre män som greps vid gränsen tillsammans med bomben.

Männen misstänks ha byggt bomben i Bosnien efter att ha fått "en beställning" från Skandinavien och planen var att frakta den genom Europa till sin uppdragsgivare.

Bomben, som hade en anordning för att tidsinställa den, beställdes av en person i Holland men målet var att använda den för ett terrorattentat i Sverige, rapporterar bosniska statstelevisionen på fredagskvällen. Svensken ska ha kommit ner till Bosnien för två dagar sedan för att hämta den.

Men polisen var hela tiden de misstänkta männen på spåren, och ska ha följt efter dem sedan i onsdags.

- Tre bosnier och en svensk medborgare med arabiskt ursprung har gripits misstänkta för terroraktiviteter, säger Boris Grubesic, talesperson för den bosniska åklagarmyndigheten, till bosnisk tv.

Razzia på kafé

Men enligt svensk polis - som deltog i operationen - har bomben ingenting med terrorbrott att göra. Det handlar i stället om en beställning som kom från kriminella gäng i södra Sverige.

– Det finns ingenting som tyder på att det är terrorrelaterat. Det handlar om gängrelaterad brottslighet i södra Sverige, säger Andreas Fahlen, pressekreterare på polismyndighetens nationella pressjour.

Säpo bekräftar den bilden:

- Vi följer det här ärendet noga men det är en fråga om grov organiserad brottslighet och det är därför inte en fråga för Säpo, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säkerhetspolisen.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, säger till TT att fredagens gripanden är en del av en utredning som svensk polis har tillsammans med bosnisk och holländsk polis.

Sintéus uppger för TT att utredningen handlar om kriminella individer i Malmö som handskats med sprängmedel.

Bosnisk polisen har på fredagen genomfört razzior på minst två platser i Sarajevo - bland annat på ett kafé som ägs av en av de misstänkta - för att säkra bevis och beslagta olika föremål som kan bli bevis i en framtida rättegång, uppger Avaz.

De gripna personerna hålls nu i förvar av polisen i Sarajevo.

Svenska UD har i nuläget ingen information om händelsen.

– Vi har noterat medieuppgifterna. UD har ingen information om det här, men vi undersöker uppgifterna, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!