Tre av de gripna männen är bosnier och en man är svensk. Foto: SIPATre av de gripna männen är bosnier och en man är svensk. Foto: SIPA
Tre av de gripna männen är bosnier och en man är svensk. Foto: SIPA
Foto: SIPAFoto: SIPA
 Foto: SIPA
De misstänkta bomberna. Foto: Federalna.baDe misstänkta bomberna. Foto: Federalna.ba
De misstänkta bomberna.  Foto: Federalna.ba

Terrormisstänkt svensk gripen

Publicerad

De greps när det skulle föra ut bomben från Bosnien.

En svensk man i 50-årsåldern och fyra bosnier har gripits misstänkta för terrorbrott.

Men enligt svensk polis handlar det inte om terror - utan bomben skulle användas i kriminella gängkrig.

- Det handlar om gängrelaterad brottslighet i södra Sverige, säger Andreas Fahlén, pressekreterare på polismyndighetens nationella pressjour.

Tre av männen greps på gränsen till Bosnien när de var på väg att lämna landet. I bilens baggage låg bomben - som enligt uppgift till bosniska tidningen Avaz var byggd av handgranater.

De två andra männen greps i Sarajevo, uppger bosnisk polis för nyhetsbyrån AP.

Gripandena skedde efter ett samarbete mellan bosnisk, nederländsk och svensk polis i en hemlig operation som går under namnet "Benelux".

- När vi arbetat med det här fallet har det skett genom ett nära samarbete med polismyndigheterna i Sverige och Nederländerna samt genom ett samarbete med gränspolisen i Bosnien-Hercegovina och Serbien, uppger den bosniska säkerhetspolisen SIPA i ett pressmeddelande.

Bomben var en beställning

Fyra av de gripna männen är bosnier och en man är en svensk i 50-årsåldern. Svensken tillhörde de tre män som greps vid gränsen tillsammans med bomben.

Männen misstänks ha byggt bomben i Bosnien efter att ha fått "en beställning" från Skandinavien och planen var att frakta den genom Europa till sin uppdragsgivare.

Bomben, som hade en anordning för att tidsinställa den, beställdes av en person i Holland men målet var att använda den för ett terrorattentat i Sverige, rapporterar bosniska statstelevisionen på fredagskvällen. Svensken ska ha kommit ner till Bosnien för två dagar sedan för att hämta den.

Men polisen var hela tiden de misstänkta männen på spåren, och ska ha följt efter dem sedan i onsdags.

- Tre bosnier och en svensk medborgare med arabiskt ursprung har gripits misstänkta för terroraktiviteter, säger Boris Grubesic, talesperson för den bosniska åklagarmyndigheten, till bosnisk tv.

Razzia på kafé

Men enligt svensk polis - som deltog i operationen - har bomben ingenting med terrorbrott att göra. Det handlar i stället om en beställning som kom från kriminella gäng i södra Sverige.

– Det finns ingenting som tyder på att det är terrorrelaterat. Det handlar om gängrelaterad brottslighet i södra Sverige, säger Andreas Fahlen, pressekreterare på polismyndighetens nationella pressjour.

Säpo bekräftar den bilden:

- Vi följer det här ärendet noga men det är en fråga om grov organiserad brottslighet och det är därför inte en fråga för Säpo, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säkerhetspolisen.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, säger till TT att fredagens gripanden är en del av en utredning som svensk polis har tillsammans med bosnisk och holländsk polis.

Sintéus uppger för TT att utredningen handlar om kriminella individer i Malmö som handskats med sprängmedel.

Bosnisk polisen har på fredagen genomfört razzior på minst två platser i Sarajevo - bland annat på ett kafé som ägs av en av de misstänkta - för att säkra bevis och beslagta olika föremål som kan bli bevis i en framtida rättegång, uppger Avaz.

De gripna personerna hålls nu i förvar av polisen i Sarajevo.

Svenska UD har i nuläget ingen information om händelsen.

– Vi har noterat medieuppgifterna. UD har ingen information om det här, men vi undersöker uppgifterna, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag