Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt svensk gripen på flygplats

En 34-årig svensk man har gripits på flygplatsen Stansted utanför London misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Arkivbild.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

LONDON/STOCKHOLM. En 34-årig svensk man har gripits på en flygplats utanför London misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Mannen greps på tisdagen efter att ha gått av en flight från Stockholm.

Han ska ha burit på "terrormateriel", uppger polisen.

– Vi känner till händelsen, säger Sofia Hellqvist på Säpo.

Gripandet genomfördes på flygplatsen Stansted utanför London på tisdagsmorgonen, uppger Sky News. Mannen, som uppges vara svensk medborgare, hade just lämnat en flight från Stockholm när anti-terror-polis slog till strax innan klockan 08 på morgonen lokal tid.

Mannen misstänks nu för förberedelse till terrorbrott, efter att ha gripits med "material som troligt kan användas av någon som genomför eller planerar ett terrordåd", uppger polisen.

https://twitter.com/metpoliceuk/status/943489980927827973

Mannen befinner sig på polishuset i Essex, uppger polisen vidare. Det är oklart om han har förhörts.

Säpo: Vi känner till händelsen

Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo:

– Vi känner till händelsen. Men när det gäller gripna svenskar utomlands så är det en fråga för utrikesdepartementet, så jag får hänvisa till dem.

Kopplas ni in med tanke på att det är ett terrorrelaterat?

– Det är svårt att säga, vi har ingen möjlighet att kommentera enskilda ärenden eller personer på det sättet men det jag kan säga är att vi samarbetar med säkerhetstjänster, främst i Norden, men även övriga Europa och Storbritannien också. Men det är svårt för oss att berätta hur det samarbetet ser ut. Men i nuläget är den här händelsen en fråga för UD.

"Vi ingriper ju aldrig i ett annat lands rättsprocess"

UD har informerats om händelsen. Lina Eidmark, presskommunikatör vid UD, säger:

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 35-årsåldern som är hemmahörande i Svealand har frihetsberövats i Storbritannien. Han har advokat och får konsulärt stöd från ambassaden i London. Han ska ha frihetsberövats på misstanke om innehav av handling med innehåll som kan kopplas till terrorismrelaterad brottslighet.

Vad händer nu?

– Vi ingriper ju aldrig i ett annat lands rättsprocess, det blir en fråga för brittiska myndigheter. Ambassadens uppdrag är att se till att han får en offentlig försvarare, vilket förefaller har skett. Och om det önskas, kan vi hjälpa till med kontakt med anhöriga och sedan fortsätta att följa processen, säger Lina Eidmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.