Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt svensk gripen i Kenya

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
al-Shabaab-soldater.
Foto: Farah Abdi Warsameh

En svensk medborgare uppges ha gripits i Kenya, misstänkt för samröre med den islamistiska och al-Qaida-kopplade rörelsen al-Shabaab.

Svensken tros ha haft samröre med en terrormisstänkt tysk.

– Vi har anledning att tro att han har terroristkopplingar, säger en anonym polisman.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska svensken ha gripits i Eastleigh, efter att polisen hade fått reda på att han befann sig illegalt i landet. Han ska ha rest in i Kenya den 23 februari 2011, men hade bara visum fram till den 30 april samma år. Därefter ska han inte ha ansökt om att förnya det.

Polisens talesman Eric Kiraithe uppger att svensken ska vara kumpan till en efterlyst terrormisstänkt tysk, som tros befinna sig i Kenya. Tysken sägs förbereda en terrorattack i landet.

– Han förhörs om sitt uppdrag i landet. Vi har anledning att tro att han har terroristkopplingar, säger en anonym polisman till AFP om svensken.

Polisen utreder om svensken kan ha rört sig mellan Somalia och Kenya.

– Han kan inte redogöra för en del av hans tid här och det finns farhågor om att han kan ha åkt till Somalia och kommit tillbaka för att rekrytera fler utlänningar, säger en poliskälla till standardmedia.co.ke.

Ställs inför domstol

Svensken ska enligt kenyansk media ställas inför en domstol i Nairobi på måndagen.

– Vi avser att be domstolen att bötlägga honom innan han deporteras, säger polistalesmannen Eric Kiraithe till standardmedia.co.ke.

Officiellt bekräftar polisen gripandet men vägrar att kommentera fallet ytterligare.

Svenska UD hade på måndagskvällen inga uppgifter om ärendet.

– Jag har sett medieuppgifterna, men vi har inte fått någon officiell information i ärendet till UD, säger Catarina Axelsson på UD:s pressjour.

Strömmar till Kenya

Enligt kenyansk polis strömmar utlänningar till Kenya för att ansluta sig till terrornätverket al-Shabaab.

– De kommer från alla länder. Vi har gripit människor från Europa, USA och till och med Asien, som vill ansluta sig till terroristerna, säger Eric Kiraithe till standardmedia.co.ke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.