Abdelmajid Touil, 22, tog sig till Italien via en av de många båtarna med migranter. Foto: Pasquale Claudio Montana LampoAbdelmajid Touil, 22, tog sig till Italien via en av de många båtarna med migranter. Foto: Pasquale Claudio Montana Lampo

Abdelmajid Touil, 22, tog sig till Italien via en av de många båtarna med migranter.

 Foto: Pasquale Claudio Montana Lampo
Han misstänks för terrorattacken mot Bardo-muséet i Tunis den 18 mars då 22 personer dödades, de flesta västerländska turister. Foto: APHan misstänks för terrorattacken mot Bardo-muséet i Tunis den 18 mars då 22 personer dödades, de flesta västerländska turister. Foto: AP

Han misstänks för terrorattacken mot Bardo-muséet i Tunis den 18 mars då 22 personer dödades, de flesta västerländska turister.

 Foto: AP

Terrormisstänkt migrant gripen i Italien

Publicerad

IS har talat om att använda migranttrafiken till Europa för att smuggla in sina krigare.

Det kan redan ha börjat.

En terrormisstänkt marockan har gripits i Italien.

Det är ett orosmoln för säkerhetspolisen i inte minst Italien. IS har själv i dokument talat om att försöka smuggla in terrorister i Europa ombord på de båtar med migranter som seglar över Medelhavet.

Det var så Abdelmajid Touil, 22, tog sig till Italien. Han anlände först till landet den 17 februari, men eftersom han var från Marocko så fick han snart veta att han skulle utvisas.

Enligt the Times tros Touil ha varit inblandad i terrorattacken mot Bardo-muséet i Tunis den 18 mars då 22 personer dödades, de flesta västerländska turister.

Den italienska polisen tror att han återvände till Tunisien och sedan ännu en gång tog sig till Italien. Oklart hur.

Han greps i tisdags i närheten av Milano sedan hans mamma lämnat in en ansökan om att han förlorat sitt pass.

Det högerpopulistiska Forza Italia har krävt att Italien skärper bevakningen kring vilka som släpps in i landet.

– Islamistisk terrorism reser på båtarna, säger politikern Giovanni Toto till the Times.

– Regeringen måste agera snabbt för att blockera att de kommer i land. Låt oss inte upprepa Tunis och Paris.

Italiens regering har efterlyst större samarbete inom Europa för att lösa migrantkrisen på Medelhavet. Över 1 500 personer har drunknat bara i år.

EU-kommissionen har ett förslag där länder ska tvingas ta emot sin kvot av migranter, men fler tunga länder, däribland Frankrike och Spanien har gjort tummen ner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag