Svensk man gripen i insats i Bryssel

Osama Krayem ska vara gripen.
Svenske Osama Krayem ska ha stridit för IS.
Svenske Osama Krayem.
Mohammed Abrini har jagats för Paris-dåden.
Mohammed Abrini ska nu vara gripen.
"Mannen i hatten" fångades på bild på Bryssels flygplats.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT
Mycket tyder på att Mohammed Abrini är den eftersökta mannen i hatten.
Foto: Eric Lalmand / STELLA PICTURES BELGA
Räddade personer utanför Bataclan efter Paris-attackerna.
Foto: Jerome Delay / AP
1 / 9

Han misstänks vara inblandad i terrorattentaten i Bryssel – det var bland annat han som köpte väskorna som användes.

Nu har belgisk polis gripit svenske Osama Krayem, 23, från Rosengård i Malmö, rapporterar Het Nieuwsblad.

Samtidigt med svensken greps misstänkte terroristen Mohammed Abrini, 31 - som kan vara "mannen i hatten".

En av de terrorister som greps i Belgien i dag är svenske Osama Kraym, 23, från Rosengård i Malmö. Det uppger flamländska tidningen Het Nieuwsblad.

Osama Krayem står iklädd kamouflagejacka och poserar med vapen på en bild han publicerat på Facebook, där vänner lyckönskar honom och kallar honom "soldat".

På Facebook framgår även att han engagerat sig i islamiskt föreningsarbete i Malmö.

Osama Krayem ska enligt Het Nieuwsblad ha setts tillsammans med terroristen Khalid El Bakraoui strax innan han sprängde sig på Maalbeeks tunnelbanestation. Svensken misstänks även ha köpt väskorna som användes vidd terrordåden i Bryssel på shoppingcentret City2 omkring två veckor innan attentaten.

"Polisen har varit i kontakt med oss"

En av Osama Krayems anhöriga i Sverige bekräftar att polisen varit i kontakt med dem i ärendet, men visste i övrigt inte så mycket.

– Jag vet bara vad jag sett på tv och läst på internet, säger mannen.

Enligt belgiska tv-kanalen RTL har Osama Krayem använt sig av ett falskt syriskt pass med identiteten Naïm Al Hamed. Med hjälp av det ska han i september ha tagit sig in i Europa via den grekiska ön Leros, rapporterar belgiska RTBF. Det är samma väg som många flyktingar tog.

Polisen ska ha sökt efter honom ända sedan attentaten i Bryssel då hans fingeravtryck hittades i den lägenhet som de andra terroristerna vistades i morgonen innan dåden, och där man även hittade 15 kilo sprängämne vid en husrannsakan senare på kvällen.

Säpo: Vi kommenterar inte

Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, vill inte kommentera uppgifterna om en gripen svensk.

– Detta är fråga om en pågående utredning. Sådana frågor får man rikta till landet i fråga.

Men det ska vara en person som sitter gripen?

– Belgisk polis beslutar vilken information som ska lämnas om de som gripits, säger Sirpa Franzén.

Den andre svenske terroristen, Mohamed Belkaid, ingick i samma nätverk som den nu gripne Osama Krayem från Malmö. Belkaid var gift i Sverige och levde ett stillsamt liv. Han var utbildad konditor men fick aldrig några jobb och nolltaxerade. Mohamed Belkaid sköts ihjäl av polisen i en lägenhet i Forest, en lägenhet som hyrdes av Khalid El Bakraoui, en av bröderna som sprängde sig själva på flygplatsen i Bryssel.

Kopplingar mellan männen

När Belkaid sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom. Det fanns också DNA från den numera gripne Salah Abdeslam i lägenheten.

Mohamed Belkaid hade alltså kopplingar till männen som sprängde sig själva - och också Mohammad Abrini som greps på fredagen.

Det var vid 16-tiden på fredagen som den eftersökte misstänkte belgiske terroristen Mohammed Abrini, 31, greps av belgisk polis i Brysselförorten Anderlecht tillsammans med två andra.

Belgisk åklagare bekräftade under en presskonferens på fredagskvällen att sammanlagt fem misstänkta terrorister, alla med inblandning i terrordåden i Bryssel, har gripits.

Oklart hur många gripna

Mohammed Abrini har jagats sedan terrordåden i Paris 13 november förra året - då han i en filmsekvens från en övervakningskamera på en bensinstation i Ressons-sur-Matz syntes i sällskap med redan gripne misstänkte terroristen Salah Abdeslam när de var på väg mot Paris. Bilen de två färdades i var samma bil som senare användes av Paristerroristerna.

Samtidigt hittades Mohammed Abrinis DNA i den lägenhet i Brysselstadsdelen Schaerbeek där flera av de misstänkta Brysselterroristerna vistades innan de sprängde sig på flygplatsen Zaventem och i tunnelbanestationen Maelbeek.

"Mannen i hatten"

Mycket tyder nu på att Mohammed Abrini är "mannen i hatten" - Europas just nu mest eftersökte person, uppger Het Nieuwsblad .

Den vitklädde mannen i hatt som syntes i sällskap med de två terroristerna som sprängde sig på Zaventem har varit en gåta för polisen ända sedan terrordådet utfördes.

Den väska som mannen förde med sig till flygplatsen innehöll den kraftigaste sprängladdningen, men av oklar anledning valde han att inte detonera laddningen utan lämnade i stället flygplatsen kort innan hans två vänner sprängde sig.

Ny film släppt

I torsdags offentliggjorde belgisk polis en ny filmsekvens där man ser mannen i hatt lämna flygplatsen och promenera längs olika gator i närområdet. Samtidigt vädjade polisen till allmänheten med hopp om att få in tips om vem mannen var.

Sirpa Franzén vid Säpo vill inte kommentera ifall Sverige samarbetat med Belgien kring dagens gripande.

– Vilket internationellt samarbete vi har är omgärdat av sekretess. Särskilt i en pågående utredning, säger hon.

Inrikesminister Anders Ygeman säger genom sin pressekreterare Rasmus Lenefors att alla frågor kring gripandet hänvisas till Säpo.

Men har han blivit informerad?

– Ja, inrikesministern hålls kontinuerligt informerad i den här typen av frågor, säger Rasmus Lenefors.

UD har inga uppgifter om att en svensk medborgare gripits, enligt pressjouren Katarina Byrenius Roslund. Inte heller NOA, Nationella operativa avdelningen vid polisen, lämnar några kommentarer.

– Vi har ingen information att lämna kring detta, säger pressekreteraren Andreas Fahlén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.