Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyska festivalen "Rock am Ring" återupptas efter terrorlarm

Festivalområdet utrymms.
Foto: THOMAS FREY / AP TT NYHETSBYRÅN
Festivalbesökare på "Rock am Ring" tidigare under dagen. Skylten som hålls upp i publikhavet har budskapet: "Ingen plats för terror"
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Infomeddelande på festivalens hemsida.
Foto: SKÄRMDUMP

En stor tysk festival i Nürburgring utrymdes efter larm om terror.

”Vi har agerat direkt på konkreta uppgifter” skriver polisen i ett pressmeddelande.

Två personer uppges ha gripits av polis misstänkta för kopplingar till händelsen, enligt tyska Die Welt.

På lördagen kunde festivalen återupptas efter att terrorhotet inte gick att bekräfta, rapporterar AFP.

Den tyska jättefestivalen "Rock am Ring" i tyska Nürburgring utrymdes på fredagen efter ett terrorlarm. Enligt polisen ska det handla om ett "konkret terrorhot". 

"Vi tar alla försiktighetsåtgärder och alla misstankar på största allvar", skriver polisen i ett pressmeddelande. 

Uppgifter om två gripna

Under natten mot lördagen kom uppgifter om att två män ska ha gripits, enligt uppgifter till tyska Die Welt. Enligt tidningens källor ska minst en av dem vara sunnimuslimsk fundamentalist. 

Båda personerna ska ha arbetat med underleverantörer till festivalorganisationen. Enligt tidningen Bild ska två personer ha förhörts efter en oro att de lämnat något föremål på platsen. 

Polisen i Nürburgring har inte officiellt kommenterat uppgifterna. 

– Vi kan inte säga någonting just nu, säger polisens talesperson Lars Brummer till Die Welt. 

Festivalen kunde återupptas

På lördagen meddelade arrangörerna att man inte hade kunnat bekräfta något terrorhot. Festivalen kunde därför återupptas och fortsätta som vanligt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

https://twitter.com/rickfulker/status/870722857701134336På sin Facebooksida har arrangören skrivit ett meddelande: 

"På grund av ett terroristhot har polisen gett rådet oss att avbryta festivalen. Vi ber alla festivalbesökare att lämna festivalplatsen på ett lugnt och kontrollerat sätt mot utgångar och campingplatser. Vi måste stödja polisundersökningarna. Alla besökare kommer att hållas underrättade om utvecklingen på alla Rock Am Ring sociala medier, radio och högtalare. Vi hoppas att festivalen ska kunna fortsätta i morgon", står det där.

Meddelandet om terrorhotet ropades ut till deltagarna via högtalare och arrangören Marek Lieberberg ska under en presskonferens på fredagskvällen sagt att människorna på festivalen har betett sig "exemplariskt", skriver tyska tidningen Focus.

Norska Christian Steen som är på plats under festivalen och är på den plats där de evakuerade har samligt berättar för Expressen om hur evakueringen gick till. 

– Det var lite dramatiskt när alla plötsligt blev evakuerade. Det var en dramatisk händelse, säger han i Expressen Tv och berättar att stämningen inte är så bra och berättar att en helikopter cirkulerar ovanför dem.
– Vi hoppas att de får kontroll på situationen och att allt går bra.

Vad tänker och känner ni?

– Vi känner allvaret. Vi hoppas att det går bra och att de kan fortsätta senare, säger Christian Steen.

Under tiden som de evakuerade från arenan ska de ha sjungit låten "You'll never walk alone", enligt flera tyska medier. 

Det finns hittills inga uppgifter om att någon person har skadats vid evakueringen.

Polisen meddelar också att man efter attentatet i Manchester, som krävde över 20 personers liv, höjde säkerheten inför festivalen med ytterligare 1200 personer. 

Festivalområdet utrymms.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hoppas kunna fortsätta i morgon

På fredagskvällen är det fortfarande oklart när tredagarsfestivalen kan återupptas. I högtalarna har ett meddelande gått ut där man sagt att man hoppas att festivalen kommer att kunna fortsätta i morgon, enligt tyska tidnigen Welt.

En av höjdpunkterna under fredagskvällen var att Rammstein skulle spela. På Instagram har svenska bandet In flames lagt upp en bild då man tidigare spelar där i dag.

Det var i dag, under fredagen, som festivalen inleddes och den skulle pågå i tre dagar. Den räknas som en av de största i Europa och under helgen beräknades omkring 90 000 besökare att komma till festivalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.