Bertil Höckerdahl, tidigare chef för NCT, var en nyckelfigur i svensk terroristbekämpning. Foto: PRIVATBertil Höckerdahl, tidigare chef för NCT, var en nyckelfigur i svensk terroristbekämpning. Foto: PRIVAT
Bertil Höckerdahl, tidigare chef för NCT, var en nyckelfigur i svensk terroristbekämpning. Foto: PRIVAT
Irakiska soldater firar att de har drivit ut IS från Mosul. Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGESIrakiska soldater firar att de har drivit ut IS från Mosul. Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Irakiska soldater firar att de har drivit ut IS från Mosul. Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Bertil Höckerdahl, tidigare chef för NCT, var en nyckelfigur i svensk terroristbekämpning. Foto: PRIVATBertil Höckerdahl, tidigare chef för NCT, var en nyckelfigur i svensk terroristbekämpning. Foto: PRIVAT
Bertil Höckerdahl, tidigare chef för NCT, var en nyckelfigur i svensk terroristbekämpning. Foto: PRIVAT

Terrorjägaren varnar för fler terrordåd: "Kan pågå flera år"

Publicerad

IS sammanbrott innebär inte slutet för terrorismen. 

Tvärtom – Sverige och västvärlden kan räkna med nya blodiga dåd. 

– Den långsiktiga tendensen med många terrordåd i Västeuropa och Sverige fortsätter. Det kan pågå i flera år, säger terrorismexperten Bertil Höckerdahl, pensionerad chef för NCT. 

Bertil Höckerdahl var i många år en nyckelfigur i den svenska terroristbekämpningen. Som chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) gav han råd till militären och säkerhetstjänsten om de hotbilder landet ställdes inför.

I dag undervisar han på Försvarshögskolan och har ännu som pensionär unik inblick i säkerhets- och underrättelsetjänstens arbete. Van att arbeta i det fördolda framträder han sällan offentligt. Men nu varnar han för fortsatt terror i Västeuropa under flera år när Islamiska staten (IS) drivs bort från sina fästen i Irak och Syrien. 

– Det krävs hårt jobb av säkerhets- och underrättelsetjänsten för att hindra terrordåd. Attentaten i Frankrike, England och på vår egen Drottninggatan visar att terrorn ligger på hög nivå. Det blir inget stopp för det bara för att IS förlorar på slagfältet, säger Bertil Höckerdahl, 64, pensionerad chef för NCT. 

– Trots IS sammanbrott kan vi inte andas ut. Den långsiktiga tendensen med många terrordåd i Västeuropa och Sverige fortsätter. Det kan pågå i flera år.

– Även om IS kollapsar som kalifat i Mosul och snart i Raqqa försvinner de inte från jordens yta. Idéerna finns kvar. IS kan uppstå i nya skepnader, precis som IS en gång uppstod ur den irakiska grenen av al-Qaida, säger han.

Västvärlden blir syndabock

Bertil Höckerdahl förklarar att västvärlden får stå som syndabock för IS nederlag och blir föremål för hämndaktioner. Han säger att hemvändare från Syrien och Irak kan spela en roll som hjältefigurer i vissa kretsar även om de inte är det enda och största hotet.

Trots att IS dragningskraft kan minska när islamisterna inte längre segrar på slagfältet och när deras kalifat försvinner, kan ideologin och hämndkänslan leda till nya terrordåd, enligt Bertil Höckerdahl. Inte bara i västvärlden utan också i Ryssland. Många IS-frivilliga kommer från ryska Kaukasus och Centralasien – och de kan vilja ta hämnd, säger han. Också i Irak, som i många år slitits sönder av sekteristiskt våld, kan terrorismen trappas upp efter IS fall.

NCT är ett samarbetsprojekt mellan Säkerhetspolisen (Säpo), Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Försvarets radioanstalt (FRA). Uppgiften är att göra strategiska bedömningar av terrorhotet mot Sverige. Verksamheten är belagd med sekretess och rapporterna är hemligstämplade.

Informationsutbyte

Tidigare NCT-chefen Bertil Höckerdahl, som också arbetat länge som analytiker på Must, anser att terroristbekämpning kräver att myndigheter får större rätt att utbyta information. Alltså att de lagliga hindren för sådant informationsutbyte bör avskaffas – även om det inkräktar på den personliga integriteten. Det är viktigt för att kunna kontrollera terrorhot i ett tidigt skede, anser han.

– Politikerna får avgöra hur mycket det är värt att behålla den personliga integriteten. Det finns ett pris att betala om vi behåller den personliga integriteten till 100 procent, säger han.

 

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT)

NCT är en permanent arbetsgrupp med personal från Säkerhetspolisen (Säpo), Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Uppgiften är att göra strategiska bedömningar av terrorhotet mot Sverige och svenska intressen på kort och lång sikt.

NCT:s bedömningar av terrorhotet mot Sverige och svenska intressen bygger på information som är sekretessbelagd och därmed är även bedömningarna hemligstämplade. NCT bedömer hotnivån för Sverige och chefen för Säpo beslutar om densamma.

Källa: Säpo

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag