Terroristkvarteren – platsen ingen slump

Abdulwahab.
Foto: / Solo / Scanpix / SOLO SCANPIX SWEDEN
Expressen har sökt en anhörig till "Abu Omar", den 35-årige man som var skriven på samma adress som den nu häktade 39-åringen och Ingela Ohlén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, som drev ekobrottsmålet.
Foto: Stefan Söderström

Det misstänkta terrordådet skedde på folktäta Drottninggatan i centrala Stockholm – men området har betydligt fler terrorkopplingar är fredagens dödliga attack.

Expressen har kartlagt hur misstänkta terrorfinansiärer och rekryterare har haft sin bas i kvarteren nära terrorgatan.

– Jag tror inte att det är en slump att man har valt den platsen, utifrån det vi vet nu, säger Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan.

Fredagens dåd är inte det första terrordådet i nära anslutning till Drottninggatan i centrala Stockholm. Bland julshoppande stockholmare sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds vid 17-tiden 11 december 2011 på Bryggargatan som korsar Drottninggatan.

Valet av Drottninggatan som plats för terrorister att slå till på är ingen slump, enligt Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan:

– Alla stockholmare vet om att det är en plats med mycket människor, det är ett av riktmärkena i Stockholm. Det är förhållandevis lätt att ta sig dit med fordon. Jag tror inte att det är en slump att man har valt den platsen, utifrån det vi vet nu.

Hans Brun har inte kunnat se i jihadistpropagandan att just Drottninggatan skulle ha intagit en särskild betydelse efter Abdulwahabs självmordsdåd, men i andra fall har det funnits symbolbetydelse i vissa platser:

– Jag tror att man helt förutsättningslöst ska titta på symbolvärdet. Du kan göra en jämförelse med World Trade Center som attackerades två gånger av jihadister, det var 1993 och 2001. Det är en intressant notering att man kommit tillbaka till samma plats.

Men det är inte bara två terrordåd som gör området runt Drottninggatan till högintressant i extremistiska islamistkretsar.

Symbolvärde

Expressen kunde tidigare under lördagseftermiddagen berätta att det finns en adresskoppling mellan den nu anhållne Rakhmat Akilov och en person som omnämndes i en omfattande ekobrottsutredning från 2015.

Rahmat Akilov är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Ekobrottsutredningen handlade om osanna fakturor och momsfiffel runt flera företag, bland annat en städfirma. Inledningsvis var misstanken att pengarna användes till terrorfinansiering, men misstanken kunde sedan inte styrkas. Ett slags nav för ekohärvan - som kretsade kring ett stort antal personer med uzbekisk bakgrund - var ett växlingskontor på Bryggargatan, nära Drottninggatan.

På en parallellgata till växlingskontoret i ekobrottshärvan, också det ett stenkast från Drottninggatan, låg en butik som fungerade som ett slags samlingsplats för radikala islamister. Butiken ägdes av en man som nu är drygt 50 år och som under lång tid pekats ut som en central person i radikalislamistiska kretsar där han kallats "Abu Omar".

"Abu Omar" uppges ha fungerat som ett slags spindeln i nätet i jihadistvärlden, där han ska ha bistått för pengar, kontakter och råd - men svensk polis har hittills aldrig kunnat lagföra honom för något terrorrelaterat. I höstas avslöjade SVT:s program Uppdrag granskning hur Mohamed Belkaid från Märsta hade ingått i "Abu Omars" nätverk. Belkaid var med och koordinerade terrorattentaten i Paris och Bryssel i november 2015 då sammanlagt 162 människor dog.

Expressen har sökt en anhörig till "Abu Omar", den 35-årige man som var skriven på samma adress som den nu anhållne Rakhmat Akilov, samt Ingela Ohlén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, som drev ekobrottsmålet.

TERRORKVARTEREN

• Fyra människor dödas när lastbilen rusar fram längs med Drottninggatan på fredagseftermiddagen. 39-åringen Rakhmat Akilov sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

• Taimour Abdulwahab spränger sig själv till döds på Bryggargatan nära Drottninggatan 11 december 2011. En stund innan har en vit Audi sprängts på Olof Palmes gata.

• Ett växlingskontor ses som ett slags nav i en ekobrottshärva med osanna fakturor, momsfiffel och bedrägerier. Misstanken är först att pengarna är avsedda för terrorfinansiering.

• "Abu Omars" gamla butik som blev ett slags samlingsplats för radikala islamister. Bolaget som drev butiken gick i konkurs 2013.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.