Terroristerna "straffade" Tunisien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rickard Lagervall, Nordafrikaexpert och islamolog vid Lunds universitet.
Foto: Lunds universitet

Terroristerna "straffade" Tunisien för dess demokrati och västorientering.

- Tunisien har blivit ett tydligare mål för jihadister eftersom landet ställt sig tydligare på USA:s sida, säger Nordafrikaexperten Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds universitet.

Medan den exakta bakgrunden till fredagens terrordåd i Tunisien och Frankrike fortfarande är oklar tycks en gemensam nämnare finnas. Båda är islamistiska terroristattacker, enligt terrorexperter.

- Situationen förvärras, problemet blir allt större. Vi ser allt fler islamistiska terrorattentat i Mellanöstern och Europa. Det kommer vi att få leva med under lång tid, säger terrorismexperten Magnus Norell, som är Mellanösternforskare knuten till EU-organisationen European Foundation for Democracy och den amerikanska tankesmedjan Washington Institute for Near East Policy.

- Båda attackerna kan vara relaterade till Islamiska staten, IS. Men de är inte centralt beordrade, det fungerar inte så. Själva poängen är att man kämpar lokalt mot vad man ser som islams fiender i Paris, Bryssel, Tunis eller var man befinner sig, säger han.

Speciellt mål

Tunisien har seglat upp som ett speciellt mål för jihadister just för att landets demokratiska utveckling är relativt framgångsrik och för att det orienterar sig mot USA. I mars dödades ett 20-tal turister vid en attack mot ett museum i huvudstaden Tunis, nu massakrerades nära 30 människor vid ett turisthotell.

- Det finns en relativt stor grupp jihadister i Tunisien. Det är det nordafrikanska land som har skickat flest jihadister till Syrien och Irak. Samtidigt är Tunisien det enda land i regionen som ganska framgångsrikt slagit in på demokratisk väg, säger islamologen Rickard Lagervall, Nordafrikaexpert vid Lunds universitet.

- Både al-Qaida och IS vill krossa demokratin, de ser den som något västerländskt. Parlamentarisk demokrati är ett system där människor sätter sig över Guds lagar, enligt islamister.

- Tunisiens premiärminister besökte nyligen USA och landet fick ställning som amerikansk allierad. Därmed är Tunisien ett tydligare mål för jihadister, säger han.

Ekonomiska klyftor

Rickard Lagervall förklarar att också de stora ekonomiska klyftorna i Tunisien är grogrund för islamister. När den tunisiske diktatorn Ben Ali störtades 2011 under den arabiska våren var "bröd och frihet" ett av slagorden - men tunisierna har inte fått bröd, säger han.

- Jihadisterna betraktar också det stora islamistiska partiet al-Nahda som otrogna eftersom partiet erkänner det parlamentariska systemet och sitter i den tunisiska regeringen, säger Rickard Lagerwall.

Han understryker att IS är på frammarsch i Nordafrika, särskilt i Libyen på grund av inbördeskriget där. Islamistgruppen finns också i södra Algeriet och i egyptiska Sinai.

- Den tunisiska säkerhetstjänsten hade varnat för flera dåd efter attentatet i mars. Islamisterna har varit starka i Tunisien under lång tid även om landet är det enda lyckosamma exemplet på demokrati efter den arabiska våren, säger Magnus Norell.

Enorm genomslagskraft i media

- Turister är mjuka mål som det är effektivt att ge sig på. Det ger enorm genomslagskraft i medierna. Och man uppnår två mål: dödar västerlänningar och destabiliserar Tunisien genom att skada landets ekonomi, säger han.

Magnus Norell ser också dådet i Frankrike som jihadistiskt motiverat, även om det kan vara en kombination av privata motiv och islamistisk övertygelse.

- Att hugga huvudet av folk och spika upp det är ett gammalt sätt att sprida fruktan och terror. Islamisterna har inte hittat på det, redan de japanska samurajerna gjorde det. Det är ett sätt att förnedra sina motståndare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.