Rickard Lagervall, Nordafrikaexpert och islamolog vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet
Rickard Lagervall, Nordafrikaexpert och islamolog vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

Terroristerna "straffade" Tunisien

Publicerad

Terroristerna "straffade" Tunisien för dess demokrati och västorientering.

- Tunisien har blivit ett tydligare mål för jihadister eftersom landet ställt sig tydligare på USA:s sida, säger Nordafrikaexperten Rickard Lagervall, islamolog vid Lunds universitet.

Medan den exakta bakgrunden till fredagens terrordåd i Tunisien och Frankrike fortfarande är oklar tycks en gemensam nämnare finnas. Båda är islamistiska terroristattacker, enligt terrorexperter.

- Situationen förvärras, problemet blir allt större. Vi ser allt fler islamistiska terrorattentat i Mellanöstern och Europa. Det kommer vi att få leva med under lång tid, säger terrorismexperten Magnus Norell, som är Mellanösternforskare knuten till EU-organisationen European Foundation for Democracy och den amerikanska tankesmedjan Washington Institute for Near East Policy.

- Båda attackerna kan vara relaterade till Islamiska staten, IS. Men de är inte centralt beordrade, det fungerar inte så. Själva poängen är att man kämpar lokalt mot vad man ser som islams fiender i Paris, Bryssel, Tunis eller var man befinner sig, säger han.

Speciellt mål

Tunisien har seglat upp som ett speciellt mål för jihadister just för att landets demokratiska utveckling är relativt framgångsrik och för att det orienterar sig mot USA. I mars dödades ett 20-tal turister vid en attack mot ett museum i huvudstaden Tunis, nu massakrerades nära 30 människor vid ett turisthotell.

- Det finns en relativt stor grupp jihadister i Tunisien. Det är det nordafrikanska land som har skickat flest jihadister till Syrien och Irak. Samtidigt är Tunisien det enda land i regionen som ganska framgångsrikt slagit in på demokratisk väg, säger islamologen Rickard Lagervall, Nordafrikaexpert vid Lunds universitet.

- Både al-Qaida och IS vill krossa demokratin, de ser den som något västerländskt. Parlamentarisk demokrati är ett system där människor sätter sig över Guds lagar, enligt islamister.

- Tunisiens premiärminister besökte nyligen USA och landet fick ställning som amerikansk allierad. Därmed är Tunisien ett tydligare mål för jihadister, säger han.

Ekonomiska klyftor

Rickard Lagervall förklarar att också de stora ekonomiska klyftorna i Tunisien är grogrund för islamister. När den tunisiske diktatorn Ben Ali störtades 2011 under den arabiska våren var "bröd och frihet" ett av slagorden - men tunisierna har inte fått bröd, säger han.

- Jihadisterna betraktar också det stora islamistiska partiet al-Nahda som otrogna eftersom partiet erkänner det parlamentariska systemet och sitter i den tunisiska regeringen, säger Rickard Lagerwall.

Han understryker att IS är på frammarsch i Nordafrika, särskilt i Libyen på grund av inbördeskriget där. Islamistgruppen finns också i södra Algeriet och i egyptiska Sinai.

- Den tunisiska säkerhetstjänsten hade varnat för flera dåd efter attentatet i mars. Islamisterna har varit starka i Tunisien under lång tid även om landet är det enda lyckosamma exemplet på demokrati efter den arabiska våren, säger Magnus Norell.

Enorm genomslagskraft i media

- Turister är mjuka mål som det är effektivt att ge sig på. Det ger enorm genomslagskraft i medierna. Och man uppnår två mål: dödar västerlänningar och destabiliserar Tunisien genom att skada landets ekonomi, säger han.

Magnus Norell ser också dådet i Frankrike som jihadistiskt motiverat, även om det kan vara en kombination av privata motiv och islamistisk övertygelse.

- Att hugga huvudet av folk och spika upp det är ett gammalt sätt att sprida fruktan och terror. Islamisterna har inte hittat på det, redan de japanska samurajerna gjorde det. Det är ett sätt att förnedra sina motståndare, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag