Bilen stod parkerad alldeles i närheten av den ryska ambassaden. Rökdykare fick krossa rutorna med en brandyxa. "Jag var livrädd att den skulle explodera", säger ögonvittnet Eskil Lundgren.
Bilen stod parkerad alldeles i närheten av den ryska ambassaden. Rökdykare fick krossa rutorna med en brandyxa. "Jag var livrädd att den skulle explodera", säger ögonvittnet Eskil Lundgren.

Terrorister sprängde bil i Stockholm

Publicerad
Uppdaterad
Terrorister har slagit till i Stockholm.
En rysk ambassadbil sprängdes i närheten av ambassaden.
Ett vittne har sett en man som slängde in ett paket under bilen, säger Lars Marklund vid Norrmalmspolisen.
Den hemliga grupperingen som kallar sig Global Intifada tar på sig ansvaret för brandbomben. De medger i en kommuniké att de placerade en brandbomb under diplomat- bilen, en ny Volvo S 80. Organisationen varnar också i meddelandet för nya blodiga räder: "Vi, Global Intifada, svarar efter förmåga med sten och eld mot imperialismen och kapitalet." Polisen ser mycket allvarligt på det som inträffat och säkerhetspolisens innersta krets informerades omgående. – Vi rubricerar ärendet som mordbrand, säger Lars Marklund. Men det faller in i terroristfacket med tanke på att en organisation erkänt. Många människor befann sig i rörelse i området kring den brinnande bilen. Klockan var strax efter tre då terroristerna slog till.

"Jag var livrädd"

Enligt ett ögonvittne började den kraftiga branden under bilen. Sedan skedde en kraftig rökutveckling. Bilen stod parkerad alldeles i närheten av den rigoröst bevakade ryska ambassaden alldeles intill ett stort bostadsområde. Ögonvittnet Eskil Lundgren, som då befann sig bara några meter från bilen, berättar: – Det brann precis vid bensintanken. Jag var livrädd för att bilen skulle explodera. Brandförloppet var också blixtsnabbt. – Eftersom bilen är helt utbrunnen är det klart att branden var omfattande, säger Lars Marklund vid Norrmalmspolisen. – Tjock svart rök vällde ut ur bilen. Rökdykare krossade rutorna med en brandyxa, säger ögonvittnet Eskil Lundgren.

Förbjöd bärgning

Först efter ett par timmar kunde den utbrända bilen bärgas. De ryska diplomaterna ansåg att bilen tillhör den ryska staten och försökte därför först förbjuda polisen att bogsera bort bilvraket. En omfattande teknisk undersökning påbörjades redan i går kväll.

Säpo tog över utredningen

Onsdag förmiddag tog Säpo över utredningen av bilbranden utanför ryska ambassaden. Dessförinnan hade Stockholmspolisen skött fallet. Hos Säpo fanns då ingen informationsansvarig som kunde eller fick uttala sig om vad eller vilka som misstänks ha orsakat branden. Den grupp som kallar sig Global intifada, och som genom ett pressmeddelande på flera hemsidor tagit på sig attentatet, har sedan i september förra året tagit på sig ansvar för fyra attentat i Sverige:
  I september krossades fönster på Danmarks ambassad.
   I oktober fick ett företag som tillverkar vapensikten rutor krossade i sina lokaler i Malmö.
    I december kastades två brandbomber mot Polens generalkonsulat i Sundbyberg.
     I januari tände någon eld på en dansk ambassadbil i Stockholm. Efter bilbranden har Säpo ändrat säkerhetsrutinerna kring ryska ambassaden och dess personal. - Vi har i en dialog med Stockholmspolisen beslutat vidta vissa åtgärder. Vilka de är och hur omfattande de är vill och kan jag inte säga, uppger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg. En av säkerhetspolisens uppgifter är att hjälpa till att bedöma hotbilder för de utländska beskickningarna i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag