Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyllade Anders Breivik och Anton Lundin Pettersson

Minst 49 personer ska ha dödats i terrordådet i Christchuch i Nya Zeeland. Foto: MARTIN HUNTER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Poliser på plats utanför en av moskéerna. Foto: MARK BAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Skytten har identifierat sig som Brenton Tarrant. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Terroristen gick till attack mot två moskéer. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkte terroristen hyllar bland annat skolmördaren Anton Lundin Pettersson i sitt manifest. Foto: FACEBOOK
Även Anders Behring Breivik hyllas. Foto: LISE AASERUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Fyra misstänkta gärningsmän har frihetsberövats efter terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland på fredagen.

En person med australiensiskt medborgarskap, som kallar sig Brenton Tarrant, uppger sig ha varit delaktig, skriver Daily Mail.  

I ett manifest uppger han att attacken är en hämnd för elvaåriga Ebba Åkerlunds död vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Den misstänkte terroristen hyllar även skolmördaren Anton Lundin Pettersson, 21, från Trollhättan.

– Min kommentar är att jag tycker att det är oerhört tragiskt att Ebbas namn missbrukas i politisk propaganda, säger Ebbas mamma Jeanette Åkerlund.

Efter terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland kunde polisen frihetsberöva fyra personer. Tre av dem ska vara män och en ska vara en kvinna. En man står anklagad för mord.

Brenton Tarrant, 28, påstås vara en av gärningsmännen bakom skjutningarna i Nya Zeeland under fredagen, skriver den brittiska tidningen Daily Mail. 

Detta sedan han själv identifierat sig på Twitter – innan hans konto stängdes ner.

Skrämmande lik massmördaren Breivik 

Brenton Tarrant är nästintill identisk med Anders Behring Breivik, det kommer FOI fram till efter att ha analyserat mannens så kallade manifest, rapporterar SVT Nyheter

– Jag har aldrig sett någon som är så lik Breivik, av dem vi testat. Det stämmer överens på alla parametrar. 28-åringen har samma syn, vill försvara sin etnicitet och uppger sig vara beredd att dö för det, säger Lisa Kaati på FOI, till SVT:s Veckans brott.

 

11-åriga Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: PRIVAT

Spred propaganda i manifest

Brenton Tarrant livesände sina gärningar i ett klipp som sedan spridits i sociala medier. I klippet ses han ta fram ett vapen ur en bil och skjuta mot omgivningen innan han flyr från platsen. 

Den misstänkte terroristen uppmanar också till att prenumerera på den svenska Youtubern Felix Kjellbergs kanal.

Felix Kjellberg, även kallad ”Pewdiepie” har gjort sig världskänd genom sina spelreaktionsklipp på Youtube. Efter att ha fått kännedom om uttalandet gick han ut med sina sympatier för offren via sin Twitter.

”Jag känner mig äcklad av att ha fått mitt namn yttrat av den här personen”, skriver Felix Kjellberg på Twitter.

https://twitter.com/pewdiepie/status/1106419935390171136?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1106419935390171136&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fterrorattack-mot-moskeer-i-nya-zeeland%2F

I det 74 sidor långa manifestet skriver Tarrant om sina motiv för attacken och uppger bland annat att ”det är ett terrordåd.”

Attacken uppges, enligt manifestet, vara en hämnd för elvaåriga Ebba Åkerlunds död i samband med Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm 2017. 

Ebba Åkerlunds namn var även ett av namnen som var skrivet på terroristens mordvapen.

Terroristen skrev namn på vapnet som han använde i dådet.

 

Ebba Åkerlunds mamma: ”Oerhört tragiskt”

Enligt Ebba Åkerlunds mamma, Jeanette Åkerlund, är det som hänt ”oerhört tragiskt”.

– Min kommentar är att jag tycker att det är oerhört tragiskt att Ebbas namn missbrukas i politisk propaganda, säger hon till Expressen. 

Ebbas pappa Stefan säger att Ebbas namn ofta används i propaganda. 

– När jag vittnade i rätten sa jag att jag blir påmind om min dotters död hela tiden och det är inte bara när man pratar om Drottninggatan utan även när det sker liknande dåd i andra länder, men då hade jag självklart inte ens kunna tänka tanken att någon skulle skriva min dotters namn på ett gevär.

Han säger att det väcker ilska, men han är inte förvånad. 

– Allt i Ebbas fall är så extremt och folk använder det hela tiden. Att den här människan gör det är inte oväntat. Ebbas grav skändas, hennes bilder används i tyska demonstrationer, nu som försvar till terror. Det finns ingenting jag blir förvånad över längre.

Hyllar skolmördaren från Trollhättan 

I den misstänkte terroristens manifest hyllas skolmördaren Anton Lundin Pettersson, 21, från Trollhättan. I oktober 2015 gick han in med ett svärd på Kronans skola i Trollhättan och mördade tre personer: Läraren Nazir Amso, 42, elevassistenten Lavin Eskandar, 20 och eleven Ahmed Hassan, 15.  

”Ännu en narcissistisk högerextremistisk terrorist som skapar sin förvridna fantasivärld”, skriver terrorforskaren Magnus Ranstorp på Twitter.

https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/1106473307023572992

I intervju med TT utvecklar terrorforskaren sitt resonemang.

– Manifestet är ju lite förvirrat, på olika sätt. Det är starkt fokuserat på vad han kallar för folkmord på vita genom massinvandring. Det har samma terminologi som Breivik, säger Magnus Ranstorp till nyhetsbyrån.

Enligt honom är det för tidigt att säga vilka effekter dådet riskerar att leda till i högerextrema kretsar. Han ser dock en sak som samhället behöver se över med stort allvar. Det handlar om säkerheten kring moskéer.

 – Det kan också komma copycat-försök eller hatattacker från andra sidan. Det blir ett väldigt polariserat debattklimat kring de här frågorna, säger Magnus Ranstorp till TT.

”En högerextrem terrorist”

I manifestet hyllar den misstänkte terroristen massmördaren Dylann Roofs illvilliga gärningar. I juni 2015, endast 21 år gammal, tog sig denne in i Emanuel African Methodist Episcol-kyrkan och deltog i bönemöte och bibelstudier. Plötsligt, en timme in i mötet, ställde sig Dylann Roof upp – och började skjuta vilt omkring sig. Åtta personer dog direkt inne i kyrkan, den nionde avled på sjukhus.

Han nämner också Anders Behring Breivik som han inspirerats av och som han uppger sig ha haft ”en mindre kontakt med”. Anders Behring Breivik utförde terrordådet på Utøya i Norge 2011, vilket kostade 77 personer livet.

Australiens premiärminister Scott Morrison kallar Brenton Tarrant för ”en högerextrem terrorist”, enligt CNN.

Det intygar även Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

– Det är tydligt att det här kan endast beskrivas som en terroristattack, säger hon under ett tv-sänt tal.