Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömd terrorist försökte radikalisera medfångar

Mounir Dhahri har pekats ut som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Foto: OKÄND
Omar Abdalla Aboelazm har fått flera varningar under sin tid i fängelset. Foto: OKÄND

Snart kan de fyra män från Sverige som 2012 dömdes för terrorplaner mot danska Jyllands-posten vara fria. 

Terroristernas tid i fängelse har varit stökig och kantats av hot och våld, skriver Doku

För dömda terroristen Munir Awad bedöms risken för att han återfaller i kriminalitet och våldsbrott som hög.

Terroristen Mounir Dhahri ska enligt Kriminalvården försökt radikalisera sina medfångar i fängelset. 

De fyra männen dömdes 2012 till tolv års fängelse för förberedelse till terroristbrott. 2010 planerade de att ta sig in på danska Jyllands-posten och mörda så många som möjligt. Det var tänkt att bli en hämndattack för tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna.

Men svensk och dansk säkerhetspolis bevakade männen och kunde stoppa dem innan de hann utföra attentatet. 

Nu kan männen, Munir Awad, Mounir Dhahri, Sahbi Zalouti och Omar Abdalla Aboelazm, snart bli frisläppta. Tidigast kan de friges villkorligt den 29 december i år.  Doku skriver att det sannolikt är då de kommer att släppas fria, enligt de svenska reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet. 

Journalisten Magnus Sandelin på Doku, som granskar jihadism i Sverige, har gått igenom handlingar från de dömda terroristernas tid i fängelset. Samtliga av de dömda har en stökig tid som inlåsta bakom sig. 

Munir Awad, 37, är en av de dömda terroristerna som planerade attacken mot Jyllands-posten. Han var den ende som överklagade sin dom. I januari 2013 fastställdes domen mot honom i högre instans och i juni samma år fördes han över till Sverige efter en tid i danskt fängelse. 

19 februari 2018 skriver Kriminalvården att ”risken för att han återfaller i kriminalitet och våldsbrott” bedöms vara hög.  De skriver också att han beskrivs ha ”ett kontaktnät bestående av radikaliserade individer”.  

Den planerade attacken sågs som en hämndattack för att Jyllands-Posten publicerat Muhammedkarikatyrer. Foto: NIELS HOUGAARD / AP POLFOTO

Försökt påverka intagna 

2017 märkte personal på hans avdelning på fängelset i Tidaholm ”en ökning i religiös aktivitet” från vissa av de intagna på avdelningen – bland annat från Munir Awad. Den sammantagande bedömningen var också att han ”försökt att påverka andra intagna på ett sätt som allvarligt stör ordningen och säkerheten”. Doku skriver att efter en utredning kunde det dock inte slås fast att han gjort sig skyldig till misskötsamhet. 

Dessutom upptäckte Kriminalvårdens säkerhetsavdelning 2016 att Munir Awad vid flera tillfällen har försökt att manipulera samtalslinjen när han ringt till sin fru. Försök att koppla samman samtal eller byta linje ska då ha gjorts. Kriminalvården var orolig för att han försökt komma i kontakt med personer som han inte hade tillåtelse att prata med.

LÄS MER: De terrordömdas liv i säkerhetsfängelset 

 

Munir Awad har försökt att manipulera samtalslinjen när han ringt till sin fru från fängelset. Foto: OKÄND

Några år tidigare ville han få en omprövning av ett beslut om att han skulle sättas i isolering. För att motivera sin begäran skrev han följande: 

”Jag anser att beslutet ni har tagit är helt ogrundat och jag skall med en rad argument förklara varför. Det påstådda brottet jag är dömd för var riktat mot Danmark inte mot Sverige, har aldrig haft avseende att begå brott i Sverige.” 

(…) ”Jag kom frivilligt till Sverige för att avsona mitt brott samtidigt som jag kan vara nära min gravida fru och barn, jag har inga som helst onda avsikter.”  

Dödshotade medfångar 

Mounir Dhahri, 52, har pekats ut som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Personal i fängelset har uppfattat att han har försökt påverka sina medfångar. I en dom från Förvaltningsrätten från 2016 framgår att han, när han satt på Norrtäljeanstalten, antecknades för försök att radikalisera sina medfångar, vilket ledde till konflikter med dem. Mounir Dhahri har nekat till påståendet. 

Under sin tid i fängelse har han fått flera varningar. Han ska ha dödshotat både personal och medfångar. 2014 ska han ha sagt ”Jag svär jag ska döda dig vid Allah” till en medfånge. 

I mars 2018 skriver anstalten Hall att han har uppträtt olämpligt genom att påbörja böneutrop på hög volym. Han själv säger i förhör att han inte minns händelsen och att han under sin tid på avdelningen har varit försiktig, speciellt när det gäller böneutropen. 

LÄS MER: Terrorledarens miss avslöjades av Säpo

Deltog i slagsmål 

Omar Abdalla Aboelazm, 38, har fått ett flertal varningar, framför allt för arbetsvägran och olämpligt uppträdande. 

Doku skriver att innan han överfördes till Sverige så skrevs det i dansk press att åklagarmyndigheten upptäckt att han under sin tid i det danska häktet sannolikt planerade nya terrordåd. I hans cell hittades bland annat recept på bomber och en karta över pendeltågen i Köpenhamn. 

Sahbi Zalouti har fått flera varningar i fängelset. Foto: OKÄND

Sahbi Zalouti, 45, har också han fått flera varningar, bland annat när det gäller olämpligt uppträdande, hot och våld. Ibland har varningarna lett till perioder av isolering. 

I juli i år slog han en vårdare i fängelset med handen över tinningen i när han försökte frita en medfånge som hölls fast av personalen. Händelsen polisanmäldes av anstalten Saltvik. 

Han har också varnats för att ha varit med i ett slagsmål i ett gym på anstalten Hall. I sitt svar till anstalten skrev han: ”Ni kan inte anklaga mig med falska anklagelser bara för att någon har en dold agenda eller för att någon har så starka hat mot mig och mot islam.” 

Expressen har försökt nå de fyra männen via deras försvarare och via Kriminalvården. Tre av advokaterna har inte haft någon kontakt med sina klienter på länge och vill därför inte kommentera, en har inte återkommit. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!