Här är Anders Behring Breiviks gård i Norge. Här ska han ha tillverkat bomben som han utlöste i Oslo. Foto: Scanpix
Här är Anders Behring Breiviks gård i Norge. Här ska han ha tillverkat bomben som han utlöste i Oslo. Foto: Scanpix

"Terroristen Breivik bodde i Sverige"

Publicerad
Uppdaterad
Terroristen Anders Behring Breivik kan ha bott en tid i Sverige.
Och under den perioden tycks han ha format en stor del av sina politiska åsikter.
Det hävdar Nick Lowles, redaktör för tidskriften "Searchlight", i en intervju med norska TV2.
Den terrormisstänkte 32-åringen har figurerat under olika pseudonymer på flera högerextrema och anti-islamistiska webbsidor. Bland annat tros han ha postat inlägg på det islamfientliga forumet "Gates of Vienna" under namnet "Year2183", och propagerat för att deportera muslimer.
Nick Lowles, som är redaktör för den antifascistiska tidskriften "Searchlight", har studerat högerextrema mötesplatser i årtionden. Han hävdar att han har bevis för att 32-åringen inte bara har haft kontakt med brittiska grupperingar.
2008 ska Behring Breivik ha skrivit att han bodde i Sverige och arbetade på en bok om islamiseringen av Europa och hur de kommande problemen kan tacklas.
– Det verkar som att en stor del av hans politiska utveckling kan ha ägt rum medan han bodde i Sverige. Nätsidorna som han besökte i Sverige var mycket mer extrema, säger Nick Lowles till norska TV2.

Aktiv debattör

På webbplatserna som Behring Breivik besökte diskuterade medlemmarna olika terrorhandlingar.
– Det är tämligen klart från det vi ser nu att han var en aktiv debattör på internetforum där man diskuterade terrorism, där man diskuterade bilbomber och gödselbomber som skulle drabba offentliga byggnader, säger Nick Lowles till TV2.

Inget som tyder på medhjälpare

Norrmannen hävdar att han har haft kontakt med två terrorceller i Norge, men vägrar att avslöja vilka de är. Polisen har än så länge inte hittat något som stärker hans påstående.
– Baserat på den information vi har så här långt har vi inga indikationer på att han var del av ett nätverk eller hade någon medhjälpare, säger Janne Kristiansen, chef för den norska säkerhetstjänsten, till nyhetsbyrån AP.
Svenska Säpo blev i natt överraskade när Expressen meddelade att Behring Breivik kan ha bott i Sverige.
- Det visste vi inte. Det låter mycket intressant. Det ska vi titta närmare på under morgondagen (fredag). Sådana här uppgifter följer vi upp, säger Thomas Engberg, vakthavande kommissarie på Säpos kommunikationscentral.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag