Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terroristen Akilov i slagsmål i fängelset

Terroristen hamnade i bråk på säkerhetsavdelningen Fenix.
Rakhmat Akilov, terroristen från Drottninggatan, har varit i slagsmål inne i fängelset.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Akilov har placerats i isolering.
Foto: POLISEN

Rakhmat Akilov, terroristen från Drottninggatan, har varit i slagsmål inne på säkerhetsavdelning Fenix i klass 1-fängelset Hall. 

Det är ”absolut nödvändigt att Akilov hålls avskild under utredningen”, skriver Kriminalvården.

Akilov har isolerats. 

På söndags eftermiddagen runt lunch utbryter bråk inne på säkerhetsavdelningen Fenix inne på klass 1-anstalten Hall utanför Södertälje. 

En av de två som slåss är den livstidsdömde terroristen och massmördaren Rakhmat Akilov som inne på säkerhetsavdelningen han sitter på råkat i slagsmål med en annan intagen. Bråket uppmärksammades av personal på avdelningen och upphörde först när de anlände.   

Akilov har satts i isolering i avvaktan på utredning. 

Kriminalvården gör bedömningen att det är nödvändigt att hålla Akilov avskild för att inte utredningen ska äventyras. 

I beslutet om avskildhet skriver myndigheten: 

”Mot bakgrund av vad som kommit fram i ärendet finner Kriminalvården att det, för att syftet med utredningen inte ska äventyras, är absolut nödvändigt att Akilov hålls avskild under utredningen.”

Det är i nuläget oklart om eventuella personskador. 

Kriminalvården låter hälsa i ett mejl till Expressen att det efter en incident likt denna görs en bedömning av skyddsåtgärder. Det kan exempelvis vara omplacering till annan avdelning eller till annan anstalt.

Sitter på fängelset inne i fängelset

Fenix-avdelningar finns på tre av landets fängelser; Kumla, Hall och Saltvik. Det beskrivs som ett fängelse inne på fängelset och kallas också ”bunkern”. Avdelningarna består av fyra flyglar med sex celler i varje och gemensamhetsutrymme. I mitten av allt finns ett vaktrum där personal noga övervakar allt som händer. 

En extra mur omger Fenix-avdelningarna och för att komma in behöver man passera flera låsta dörrar och gå genom två säkerhetskontroller. Förutom personal och fångar är det få som får besöka avdelningarna.

Rakhmat Akilov erkände och dömdes 2018 för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm året innan. Då placerades han på Kumlaanstalten, på Fenix-avdelningen. På Kumlaanstalten blev han misshandlad och dödshotad och samma år som han dömdes flyttades han till Hall.

Akilov har misskött sig flera gånger

Tiden på Hall har även den varit turbulent och Akilov har misskött sig flera gånger. Han har bland annat slagit sönder möbler i sin cell, sparkat fotbollar mot kriminalvårdarna, rapporterats för olämpligt uppträdande och misskötsel och blivit påkommen med en IS-flagga i fängelsecellen. 

Akilov JO-anmälde fängelset 2020 då han var missnöjd med anstaltens mat och sin ensamhet.  

Kumlaanstalten är Sveriges största anstalt med 420 platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.