Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terroristdömde Munir Awad friges efter åtta år i fängelse

Munir Awad.
Foto: PE-FOTO

Efter åtta år bakom galler släpps terroristdömde svenske medborgaren Munir Awad de närmaste dagarna ut i frihet igen.

Han har avtjänat sitt straff för att ha planerat en terrorattack mot tidningen Jyllands-Posten i Köpenhamn där journalister skulle bindas fast och avrättas med automatvapen.

I en exklusiv intervju med Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé berättar Munir Awad nu för första gången om gripandet, om tiden i fängelset och vad han ska göra nu när han återvänder ut i samhället:

– Jag har inte fått möjlighet att förbereda mig, tvärtom, säger Munir Awad. 

Två vakter - en kvinna och en man - släpper in Munir Awad, 37, i besöksrummet på anstalten Hällby.

Han tar av sig skorna och lägger ett par matlådor på bordet. Han ser vältränad ut, han har rakat av sig håret och låtit skägget växa.

I det solbelysta rummet med ett litet kök står ett matbord, tre soffor och en larmknapp på väggen som jag ska använda om någonting oförutsett skulle inträffa.

Vad ska du göra när du kommer ut?

– Det är en bra fråga.

Munir Awad blev rikskänd när han två gånger på raken greps under mystiska utlandsresor:

2007 när han tillsammans med sin gravida hustru Safia Benaouda åkte till Somalia som då kontrollerades av Islamiska domstolarna.

2009 när han, hans tvååriga son, hans fru och kamraten och Guantánamosvensken Mehdi Ghezali greps av pakistansk polis.

Dansk polis stormade lägenheten

Varken i Somalia eller i Pakistan dömdes han för något brott.

Men 2010 greps han på nytt när dansk polis stormade en lägenhet i Herlev utanför Köpenhamn.

Svenska Säpo hade buggat en lägenhet i Järfälla och därigenom fått information om att Munir Awad planerade ett terrordåd i Danmark tillsammans med Mounir Dhahri, Sahbi Zalouti och Omar Abdalla Aboelazm.

När Awad, Dhahri och Aboelazm anlände till Danmark hade Säpo förvarnat sina danska kolleger.

Domen föll i juni 2012 i Glostrups tingsrätt: Tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.

Awad hade tidigare anmält Expressen till Allmänhetens pressombudsman för tidningens publiceringar i samband med att han greps i Somalia och Pakistan. Men vid den fällande domen avskrevs anmälan.

Jag anser att Allah vill att jag ska praktisera
Journalister skulle bindas fast och avrättas med automatvapen på Jyllands-Posten.
Foto: LASSE SVENSSON

”Stämplad för mina åsikter”

Efter åtta år inlåst på kriminalvårdsanstalter vägrar Munir Awad fortfarande att ta på sig någon skuld för terrorplanerna mot tidningen Jyllands-Postens redaktion.

– Jag har blivit stämplad för mina åsikter och för mina resor som jag har gjort. Jag anser inte att jag har gjort något brottsligt under mina resor. Tvärtom. Jag anser att Allah vill att jag ska praktisera. Jag vill också göra gott och det är grunden till varför jag har åkt på de här resorna, säger Munir Awad. 

Munir Awad levde som kriminell under flera år. Han dömdes år 2004 till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för att ha misshandlat en ordningsvakt. 

Enligt honom själv förändrades hans värld när en av hans bröder gick bort. Det var en lillebror som stod honom väldigt nära och dödsfallet påverkade honom mycket. Han säger att det var då han började praktisera islam. 

– Jag gick till moskén som alla andra och läste även mycket själv, säger Munir Awad.

Under intervjun tar vi uppehåll för en bönestund.

Ser du dig som salafist?

– Jag vill inte lägga någon speciell beteckning och säga att jag är det eller det. Jag är muslim. Jag följer profetens sunnah och Allahs koran.

2009 greps Munir Awad och hans kamrat, Guantánamosvensken Mehdi Ghezali, av pakistansk polis. Under stor uppståndelse återvände de till Sverige.
Foto: SVEN LINDWALL


Munir Awad säger att han fick betala ett högt personligt pris för de två tidigare resorna, till Somalia och Pakistan.

– Jag blev trakasserad av Säkerhetspolisen. Det drabbade både min fru och mina barn. På jakt efter boende blev det så att vissa grupper tog emot mig med öppna armar eftersom de hade liknande bekymmer, säger Munir Awad. 

Hävdar att han inte kände till terrorplaner

Munir Awad hävdar att han inte kände till planerna på ett terrordåd på Jyllandsposten när han satte sig i bilen med sina medåtalade och åkte från Stockholm mot Köpenhamn.

Han medger visserligen att han bara några dagar tidigare fått höra att någonting som gällde Köpenhamn var på väg att ske. Men han säger att han inte var med gruppen från början när resan planerades. Han visste inga detaljer, hävdar han.

– Det var dagen innan eller dagarna innan som en icke namngiven person kom till mig efter nattbönen. Vi hade bett ihop al-fajrbönen (gryningsbön) och han var kvar och sa att han ville växla några ord mig. Han sa att det gällde en grupp som ska åka till Köpenhamn och kolla på ett arbete. Han frågade, kan du åka? Jag sa, jag har fullt upp och jag kan inte åka. Han tryckte på och sa åk, kolla vad det är och kom tillbaka. Han garanterade att ingenting var på väg att hända, säger Munir. 

Munir Awad sa samma sak under rättegången i Danmark, men vägrade då uppge vem personen var. Han säger att han inte ville ses som en tjallare i fängelset.

Munir Awad.
Foto: SVEN LINDWALL

Mannen som “tryckte på” var en gammal vän till Munir Awad. De hade känt varandra i mer än 15 år. De gick i samma föreningar, bad i samma lokaler, hade rest runt i landet tillsammans och gjort vissa jobb tillsammans - både kriminella och lagliga.  De var ofta hemma hos varandra och umgicks i samma kretsar. 

För första gången sedan Munir Awad greps säger han nu att mannen heter Abou al-Zubayr al-Yamani. Det är ett krigsnamn, mannens riktiga namn var Amin Abdullah Mohammed al-Maalami och han avrättades i mars 2014 av al-Qaida i Jemen.

I en avrättningsvideo, som postades i sociala medier, beskrev al-Qaida honom som “en amerikansk spion på arabiska halvön - mördare av oskyldiga muslimer med hjälp av amerikanska drönare”·

Jag skulle göra både en god gärning och göra lite nytta

”Utsatte mig för en brottsprovokation”

Innan mannen avrättades och korsfästes på en fotbollsplan i Jemen fick han läsa upp ett erkännande. Han sa i videon att han blev rekryterad av amerikansk underrättelsetjänst i Sverige och här fick gå en kort utbildning. Hans instruktör påstods ha varit officer inom den svenska säkerhetstjänsten. 

Munir Awad säger att han blev chockad när han fick höra vad som hänt:

– Jag anser att han utsatte mig för en brottsprovokation. Om han har varit agent hela tiden måste målet ha varit att jag skulle åka med för att jag skulle sitta av det här straffet, hävdar Munir Awad.

När han då återigen får frågan varför han åkte med till Köpenhamn svarar han:

– Jag tänkte att ”om det finns pengar att hämta varför inte”. Jag skulle göra både en god gärning och göra lite nytta plus att allting var betalt, säger Munir Awad. 

En god gärning? Kriminellt? Hur går det ihop?

 – Med tanke på att jag skulle hjälpa honom.  De var i behov av en extra man och jag skulle ta den platsen. Han insisterade på att ingenting skulle ske och att vi skulle åka och kolla på det och komma hem efter det. Det var ingenting som skulle ske. Vi skulle på en planeringsresa där allting var betalt, säger Munir Awad. 

Frågar man inte vad det är för jobb ni ska titta på?

– Nej, jag har lärt mig att man ställer så lite frågor som möjligt. Ju mindre man vet desto bättre.

Dansk och svensk säkerhetspolis samarbetade när de misstänkta kunde gripas den 29 januari 2010.
Foto: LASSE SVENSSON
Männen reste till Danmark i en hyrbil, en Toyota Avensis Sedan, som de hyrt på Statoil i Kista utanför Stockholm.
Foto: JAN DÜSING
Den danska morgontidningen Jyllands-Posten publicerade den 30 september 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed, de så kallade Muhammed-teckningarna.
Foto: NIELS HOUGAARD/AP TT NYHETSBYRÅN
Buntband skulle användas som handfängsel för att binda de danska journalisterna.
Foto: POLISEN
Hårt bevakad rättegång i Danmark 2012.
Foto: TOMAS LEPRINCE

På vägen från Stockholm mot Köpenhamn stannade de på en bensinstation i Jönköping. Sahbi Zalouti och ytterligare en person klev ur bilen. Sahbi Zalouti sa att han inte ville fortsätta till Köpenhamn.

– Vi snackar så klart ihop oss i bilen och vi var överens om att den ena skulle köra tillbaka bilen som var inhyrd i hans namn och jag och den tredje killen skulle fortsätta vidare. Vi skulle till Europa och han skulle till Tyskland. Han skulle träffa personer som han kände i Tyskland och sedan skulle jag tillbaka. Jag skulle följa med till Tyskland och sen vända tillbaka därifrån, säger Munir Awad. 

Munir Awad hävdar gång på gång att han inte visste varför de åkte till Köpenhamn. Han hävdar att han i efterhand fick höra att Jyllands-Posten varit målet, men att han inte visste om det innan dansk polis stormade lägenheten i Herlev utanför Köpenhamn där de övernattat.

I bilen hittade polisen en kpist med tillhörande magasin, skarpa skott och ljuddämpare. Där fanns också 200 buntband som skulle användas för att binda terroristernas offer på Jyllandsposten.

Jag skulle gå och titta på ett jobb

Följde debatten om Mohammedkarikatyrer

Munir Awad bekräftar att han hade följt debatten om Jyllands-Postens så kallade Mohammedkarikatyrer.

– Det är klart att jag tar illa upp. Varenda troende tar illa upp. 

– Det är klart att man reagerar med känslor. Det är klart att man blir arg. Helt onödig provokation. 

Skulle du ha kunnat tänka dig att försvara profeten med att begå…

– Lyssna, jag är beredd att försvara profeten med mitt liv. Men det är en hypotetisk fråga. Det går inte att koppla ihop det med det här. Det är någonting som sker varje dag med provokationerna. Det sker i Frankrike, det sker i Danmark och det sker dagligen. Det är ingenting nytt. 

Expressens förstasida efter att terrorplanerna avslöjats den 30 december 2010.

Men du är beredd att offra ditt liv för profeten, säger du? 

– Jag älskar min profet, över honom var Guds frid och välsignelser, mer än någonting annat. Men, det är fortfarande en hypotetisk fråga på någonting som jag inte ha gjort och som inte ha hänt.

Den svenska Säkerhetspolisens hemliga avlyssning av två av de andra dömda, Zalouti och Dhahri, avslöjade terroristernas brutala plan i detalj. På inspelningen hörs Dhari säga:

"Alltså när det gäller dödandet, vi är inte tjetjener. Tjetjenerna krävde att den och den skulle släppas fria. (...) De gav de styrande gott om tid för att kunna slå till. (...) Låt oss säga att vi är på väg att gå, då måste du döda bland dem du möter, inklusive vakter, må Guds vilja ske."

"Och sen?", frågar Zalouti.

"Vad då sen, de är framför dig, varsågod, alla som står framför dig ska dö, förutom kvinnor", svarar Dhahri.

"I vilken plats ska du in?"

"Tidningen, så klart, tidningen ..."

Hade du kunnat tänka dig att utföra det där “jobbet”, som du säger?

– Jag skulle gå och titta på ett jobb, upprepar Munir Awad.

– Nu i efterhand folk vill ha någon slags erkännande eller avståndstagande. Det finns inget behov av att ta avstånd för att ingenting har hänt. Jag har aldrig varit på brottsplatsen. Jag vet inte vad det handlar om.

Om ni hade kommit fram till Jyllands Posten och det visade sig att det var det här "jobbet" gällde och att ni skulle göra som på Charlie Hebdo-redaktionen i Frankrike, för karikatyrerna. Hade du utfört det?

– Nej, det kan jag inte säga att jag skulle.

Varför ska folk tro på dig? Du har blivit gripen vid tre tillfällen. Vid samtliga tre tillfällen handlar det om misstankar om någon form av terrorbrott. 

– Jag anser inte att det jag har suttit för i Somalia är förknippat med terror. Samma sak i Pakistan. Jag är välkommen tillbaka när som helst till Pakistan. Högsta chefen för underrättelsetjänsten i Pakistan välkomnar mig. 

Munir Awad har suttit fängslad i åtta år.
Foto: KASSEM HAMADE
Munir Awad berättar om tiden i fängelse för Expressens Kassem Hamade.
Foto: KASSEM HAMADE

Munir Awad säger att han följt det som sker ute i världen. Särskilt i Syrien och i Irak och kriget mot terrorgruppen IS. Han har svårt att kunna säga var skulle han ha stått ideologiskt om han varit på fri fot. Skulle han åkt till Syrien? Munir Awad säger att han har åtminstone en sak gemensam med IS och al-Qaida. 

– Vi är mot ockupation.

Men i Irak har IS och al-Qaida slaktat kristna och andra minoriteter.

– Det får de stå för.

Släpps efter åtta år i fängelse

I november 2017 beslutade Tidaholmsanstalten att placera Munir Awad i isolering med motivering för att det “ansågs föreligga en risk för att han ”försöker påverka andra intagna på ett sätt som allvarligt stör ordningen och säkerheten på c-avdelningen”. Ledningen hade noterat ”en ökning i religiös aktivitet” från vissa av de intagna på avdelningen – bland annat från Munir Awad.

Själv säger han att han var utsatt för en komplott från myndigheterna inne på anstalten.

– Jag vet inte om det var Säkerhetspolisen eller Kriminalvården, men jag blev placerad tillsammans med en kille som, sägs det, var en Mossad-agent, (den israeliska säkerhetstjänsten, reds anm).

– Han försökte skada mig under en lång tid och till slut fick han lämna avdelningen, säger Munir Awad.

Munir Awad sattes i isolering, men överklagade beslutet och flyttades till sist till Hällby.

Kriminalvården kunde inte slå fast att han gjort sig skyldig till misskötsamhet.

– Det positiva med Tidaholm var att jag hade regelbundna besök, jag fick träffa mina barn obevakat, säger han.

Vad ska du göra när du kommer ut?

– Det får man ta och fundera på ett bra tag. Jag har suttit här i åtta år. Jag har inte fått någon hjälp här med återanpassning. Jag har blivit motarbetad. Jag har inte fått möjlighet att förbereda mig, tvärtom, säger Munir Awad.

Terroristernas liv i fängelset

Mounir Dhahri, 52

Utpekad som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Har enligt Kriminalvården försökt radikalisera medfångar, vilket ska ha lett till konflikter med dem. Mounir Dhahri har nekat till påståendet. 

Har fått flera varningar för dödshot mot personal och medfångar. 2014 ska han ha sagt ”Jag svär jag ska döda dig vid Allah” till en medfånge. 


Munir Awad, 37

Har enligt Kriminalvården ”försökt att påverka andra intagna på ett sätt som allvarligt stör ordningen och säkerheten”. 

Awad ska vid flera tillfällen ha försökt att manipulera samtalslinjen när han ringt till sin fru. Kriminalvården var orolig för att han försökt komma i kontakt med personer som han inte hade tillåtelse att prata med.


Omar Abdalla Aboelazm, 38 

Har fått ett flertal varningar, framför allt för arbetsvägran och olämpligt uppträdande. 

Enligt sajten Doku, som granskar jihadism, ska han under tiden i danskt häkte ha planerat nya terrordåd.


Sahbi Zalouti, 45

Har fått flera varningar, bland annat för olämpligt uppträdande, hot och våld. Ibland har varningarna lett till perioder av isolering. 

I juli i år slog han en kriminalvårdare när han försökte frita en medfånge som hölls fast av personalen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.