Terroristbrottet jämförs med mordet på Olof Palme

Publicerad
Uppdaterad
Polisen har genomfört husrannsakningar men ingen misstänkt har gripits för terroristbrottet i Stockholm.
Huvudstaden ska nu hårdbevakas efter att en ny brottstyp har skakat Sverige.
- Det känns som science fiction. Jag hade inte väntat mig att något sådant här skulle hända i Stockholms innerstad eller Sverige över huvud taget, säger chefsåklagare Thomas Lindstrand.
Åklagaren jämför terroristbrottet i Stockholm med morden på Olof Palme och Anna Lindh. Brottsrubriceringen lyder nu terroristbrott.
- Grunden är att det handlar om en allmänfarlig ödeläggelse, sedan finns det vissa kriterier som är uppfyllda, som att skada en stat och injaga skräck, säger åklagaren Thomas Lindstrand, som är chockad av händelsen.
- Det känns som science fiction. Jag hoppas att det är första och sista gången något sådant här händer, jag tyckte det var skrämmande.
Polis och åklagare höll en presskonferens i polishuset i Stockholm klockan 10 på söndagsförmiddagen.
 - Vi kommer öka vår polisiära närvaro i hela länet, syftet är att skapa trygghet och och visa närvaro, säger Erik Widstrand vid Stockholmspolisen.

Oförändrad hotbild

Polisen är fortfarande förtegen om vad de vet om självmordsbombningen. De säger att ingen har gripits men att husrannsakningar har genomförts.
säkerhetspolisen, Säpo, övertog utredningen på klockan 9 söndagsmorgonen.
- Säkerhetspolisen har under hela natten haft ett nära samarbete med Stockholmspolisen. Vår bedömning i nuläget är att det som inträffat inte ändrar den aktuella bedömningen av hotbilden mot Sverige, säger Anders Tornberg, chef för avdelning för säkerhetsåtgärder på Säkerhetspolisen.
Säpo har ansvaret för terroristbekämpning i Sverige. Den 1 oktober höjdes hotnivån men Säpo säger nu att det inte finns något samband mellan det och lördagens attack. Tio minuter innan sprängningen skickades ett hotbrev till Säpo.
- Det är ett spår vi arbetar efter. Utredningen får visa hur vi inte hade koll på honom. Det kan hända att vi har missat någonting och det kan hända att det finns en okänd person som vi inte har haft anledning att hitta, säger Tornberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag