Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorhot - mot svensk transport av plutonium

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt.
Foto: Lindwall Sven

Tre kilo plutonium skeppades från Sverige till USA under stort hemlighetsmakeri.

Enligt SR Ekot skyddades transporten av 150 poliser - och många av dem visste inte ens vad som fraktades.

Hotet från terrorister låg bakom det stora säkerhetspådraget.

- Teoretiskt skulle det kunna inträffa att någon fick tag på den här transporten, tog hand om det här plutoniumet och använde det för en terrorbomb, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till Expressen.se.

Under kärnsäkerhetstoppmötet i Washington för två år sedan antogs ett gemensamt åtagande för att minska mängden plutonium och höganrikat uran i världen.

Den 1 mars skickade Sverige tre kilo plutonium för att förstöras i USA.

– Den överföring av plutonium som Sverige har gjort är den första större överföringen som har skett inom ramen för det här nedrustningsprogrammet, säger utrikesminister Carl Bildt under en telefonkonferens med svenska journalister.

Enligt SR Ekot skedde transporten under en av de största hemliga polisinsatserna hittills. 150 poliser från Västra Götaland ingick i operationen, som leddes av rikskriminalpolisen, när plutoniumet skickades i väg från Wallhamn på Tjörn. Många av poliserna visste inte ens vad det var som fraktades.

"Betydande säkerhetsanordningar"

Rikskriminalpolisens presstalesman Varg Gyllander bekräftar insatsen för Expressen.se och säger att nationella insatsstyrkan också medverkade i operationen.

– Vi har lagstiftning i Sverige när det gäller den här typen av material som är väldigt rigorös, så vi var bundna av den lagstiftningen när det gäller den här typen av transporter. Det innebar att vi hade betydande säkerhetsanordningar kring det här för att förhindra att någon fick tag på den här transporten, säger Carl Bildt.

Vilken typ av hot skyddade man sig mot?

– Teoretiskt skulle det kunna inträffa att någon fick tag på den här transporten, tog hand om det här plutoniumet och använde det för en terrorbomb eller en bomb av något slag. Det är klart att man kan säga att sannolikheten för det var utomordentligt låg, men vi gjorde mycket betydande insatser för att gardera oss mot den sannolikheten.

"Betydande framgång"

Carl Bildt representerade Sverige vid toppmötet om kärnsäkerhet i Seoul i Sydkorea. Han beskriver mötet som en framgång och nämner speciellt det svenska bidraget.

– Det svenska åtagandet var en av de mer betydelsefulla delarna på mötet. Det här var första gången som plutonium, som är speciellt känsligt för vapenändamål, skickades till förstöring från ett icke kärnvapenland. Det noterades speciellt som en betydande framgång.

Enligt utrikesministern så behövde plutoniumet skickas till ett kärnvapenland, som USA, eftersom det är där man har möjlighet att förstöra det.

Fakta: Toppmötet i Seoul

• Kärnsäkerhetstoppmötet i Seoul var det andra på samma tema, efter det inledande toppmötet i Washington 2010. Nästa möte äger rum i Nederländerna 2014.

• 2010 deltog ledare för 47 länder. Dessa lovade bland annat att säkra kärnmaterial som annars riskerar att hamna hos terrorister eller brottslingar.

• Årets möte samlade 53 länder. Sverige representeras av utrikesminister Carl Bildt. Mötet inleddes med arbetsmiddag på måndagskvällen och avslutades på tisdagen. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.