Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorhot mot Stockholm

Rikspolischef Dan Eliasson säger: "Vi har vidtagit mått och åtgärder"
Foto: OLLE SPORRONG
Säkerhetspolisen har tagit emot ett terrorhot mot Stockholm.
Foto: SÄPO

Säpo har tagit emot ett terrorhot mot Stockholm, uppger källor för Expressen.

Hotet har spridits i sociala medier och uppmärksammats av privatpersoner som slagit larm.

– Man ska vara extra uppmärksam och om man upplever något misstänkt hot ska man rapportera det till polisen, säger justitieminister Morgan Johansson, S, till journalister i riksdagen. 

Tidningen GP tog under onsdagen del av ett hot om att IS skulle attackera Stockholm, men Säpo bedömer inte att terrorhotsnivån i Sverige har förändrats.

Privatpersoner har slagit larm till polisen om att det sprids uppgifter om ett terrorhot riktat mot Sverige i sociala medier, meddelar polisen på sin sajt.

Hotet ska vara riktat mot Stockholm och Stockholmspolisen har gått in i stabsläge för att bistå Säkerhetspolisen som leder insatsen, uppger källor för Expressen.Från Säkerhetspolisens webbsajt.

Sofia Hellqvist på Säpos pressjour vill inte specificera vad hotet handlar om, men bekräftar att myndigheten tagit emot ett hot.

– Det har spridits ett meddelande med hot om ett attentat som vi arbetar med att samla in underrättelser om, säger hon till Aftonbladet.Nina Odermalm-Schei, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen, säger till Expressen:

– För Säkerhetspolisens del så är det här något som vi hanterar inom ramen för vårt underrättelseflöde. Ungefär varannan dag så få vi underrättelse om att någon eller några har uttryckt attentatsavsikter mot Sverige.

Säpo: "Får större proportioner"

Aftonbladet har rapporterat att även Säpo och NOA har gått upp i stabsläge men detta dementeras.

– Det som avviker för vår del är att det får större proportioner eftersom det sprids i sociala medier. Men för oss är det ett av de hot som vi får in ungefär varannan dag. För oss är det väldigt viktigt att ta reda på vad det handlar om och vad som ligger bakom, säger Nina Odermalm-Schei.

Justitieminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven, statsministern är informerad.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säpo vill inte uppge när man fick kännedom om hotet, men enligt justitieminister Morgan Johansson, som pratat med journalister i riksdagen, är informationen inte helt ny under torsdagen. Själv informerades han i morse. 

– Jag vet att Säkerhetspolisen jobbat med detta under en tid, åtminstone sen natten, säger justitieminister Morgan Johansson till journalister i riksdagen och fortsätter:

– Man ska vara extra uppmärksam och om man upplever något misstänkt hot ska man rapportera det till polisen.


Från Stockholmspolisens webbsajt.

Enligt uppgifter till Expressen fanns nationella insatsstyrkan på plats vid Centralstationen och Mynttorget vid 8-tiden på torsdagsmorgonen. 

Finns ett specifikt hot mot riksdagen eller centralstationen? 

– Det är fel av mig att kommentera pågående operativa insatser. Myndigheterna agerar nu helt enligt den regelbok de har. Inkommer det ett hot måste de agera på det. Jag följer naturligtvis detta väldigt noga från regeringens sida, säger Johansson.

Hur ska invånarna reagera?

- Det bästa är att lyssna på vad myndigheterna säger, både polisen och Säkerhetspolisen. Det är tydligt att vi har en stor beredskap för när de här situationerna uppkommer och då agerar vi också, säger justitieministern.  

Statsminister Stefan Löfven, som just nu befinner sig i Stockholm, har informerats. 

"Regeringen är informerad och håller sig löpande informerad. I övrigt hänvisar vi till Säpo", skriver hans pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms till Expressen vid 12-tiden. 


Rikspolischef Dan Eliasson.
Foto: EXPRESSEN

Dan Eliasson: "Säpo har ansvar för terrorbekämpning"

Rikspolischef Dan Eliasson hålls informerad om det aktuella läget. Han säger att polisen har "vidtagit mått och åtgärder" men att det är Säpo som ansvarar för terrorbekämpning.

Hur agerar din myndighet? 

– Vi kan naturligtvis inte beskriva hur vi jobbar för att förhindra eventuella terrorattentat. Vi vidtar de säkerhetshöjande åtgärder som vi anser vara erforderliga. 

Han vill inte gå in på om hotet kan komma från en högerextrem eller våldsbejakande islamistisk organisation.

Säpo har inte förändrat hotbilden

Säpo bedömer inte att terrorhotnivån i Sverige har förändrats.

Till SVT säger Dan Eliasson: 

– Jag har suttit i möten ett tag men såvitt jag vet har Säpo inte förändrat sin hotbild. 

– Det är fortfarande kvar på förhöjt hot.

Under onsdagskvällen tog även GP del av ett hot om en terrorattack i Stockholm. I meddelandet uppmanade avsändaren att man skulle göra sig redo för att Islamiska staten skulle attackera Stockholm. Meddelandet skickades från ett okänt nummer i utlandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.