Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vill ha ”fullständigt krig” efter dödade terrorledare

Det senaste dygnet har 200 missiler avfyrats mot Israel av grupperna – Israels försvarsmakt har svarat med 130, uppger Times of Israel.
Mängder av missiler har avfyrats det senaste dygnet.
Foto: MOMEN FAIZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MOMEN FAIZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Eldflammor efter att missilerna träffat sitt mål.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Terrorgruppen Islamiska jihads ledare är ett av offren efter robotattackerna.
Foto: AA/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Människor på gatorna efter helgens våld.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Förödelsen är stor.
Foto: ADEL HANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Sameh al-Mamlouk, fältledare inom Islamiska johad.
Kamal Qouraiqa, fältledare inom Islamiska jihad.
Muhammed Yehia Abul Ata, fältledare inom Islamiska jihad.
1 / 9

Palestinska terrorgrupper hotar att göra staden Ashkelon till ”ett helvete”. 

Det senaste dygnet har 200 missiler avfyrats mot Israel av grupperna – Israels försvarsmakt har svarat med 130, uppger Times of Israel. 

Tre fältledare inom terrorgruppen ”Islamiska jihads” har dött efter bombningarna – och nu går gruppen ut i ”fullskaligt krig” 

Under natten till tisdag och under tisdagen fortsätter Gaza och Israel att avfyra missiler mot varandra. Enligt Times of Israel skedde angreppet skett ”nästan konstant” under natten.

Hotet om att göra staden Ashkelon till ”ett helvete” kommer efter en natt av nästan konstanta attacker vid Gazaremsan. Den israeliska försvarsmakten har siktat in sig på mer än 100 mål i det som militären kallar ”Operation Guardian of the Walls”. 

Dödade av sina egna bomber

Enligt den Hamas-styrda hälsomyndigheten i Gaza har åtminstone 23 personer i området dödats under natten till tisdag och under dagen. Utöver det har 107 palestinier skadats. 

Enligt den israeliska försvarsmakten var 15 av de dödade medlemmar av terrorgrupper.

AP rapporterar att det handlar om 15 personer från Hamas och den militanta, mindre gruppen ”Islamiska jihad”. Gruppen själva uppger att tre av deras ledare dödats: Muhammed Yehia Abul Ata, Kamal Qouraiqa och Sameh al-Mamlouk. Samtliga dödades i en israelisk drönarattack. Nu förklarar Islamiska jihad att det råder ett fullskaligt krig ”på alla fronter”.  

När en annan ledare Bahaa Abu el-Atta, dödades 2019, ledde det till en av de värsta oroligheterna på flera månader.

200 missiler

En talesperson för försvarsmakten hävdar också att flera av de dödade vid Gazaremsan mist livet på grund av palestinska bomber. 

Cirka 200 missiler ska ha avfyrats från Gaza på ett dygn, uppger israeliska styrkor. Motsvarande siffra från Israel är 130, enligt israeliska medier.  

Ann Linde har kommenterar bombingarna: 

”Våldsamheterna måste sluta. Status quo vid Tempelberget måste respekteras. Bosättningar, domar och rivningar av ockuperade territorium är emot internationell lag. Missilattacker från Gaza är oacceptabelt. Terrorn mot obeväpnade civilpersoner måste få ett stopp.”


Detta har hänt

■ De senaste dagarna har hundratals personer skadats i sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinska demonstranter i Jerusalem.

■ Konflikten har sin bakgrund i en påtänkt vräkning av palestinska familjer i östra Jerusalem.

■ Judiska familjer hävdar att de ägde marken före 1948 – palestinierna menar å sin sida att området tillhör Palestina och att de köpt fastigheterna.

■ Under måndagen eskalerade våldet då Hamas militanta del skickade raketer mot Jerusalem – och Israel svarade med bombattacker som dödat minst 20 palestinier.

■ FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter varnar för att värvningarna skulle kunna strida mot Genèvekonventionen.


Hör när raketlarm går i livesändningen

Under måndagen ljud raketlarm i Jerusalem slog flera raketer ner i Israels huvudstad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.