Terrorgrupp tar på sig dådet - gör koppling till Stockholm

Publicerad
Uppdaterad
Uppgifter på ett jihadistforum gör gällande att en terrorgrupp, "Helpers of the global jihad", tagit på sig det explosionen i Oslo.
Man varnar också för att attacken bara är den första i en rad.
Timmar efter det första meddelandet förnekade dock andra representanter att man låg bakom.
Uppgifterna dök upp i medier vid 18.30-tiden, bland annat på Global news och norska NRK.
En grupp som kallar sig "Helpers of the global jihad" ska ha tagit på sig dådet på ett känt jihadistforum. Gruppen ska också ha skrivit att det enbart var den första i en rad attacker.

"Varnat sedan Stockholm"

Meddelandet lyder: "Vi har varnat sedan Stockholmsräden om fler insatser. Vi har krävt att länderna i Europa drar sig tillbaka från Afghanistan och slutar med deras krig mot islam och nuslimer. Vad ni ser nu är bara början och det kommer mer."

"Kända för alla"

Vid 20-tiden kom uppgifter om att en representant från gruppen förnekat att uttalandet var officiellt.
Enligt Will McCants, jihadexpert som följer forumet, säger Helpers of global jihad att uttalandet inte är officiellt och inte har något med operationen att göra och att man ska "vänta på officiella besked".
Gruppens representant säger vidare "De som utfört attacken är med säkerhet kända för alla".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag