Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorgrupp: Svensk jihadist dödad i Syrien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Striderna i Syriens största stad Aleppo har fortsatt hela veckan.
Foto: George Ourfalian

BEIRUT. En svensk jihadist från Västsverige ska ha dödats i strider mellan Syriens reguljära armé och terrorstämplade al-Nusra-fronten.

Det uppger den islamistiska gerillagruppen.

Svenska UD har ingen information om fallet.

al-Nusra-fronten, med samma ideologi som al-Qaida, går ut med namn och bild på en svensk man i 20-årsåldern. Organisationen förklarar honom "martyr" i kriget mot al-Assad-regimen i det krigshärjade Syrien.

Mannen ska ha dödats i strid för knappt en månad sedan när den syriska armén stötte samman med al-Nusra. Mannen ska, enligt en anhörig, ha begravts i Aleppo - på samma plats som han dödades i de intensiva striderna.

Men en annan anhörig till den svenske jihadisten som Expressen.se har varit i kontakt med hävdar att svensken lever, aldrig befunnit sig i Syrien och befinner sig i Sudan - men inte vill bli kontaktad.

"Kommenterar aldrig"

Utrikesdepartementet har inga uppgifter i fallet.

Säpo har tidigare bekräftat för Expressen att man har sett ett ökat antal rapporterade fall av svenska medborgare som reser till Syrien för att delta i striderna.

Men den svenska säkerhetspolisen vill inte uppge hur man kontrollerar deras aktiviteter.

- Vi kommenterar aldrig frågor som rör vår operativa verksamhet, har Anna Mattsson på Säpos presstjänst tidigare sagt till Expressen.

Syrien anklagar Saudiarabien, Qatar och Turkiet för att sätta in tusentals islamister i kriget, som snart har pågått i två år och skördat tusentals människors liv.

I 50-årsåldern

Islamisterna får, enligt regimen, militär träning i Pakistan och åker till Turkiet varifrån de tar sig över gränsen illegalt.

Expressen har tidigare skrivit om hur tiotals unga män och kvinnor från flera svenska städer befinner sig i Syrien efter kort vapenträning i norra delen av landet - för att strida på al-Nusras sida.

Länge var ledaren för al-Nusra okänd, men nyligen publicerades en bild på honom - han kallas Abu Mohmad al-Jolani. Enligt olika nyhetsforum som används av al-Nusra kommer al-Jolani från Syrien och är i 50-årsåldern. Under amerikanska ockupationen av Irak var han ansvarig för logistik och rekrytering av islamister som skickades från Syrien till Irak.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.