Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorgripen man
försattes på fri fot

Polishuset i Uppsala där mannen förhördes.
Foto: Emil Nordin
Polis grep mannen vid en rutinkontroll på E18.
Foto: Alex Ljungdahl
Mannen greps i Uppsalaområdet. Expressen TV rapporterar om gripandet.
Foto: Expressen TV

Mannen i 50-årsåldern var internationellt efterlyst misstänkt för terrorbrott.

Han greps i en poliskontroll på E18 utanför Enköping – men försattes på lördagskvällen på fri fot.

Åklagaren kan heller inte bekräfta terrorbrott.

– Åklagaren bedömer att det inte finns skäl att hålla honom frihetsberövad, säger Annika Collin vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Det var strax efter klockan tre på lördagseftermiddagen som polisen i Uppsala utförde rutinkontroller av bilisterna längs E18 i höjd med Grillby utanför Enköping.

Enligt uppgifter till Expressen ska bilen ha haft falska registreringsskyltar.

När de stoppade en av bilarna och undersökte mannens identitetspapper visade det sig att han var internationellt efterlyst av Interpol. I bilen fanns ytterligare två personer men de är inte misstänkta för något brott.

– När man kontrollerade de här personerna upptäckte man att en av dem var efterlyst av Interpol, säger Linda Winge, RLC-befäl vid polisen i Uppsala.

Varför valde man att stoppa den här bilen?

– Det vet jag inte, men poliser brukar kunna ha en näsa för sådant där vilka bilar man ska kontrollera och det här var en vanlig stopp och kontroll som många andra av våra stopp.

Polisen: Det handlar om terror

Polisen gick ut med att brottsmisstankarna handlar om terrorism, men senare på kvällen släpptes mannen på fri fot.

– Det handlar om terror. Ärendet är av sådan art att vi inte vill gå ut med ytterligare upplysningar, säger Andrew Tomkinson.

Vet du vilket land det är som efterlyst honom?

– Jag vet det men det kommer vi inte gå ut med beroende på brottets art eftersom det handlar om terror.


LÄS OCKSÅ: Bombhot mot Vita huset – en person greps


Mannen är i 50-årsåldern och har enligt polisen svenskt personnummer och är enligt åklagaren svensk medborgare. Mannen förhördes under lördagskvällen av polisens utredare i polishuset i Uppsala.

Försattes på fri fot av jouråklagare

Sent på lördagskvällen försattes mannen på fri fot.

– Åklagaren har försatt mannen på fri fot, säger Annika Collin vid åklagarmyndighetens presstjänst.

Hon vill inte kommentera om misstankarna mot mannen kvarstår.

– Åklagaren kan inte bekräfta någon typ av terrorbrott, säger Collin – men vill inte gå ut med vilken typ av misstankar som eventuellt kvarstår.

Hon säger att inget mer kommer att hända i ärendet under helgen.

– En jouråklagare har fattat beslutet i kväll. På måndag kommer ärendet gå vidare till en ordinarie åklagare och vad som händer då vet inte jag, om man vidtar några vidare åtgärder.

Oklart vilket land som efterlyst mannen

Interpol är en internationell polisorganisation där 190 länder samarbetar och utbyter information för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

I Sverige är det polisens nationella operativa avdelning, Noa, som sköter kontakten med Interpol. Vid 19-tiden på lördagskvällen hade de ännu inte blivit informerade om gripandet i Uppsalaområdet.

– Noa har inte varit inblandad i något sådant ärende. Men det kan vara så att man tar det vidare på måndag, säger Malin Näfver, presskommunikatör på Noa.

Säkerhetspolisen känner till ärendet, men är i nuläget inte inkopplade.

– Som jag förstått det är det där inte ett ärende för oss. Det faller inte inom ramen för våra ansvarsområden, men jag har ingen ytterligare information, säger Simon Bynert, pressansvarig på Säpo.

Det är oklart vilket land som efterlyst den gripne mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.