Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrorforskarens kritik mot Åsa Romson

Terrorforskaren Magnus Ranstorp i en intervju med Expressens Niklas Svensson vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sven Lindwall
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

En av världens ledande terrorforskare, Magnus Ranstorp, kritiserar nu MP-språkröret och vice statsministern Åsa Romson efter den nya grodan i morse – då hon kallade terrorattackerna för "11-september-olyckorna".

– Ett horribelt uttalande, säger Ranstorp, som leder forskning kring terror och kontraterror på Försvarshögskolan.

Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 var Magnus Ranstorp tv-kanalen CNN:s expert på terrorism och han vittnade också i 11-septemberkommissionens första hearing.

När han hörde vice statsministern och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i SVT:s Gomorron Sverige i morse reagerade han starkt. Romson var inbjuden för att tala om partikamraten Mehmet Kaplans ministeravgång i går.

– Han (Mehmet Kaplan) har ju varit ordförande för unga muslimer (Sveriges unga muslimer, SUM) i svåra situationer som kring 11 september-olyckorna och liknande, konstaterade hon.

Magnus Ranstorp:

– Det är ett olyckligt men också horribelt uttalande. Vi får aldrig tumma på att det är offren som måste vara i centrum här. Man kan inte bara fokusera på muslimer och deras utsatthet, då blir det helt fel.

Fokusera på de som dör

– Man måste alltid fokusera på de som dör, och de släktingar och alla som påverkas av det.

Enligt Magnus Ranstorp, som arbetat med säkerhetstjänster över hela världen i deras kamp mot bland andra terrorgruppen IS, är det viktigaste nu att lägga fokus på vad som är hotet, hur terrorn ser ut, och hur den bäst bekämpas.

– Vi talar för mycket om fobin och måste i stället fokusera på helheten. Samtidigt måste man också motverka polarisering, islamofobi och främlingsfientlighet i kölvattnet av detta. I stället för att etikettera och problematisera, kom med lösningar i stället. Det är det jag väntar på.

Hur tror du att det uppfattas i andra länder att vice statsministern kallar 11-septemberattackerna för "olyckor"?

– Jag tror det finns en allmän uppfattning att Sverige inte tar de här frågorna på allvar, så jag tror inte man är speciellt överraskad. Jag är inte heller säker på att det kommer att märkas så hemskt mycket utomlands. Men det var speciellt olyckligt att hon bara fokuserade på det som muslimer utsätts för.