Terrorexperten Magnus Ranstorp tycker att det är bra att Säpo har agerat. Foto: Sven LindwallTerrorexperten Magnus Ranstorp tycker att det är bra att Säpo har agerat. Foto: Sven Lindwall
Terrorexperten Magnus Ranstorp tycker att det är bra att Säpo har agerat. Foto: Sven Lindwall
Malena Britz menar att det var väntat med ett gripande som detta. Foto: Rickard Kilström/FörsvarshögskolanMalena Britz menar att det var väntat med ett gripande som detta. Foto: Rickard Kilström/Försvarshögskolan
Malena Britz menar att det var väntat med ett gripande som detta. Foto: Rickard Kilström/Försvarshögskolan

Terrorexperterna: Bra att Säpo har agerat

Publicerad

En 20-årig man har häktats misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott, uppger Säpo.

– Vi får se var detta landar. Det kan handla om väldigt många olika typer av brott, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Riksenheten för säkerhetsmål häktade under torsdagen den 20-årige mannen i Attunda tingsrätt.

20-åringen är misstänkt på sannolika skäl och hemmahörande i Stockholmsområdet. Enligt uppgifter till Expressen studerar han till lärare.

– Det är bra att Säpo har agerat. Har de gjort fel ska de kritiseras. Men de avfärdar betydligt fler misstankar än de styrker. Så de gör inget på godtyckliga grunder, säger terrorexperten Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Sedan får vi se var det landar. Det kan handla om väldigt många olika typer av brott.

Terrorexperten Malena Britz: "Det var väntat"

Malena Britz, universitetslektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och expert på EU:s säkerhetspolitik, menar att händelsen var väntad.

– Det är klart att det var väntat. Vi har sett prov på detta tidigare, säger hon och fortsätter:

– Finns det hotbilder i andra europeiska länder, så finns det troligen i Sverige. Vi vet att de här terrororganisationerna är internationella nätverk.

Inte heller terrorexperten Magnus Ranstorp menar att häktningen är överraskande.

– Det stämmer väl överens med den aktivitet som finns i Sverige och EU. Det är den verklighet som råder, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag