Terrorexperten: "Vi har varit skyddade"

Publicerad
Uppdaterad
Mannen sprängde sig själv inför julhandlande människor mitt i Stockholm.
Platsen ligger inte långt från Centralen där tusentals resenärer rör sig.
Och på Slottet förberedde man för middagen med Nobelgästerna.
Frågan är vad som var hans mål.
- Det är alldeles självklart att han rörde sig mot Drottninggatan eller något annat ställe med mycket folk för att döda så många människor som möjligt, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Sverige har tidigare varit förskonat från terrorattacker.
- Sverige har tidigare varit en skyddad vik i en stormig värld, men att människor nu urskillningslöst vill mörda andra är djupt chockerande, säger Magnus Ranstorp.
- Till om med för mig är det extremt chockerande att det här händer i Stockholm. Det är väldigt extremt.

Höjde beredskapen

I början av oktober höjde Säpo terrorberedskapen.
Men:
- För närvarande är det inget som tyder på att det som hänt i Stockholm har något samband med det, säger en källa med insyn till Expressen.
- Vad som ligger bakom det här blir en sak för bland annat NTC, säger samma källa.
NTC är den särskilda analysgrupp som består av experter från Must, FRA och Säkerhetspolisen. Den bildades 2008 och leds av en överste som tidigare tjänstgjort vid Must.
NTC ska, enligt samma källa, ha sammankallats i går. Analysgruppen är sammansatt efter brittisk förebild och har egna informationskanaler inom och utom Europa.

Gruppen gör nu analys

Gruppen gör nu en analys och lämnar den vidare till polisen, Säpo och andra myndigheter.
I brevet till Säpo hävdar den hittills oidentifierade personen att han rest till Mellanöstern "för jihad". Det kan vara att strida för den islamiska religionen, ett heligt krig.
I Afghanistan och Pakistan finns sedan 90-talet ett antal träningsläger dit européer, även svenskar, rest för att få militär träning.
- Lägren har funnits sedan början av 90-talet. De som kommer dit får vapenträning och övas i bland annat hur man övervakar personer och sprängtekniker, säger Magnus Norell, forskare och expert på internationell terrorism.

Utan militär bakgrund

Säpo har sedan tidigare bekräftat att det finns "en handfull" svenskar som varit på sådana läger och bland annat fått lära sig bombtillverkning.
- Oftast handlar det om metoder som är enkla eftersom det är frågan om personer som inte har militär bakgrund, säger Magnus Norell.
Rörbomber är ett exempel på en sådan typ av bomb som är lätt att tillverka. Han beskriver det som relativt lätt att få information om lägren men det är inte helt lätt att komma dit.
- Det går att hitta information på olika chatt-sidor och på annat sätt och sedan kontaktas man. Men det här är en verksamhet som övervakas alltmer av myndigheter, säger han.
Framför allt London har blivit en knutpunkt för européer som söker sig till träningslägren. Svenskar som återvänt från träningslägren har i flera fall kontaktats av Säpo vid hemkomsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag