Terrorexperten: Symboliskt viktigt

Publicerad
Uppdaterad
Usama bin Ladins död är ett hårt slag mot al-Qaida.
En viktig symbolfigur har eliminerats - men hotbilden kvarstår menar terrorexperten Magnus Ranstorp.
- Symbolisk sett är det här en otroligt viktig händelse men den löser inte problemet, säger han.
Usama bin Ladins död är en stor framgång för Barack Obama och USA:s kamp mot terrorismen.
- Hans opinionssiffror kommer att skjuta rejält i höjden och det här kommer att ge honom en rejäl skjuts mot fyra nya år till vid makten. Det här är verkligen en fjäder i hatten för honom. Han har ju kritiserats för att ha en alltför mjuk inställning till terrorbekämpning, säger Magnus Ranstorp.

Får inte överskattas

Han är dock snabb med att tillägga att betydelsen av bin Ladens död inte får överskattas.
-  Symbolisk sett är det här en otroligt viktig händelse, rättvisa har skipats, men den löser inte problemet. Hotbilden finns kvar och man kan räkna med flera vedergällningar från Pakistan och andra platser riktade mot USA.
Vad innebär det här för al-Qaida som terrornätverk?
- Bin Ladin var en symbol för al-Qaida, en galjonsfigur. Han var den som grundade al-Qaida 1988. Sedan dess har dock organisationen decentraliserats och efter 11 september har han spelat en allt mindre roll internationellt. Han har nte längre varit någon operativ ledare.
Vem tar över nu?
- Hans andraman, Ayman al-Zawahiri, befinner sig fortfarande på fri fot och kommer att få en viktigare roll nu.
Enligt Magnus Ranstorp beskrivs Usama bin Ladin redan som en martyr bland sina anhängare.
- Men det hade man gjort oavsett om han var levande eller död.

Stort fokus på Pakistans roll

Magnus Ranstorp tror att Usama bin Ladins död kommer att sätta stort fokus på Pakistan och landets roll i att skydda terrorledaren.
- Man tillät ju honom att vara där, säger han.
11 september-attentatet satte terrorismen på kartan på ett helt nytt sätt och påverkade även Sverige. I och med sprängdådet i Stockhom gick Sverige in i ytterligare en ny fas när det gäller terrorism, menar Magnus Ranstorp.
- Nu är vi inte längre en skyddad bit på kartan utan en del av världen. Men folk ska för den sakens skull inte gå runt och vara rädda för nya attentat. Vi ska inte överdriva hotbilden, men inte heller undervärdera den.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag