Foto: Lars Epstein
 Foto: Lars Epstein

Terrorexperten på plats i Köpenhamn

Publicerad

Terrorexperten Magnus Ranstorp är på plats i Köpenhamn, inte långt i från platsen där attentatet mot mötet med Lars Vilks skedde.

Han ser att det troligtvis var riktat mot konstnären.

– Det kan också vara riktat mot mötet i sig, men jag tror att det handlar om att Lars Vilks är en person som blivit utpekad i massa terrorpropaganda, säger Ranstorp.

På lördagseftermiddagen kom larmet.

Mellan 20 och 40 skott hade avlossats på mötet "Konst, blasfemi och yttrandefrihet" på Østerbro i Köpenhamn, där svenska konstnären Lars Vilks talar.

Magnus Ranstorp, terrorexpert, är på plats i Köpenhamn i ett annat ärende och befinner sig inte långt ifrån platsen.

– Det är massa poliser och polisbilar som åker hela tiden, säger han.

Ranstorp säger att ett stort område har varit avspärrat inför mötet och att säkerheten verkar ha varit hög.

– Alla verkar ha blivit muddrade. Checkade. Det fanns på platsen när det här hände. De kanske hade kommit förbi där, säger han.

Han gör bedömningen att attacken troligtvis var riktad mot Vilks.

– Det är väntat att det föreligger en mycket stark hotbild mot Lars Vilks och det har det gjort under en lång tid, säger Ranstorp.

– Det är inte första gången det händer något här eller mot de som är kontroversiella konstnärer och som har utmanat på olika sätt.

"Fara för människors säkerhet"

Han kopplar till flera tidigare attentat, som mot danska tidningen Jyllandsposten efter att de publicerat Vilks Muhammadkarikatyrer.

Han säger att det i nuläget är svårt att bedöma vem som kan ligga bakom attentatet.

– Vi får vänta och se om de får tag i individerna. Det är det viktigast nu så att de inte är en fara för människors säkerhet i Köpenhamn, säger Magnus Ranstorp och fortsätter:

– Det var redan livvakter och PET - säkerhetstjänsten - var där. De vet att de föreligger ett stort terrorhot.

Danska polisen har bekräftat att de söker efter två misstänkta gärningspersoner.

– Tidigare har det varit enskilda individer. Det här är två stycken individer. Det kan vara enskilda individer som tagit tillfället i akt, det kan vara något mer organiserat bakom, säger Magnus Ranstorp.

– De verkar ha varit tyngre beväpnade, om upp emot 30 skott avlossats. Nu vet vi inte om de är dem som gjort det eller om det också är polisen.

"Utpekad i massa terrorpropaganda"

Magnus Ranstorp - som känner till området - säger att det inte finns några andra måltavlor i området.

– Det skulle vara exceptionella omständigheter om det inte är riktat mot mötet. Och Lars Vilks är huvudgästen. Det kan också vara riktat mot mötet i sig, men jag tror att det handlar om att Lars Vilks är en person som blivit utpekad i massa terrorpropaganda.

Terrorhotet är rent allmänt högt i Danmark, säger Magnus Ranstorp, som har mycket kontakt med den danska säkerhetstjänsten:

– Det blinkar rött hela tiden. Säkerhetsläget är väldigt högt. Man är beredd på det, man har avvärjt många olika terrorplaner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag