Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorexperten: Ingen samordnad offensiv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Terrorexperten Magnus Norell tror inte att händelserna utanför USA:s ambassader i Egypten, Jemen och Libyen är en samordnad offensiv från militanta islamister efter den kritiserade filmen på Youtube.

- När det gäller Libyen tror jag att attacken var planerad sedan innan och hade hänt alldeles oavsett filmen eller inte. Det var en militär attack, till skillnad från Kairo och vad det verkar i Jemen, säger Magnus Norell, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Magnus Norell anser att det är skillnad på händelserna utanför USA:s ambassader i Kairo i Egypten, Saana i Jemen och Benghazi i Libyen.

Han tror inte att det är en samordnad rörelse som ligger bakom.

Attacken i Libyen tror han hade skett oavsett det Youtube-klipp som nu sprids.

- Jag tror attacken var en hämnd för de killar som jenkarna knäppte i Afghanistan i somras. Det var en militär attack, till skillnad från Kairo och vad det även verkar i Jemen, säger han till Expressen.se, och fortsätter:


Magnus Norell
Foto: Foto: Christine Olsson / Scanpix

- Det finns givetvis personer som har svårt att hantera sin egen religiösa tradition. Det är naturligtvis ett grundproblem att de inte rycker på axlarna. Men faktum är att för något riktigt allvarligt ska hända krävs det att någon ska sätta i gång det. Det är oftast inte så himla spontant, som det mer var i Kairo och kanske i Jemen också. Det är allvarligt men fortfarande inte väpnade angrepp som i Benghazi, och i Damaskus efter Muhammed-teckningarna.

"Antiamerikanismen ökat"

Enligt Norell har inte revolutionerna i de arabiska länderna i Mellanöstern och Afrika lett till att det inte har blivit mer Amerikavänligt - utan tvärtom.

- De krafter som har stärkts är framför allt islamistiska krafter, och de var från början kritiska till USA och väst. Antiamerikanismen är inget nytt och den har inte minskat, utan fått en viss renässans i och med de så kallade revolutionerna, som i sig inte har varit så värst demokratiska än.

- De har exempelvis vunnit val i Egypten och Tunisien. Det behöver inte vara militanta krafter, men i Libyen finns det gott om både väpnade individer och lösa grupper eftersom det finns så mycket vapen i omlopp.

Inget samband med 11 september

Den uppmärksammade amerikanskproducerade filmen om profeten Muhammed har legat ute sedan i juli i år. Men först nu har den uppmärksammats.

- Mohammed-teckningarna publicerades i september 2005 men det hände ingenting förrän i januari, februari 2006. Det är ganska ofta så att någon måste agera innan saker sprids, säger han.

Magnus Norell tror inte att händelserna mot USA:s ambassader har något att göra med att det nyss var 11 september. Eventuellt att attacken i Benghazi var ämnad att äga rum just den dagen.

- Det är en plausibel teori, men det finns inga handfasta bevis för det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.