Terrorexperten: Finns mer att titta på där

Publicerad
Uppdaterad
Terrorexperten Magnus Ranstorp tror inte att frisläppandet av de två männen som var anhållna för förberedelse till terrorbrott betyder att polisen hade dåligt på fötterna.
- Polisen vidtar inte sådana här aktioner lättvindigt. Och det faktum att de inte är avförda från utredningen indikerar att det finns mer att titta på där, säger han.
Helgen har varit dramatisk i Göteborg på många sätt. På fredagen gick polisen ut med att ett bombhot förelåg mot de centrala delarna av staden på lördagen. Under lördagen greps fyra män misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Två släpptes under lördagen medan två andra, en 28-årig respektive en 48-årig man anhölls. På söndagskvällen släpptes de båda männen och polisen i Västra Götaland blåste i samråd med Säpo faran över och meddelade att bedömningen var att det inte längre förelåg något hot mot Göteborg.

"Finns alltid en riskt"

Polisen har fått kritik för sitt sätt att sköta informationen och en av dem som är kritisk är Magnus Ranstorp som är terroristexpert vid försvarshögskolan.
- Kommunikationen utåt har stundtals varit bra, men stundtals under all kritik. Till exempel höll polisen ingen samlad presskonferens vilket gjorde att informationen blev fragmentarisk och ibland innehöll motstridiga uppgifter. Man hade kunnat vara tydligare, nu blev det ganska förvirrat stundtals, säger han.
Att de två anhållna männen på söndagen släpptes och polisen blåste faran över ska dock inte tolkas som att polisen hade dåligt på fötterna.
- Säkerhetspolisen och polisen vidtar inte sådana går aktioner lättvindigt. Och det faktum att de inte är avförda från utredningen indikerar att det finns mer att titta på där. Polisen har inte plockat det här ur tomma intet, säger Magnus Ranstorp som dock menar att polisen tar en risk när de drar igång ett så pass stort pådrag.
- Det finns alltid en risk att allmänhetens förtroende trubbas av i relation till antalet varningar. Problemet med sådana här fall som inte leder ända fram är att de kan urholka värdet i en sådan här varning, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag