Terrorexpert: FRA- systemet ineffektivt

Publicerad
Uppdaterad
Det finns ingen hotbild mot Sverige som motiverar FRA-lagen. Dessutom är systemet klumpigt och ineffektivt.
Det anser Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism, vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)
- Lagen borde kastas på sophögen, säger Norell till Expressen.se.
Med stöd av FRA-lagen ska Försvarets radioanstalt (FRA) från och med 1 januari 2009 avlyssna trafik i kablar som passerar rikets gräns. Förespråkarna för lagen framhåller att den är nödvändig för att skydda medborgarna mot yttre hot.
Men problemet är att det inte finns någon hotbild som motiverar lagen, enligt Magnus Norell.
– FRA var framstående under kalla kriget. Men i dag ser verkligheten helt annorlunda ut. Det finns inget skäl i världen att ha det här systemet, säger han.

"Obegripligt korkad"

FRA ska samla in all information som passerar Sveriges gränser. Systemet ska sedan filtrera all information. Med hjälp av sökbegrepp ska det fånga upp texter och samtal som skulle kunna vara av intresse.
– Lagen är obegripligt korkad. När systemet ”triggar” på ord som jihad och krig kan det inte tala om ifall det är jag som förklarar en forskningsrapport eller någon som planerar en terrorattack, säger Magnus Norell.

Går längre än brittisk lag

Enligt Norell förutsätter systemet dessutom att terrorister i klartext meddelar vad de ska göra.
– Om man tänker sig att de använder omskrivningar, så måste man ju kunna tolka dessa omskrivningar. Det klarar inte systemet, om man inte säger när och hur det ska reagera. Jag kan inte förstå hur det ska fungera.
I början av veckan slog Europadomstolen fast att Storbritanniens motsvarade lag om spaning och avlyssning bryter mot Europakonventionen.
Men enligt Norell går FRA-lagen längre än den brittiska motsvarigheten.
– Många västerländer har det tekniska kunnandet. Men de har författningsdomstolar, som ger folk möjlighet att överklaga. Och de låter inte all information skölja in i systemet.

LÄS ALLT om FRA-lagen på Expressen.se/fra-lagen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag