Foto: Berit Roald
 Foto: Berit Roald

Terrorexpert: En omfattande attack

Publicerad
Uppdaterad
Först exploderade det vid regeringsbyggnaden och minst två dödades.
- Det är en omfattande attack, säger terrorexperten Magnus Norell.
Sedan sköts det vilt på ett partiläger - och då talade flera om en koordinerad terrorattack mot Norge.
I februari varnade norska säkerhetspolisen att islamistisk extremism var ett stort hot mot landet.
Nu ser terrorattacken ut att vara ett faktum – men det är inte bekräftat, inte heller vem som kan tänkas ligga bakom.
– Det är en omfattande attack, en kraftig laddning, säger Magnus Norell, terrorexpert och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
När han ser bilderna tror han att det rör sig om bilbomber, precis som det har spekulerats om.
– Det låter logiskt, med tanke på skadornas omfattning på en så pass lång sträcka. Det kan vara en kraftig bilbomb som orsakat skadorna. Och det blir extra skada vid en gata på grund av tryckvågen, säger Magnus Norell.
Målet är tydligt: Regeringsbyggnaden.
– Man vill rikta sig mot politiska Norge. Hade man velat attackera mjuka mål och människor hade man valt någon annan plats, säger Magnus Norell.

Ingen förvarning

Hur ser terrorbilden ut mot Norge?
–  Den är generellt låg, som i Sverige, det finns inga akuta hot. Men Norge är också en del av världen.
Vissa terrorexperter var snabbt ute och nämnde att islamister ligger bakom. Magnus Norell vill inte slå fast något.
– Men islamister har inte svårt att hitta motiv. Det kan vara Norges delaktighet i Afghanistan, säger Magnus Norell.
Enligt polisens insatschef Tore Langeli kom det ingen förvarning om attacken.
Men bara någon timme efter explosionen sköt en förklädd polis vilt på ett partiläger för ungdomar på Utöya. Gärningsmannen sa att han skulle "göra en rutinkontroll efter terrordådet." Flera uppges ha dödats. Efter den händelsen talade flera experter om "en koordinerad terrorattack mot Norge."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag