Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrordömde USA-svensken vill komma hit

Usama Kassir, 45, dömdes till livstid för att ha försökt starta ett träningsläger för islamiska terrorister i USA. Nu kämpar hans bror Hassan för att Usama ska få avtjäna straffet i Sverige: "Han mår fruktansvärt dåligt. Hans barn frågar efter honom hela tiden."Foto: AP
Usama Kassir är dömd till livstids fängelse för terrorism.
Nu vill han bli flyttad från USA:s superfängelse för att avtjäna sitt straff i Sverige.
- Han har sina barn och sin familj här - vi vädjar till Sveriges regering om hjälp, säger hans bror Hassan Kassir.

FAKTA

USA anklagar Usama Kassir, som bott i Göteborg, för att 1999 försökt att etablera ett träningsläger för jihadister i delstaten Oregon.
2003 prövar en svensk åklagare de amerikanska anklagelserna men det ledde inte till åtal.
2005 stoppas Kassir av tjeckisk polis när han mellanlandar i Prag på väg från Stockholm till Beirut.
2007 utlämnas han till USA som efterlyst honom.
2009 döms Kassir till livstids fängelse för medhjälp till terroristbrott.

Den 45-årige svenska medborgaren dömdes 2009 av en amerikansk domstol i New York till fängelse på livstid, för att ha planerat att etablera ett träningsläger för jihadister i delstaten Oregon.
Kassirs familj har inte fått träffa honom sedan han greps i Prag för sex år sedan. Han får endast ringa ett enda samtal varje månad till sin mamma eller sin hustru.
- Samtalet sker under mycket kontrollerade former. Han mår fruktansvärt dåligt. Hans barn frågar efter honom hela tiden, säger Hassan Kassir.
Efter två år i superfängelset ADX Florence i Colorado vill Usama Kassir avtjäna resten av livstidsstraffet i Sverige.
- Efter flera månaders väntan fick han för tre veckor sedan de blanketter som han ska fylla i för att ansöka om att få bli flyttad till Sverige. Han har fyra barn och hela sin familj här - det är högst mänskligt att han ska få avtjäna sitt straff nära sin familj. Vi vädjar till Beatrice Ask om hjälp, säger brodern Hassan Kassir.

Många villkor

Justitieminister Beatrice Ask är på semester, men hennes pressekreterare Anna Erhardt säger:
- För att en medborgare ska kunna överföras från USA till Sverige måste båda länderna vara överens om det och personen i fråga måste också vilja bli överförd. De två villkoren måste vara uppfyllda.
Said Mahomudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet tror att det bli en mycket svår process eftersom det amerikanska rättssystemet är strängt och sällan går med på att utlämna personer som är dömda för grova brott.
- Vi har ett liknande fall, Annika Östberg som avtjänade 28 år av sitt straff innan hon fick flyttas till Sverige. Det enda som kan Sverige göra är att visa god vilja på att man vill få honom tillbaka och agera på diplomatisk nivå, säger Mahmoudi.