Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrordömde Amer al-Hasani bakom demonstration till stöd för islamister

Amer al-Hasani är en av de som står bakom demonstrationen som hålls under lördagen i protest mot de fängslade islamisterna.
Foto: AFP
Expo avslöjar bakgrunden till en av arrangörerna bakom demonstrationen.
Foto: Skärmdump / Expo

Fem män inom den svenska radikalislamistiska miljön – varav fyra betraktas som imamer – har inom kort frihetsberövats av Säpo.

Idag hålls en demonstration i Stockholm till stöd för männen.

En av de som samordnar demonstrationen är tidigare dömd för terrorbrott - misstänkt för att ha försökt ansluta sig till IS, avslöjar nu Expo.

Amer al-Hasani dömdes 2017 till 15 års fängelse men fick straffsänkning och släpptes nyligen.

De senaste veckorna har Säkerhetspolisen slagit till mot fem framträdande personer inom radikalislamistiska miljöer i Sverige. 

Säpo har begärt och fått Migrationsverket att ta följande personer i förvar: Gävleimamen Abo Raad och hans son, imamen Hussein Al-Jibury i Umeå och imamen Fekri Hamad från Västerås. I torsdags togs den muslimska friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi, 54, också i förvar.

Alla ingår i samma radikala islamistiska miljöer. 

– Det är samma nätverk baserat på familj och vänskap, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Säpos agerande ledde för två veckor sedan till att flera hundra deltagare demonstrerade i Gävle till stöd för Abo Raad i Gävle, rapporterar SVT Nyheter

Idag hålls en demonstration i Stockholm. 

På väg till Syrien

Nu rapporterar tidningen Expo att en av personerna som varit med och styrt upp demonstrationen i Stockholm dömdes 2017 för terrorbrott i Grekland efter att han stoppats på väg till Syrien. Mannen heter Amer al-Hasani och har under de senaste dagarna varit aktiv med att sprida information på sociala medier om lördagens demonstration och svara på frågor rörande arrangemangets upplägg, skriver Expo.

– Jag har inte varit delaktig i planeringen av demonstrationen utan bara vidarebefordrat information gällande den planerade demonstrationen på sociala medier, säger Amer al-Hasani till Expo.

Hans roll beskrivs vara som en av samordnarna i sociala medier för demonstrationen. Spridningen har skett både i öppna och stängda forum med kopplingar till radikala muslimska miljöer.

Direkt kontakt med El Nadi

I ett inlägg får Amer al-Hasani frågan om demonstrationen enbart är avsedd ”för bröder”, då inget står angivet i kallelsen om detta. 

al-Hasani återkommer efter ett tag och berättar att han varit i kontakt med ”shejkh Abo Talal” och att denne hälsar att både bröder och systrar är välkomna till demonstrationen. 

Abo Talals verkliga namn är Abdel-Nasser el Nadi. En dag efter att inlägget gjordes kom han att bli den femte av de omhändertagna radikala muslimska ledarna. 


Amer al-Hasani greps 2016 misstänkt för att ha försökt ansluta sig till IS.
Foto: STR / EPA ANA-MPA

Fick straffet sänkt och blev frisläppt

al-Hasani greps 2016 tillsammans med den svensk-serbiske radikalislamistiske terroristen Mirsad Bektasevic på en busshållplats i Grekland, vilket Expressen tidigare har rapporterat om. Polistillslaget gjordes på en buss i Alexandroupolis i Grekland, nära gränsen till Turkiet. I deras bagage ska polisen ha funnit vapen i form av knivar, pengar i olika valutor samt militära kläder. Enligt misstanken ska de ha varit på väg för att ansluta sig till IS. 

Grekisk domstol dömde männen i maj 2017 till 15 års fängelse för medlemskap i terrororganisation och innehav av krigsmaterial. 

I juni 2018 fick de sina straff sänkta, Al-Hasani till 7 år och tre månader. Samma år blev han av okänd anledning frisläppt och kunde återvända till Sverige, skriver Expo. 

al-Hasani nekar till brott.

I en kommentar till Expo hävdar al-Hasani att det pågår en process för att få honom frikänd i Grekland, och att han väntar på hur den domen ska falla.

LÄS MER: IS-återvändare begår brott på svensk mark 

Arrangören: ”Vem ska bli nästa?”

På demonstrationstillståndet till lördagens demonstration står Islamiskt Kurdiskt Kulturcentrum, IKKC, genom föreningens representant Muhsin Asinger.

Han sa tidigare i veckan att de sökt tillståndet för att protesterna kommer äga rum i Stockholm men att Gävlemoskén, som länge haft band till radikala islamistiska miljöer, är bättre lämpad att uttala sig om demonstrationen. 

Det är värst drabbade, menar han.

– Vi frågor oss hela tiden, vem ska bli nästa. Vi vet inte vad som händer. Vi vill se bevisen, sa Muhsin Asinger då. 

– Om det finns bevis vill vi veta. Om det inte finns bevis vill vi veta varför de sitter inne. Man vill ju veta sanningen.

Muhsin Asinger säger att han träffat de omhändertagna imamerna under de senaste åren. 

Hur ser du på beskrivningen av att de här ingår i en radikal muslimsk miljö med bland annat rekrytering?

– Det är för det vi vill veta hur utredningen pågår. Om de har gjort någonting så vill vi veta det. Men nu vet vi inte varför de sitter inne, säger Muhsin Asinger. 

När Expressens utsände når honom under demonstrationen på Norrmalmstorg säger han sig inte känna till Amer Al-Hasani:

– Jag läster i Expressen, men jag känner inte honom, vem är han?, sa Mushin Asinger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.