Terrordömd svensk hittad död i fängelset

Vem som helst kan kolla upp sig – så säkert är testet.
Mohamed Yusuf.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Mohamed Yusuf avtjänade sedan två år sitt straff på fängelset Lompoc i Kalifornien.
Foto: Federal Bureau of Prisons

Den terrordömde svenske medborgaren Mohamed Yusuf, 37, har dött i covid-19 i ett amerikanskt fängelse. 

Det rapporterar fler amerikanska medier.

I januari 2016 dömdes Mohamed Yusuf av en amerikansk domstol till elva års fängelse för att ha stridit för den islamistiska terrorgruppen al-Shabab.

Han avtjänade sedan två år sitt straff på fängelset Lompoc i Kalifornien, där han testade positivt för covid-19 den 7 maj, enligt nyhetskanalen KSBY.

I måndags eftermiddag hittades han okontaktbar och försöken att återuppliva honom var utan framgång, uppger företrädare för anstalten.

I ett brev till generaldirektören för den amerikanska kriminalvården skriver tre kongressledamöter att över 1 000 fall av covid-19 nu har konstaterats inne på Lompoc.

Kongressledamöterna är ”bekymrade över att [myndigheten] inte vidtog skyndsamma åtgärder för att testa de intagna, isolera dem som testade positivt och stoppa spridningen av covid-19”.

”Vi är extremt bekymrade över hur snabbt viruset spred sig inom fängelset”, skriver de vidare.

Advokaten: Ett dödsstraff

Muhamed Yusufs amerikanske advokat David Stern säger till SVT Nyheter:

– Det är otroligt sorgligt. Han dömdes till ett antal års fängelse men det visade sig nu bli ett dödsstraff.

I Sverige var Mohamed Yusuf bosatt i Stockholmsområdet och jobbade som busschaufför. I ett brev till justitiedepartementet från 2018 vädjade han om att få komma hem till Sverige för att avtjäna resten av sitt straff.

”Jag har sonat mitt brott, jag var ung och dum och väldigt naiv. Jag har nu en familj som räknar med mig. Jag vill bara få en ärlig chans att rätta till mitt liv och bidra till det samhälle som jag värderar så högt”, skrev han då.

Terrorutbildad i Somalia

Mohamed Yusuf åkte tillsammans med en annan svensk medborgare till Somalia 2008. Där fick de militär träning med den islamistiska terrorgruppen al-Shabab. Enligt FBI deltog de i ett ”elitprogram” för självmordsbombare.

Sommaren 2012 greps Mohamed Yusuf och den andra svensken i grannlandet Djibouti. Då var de på väg till Jemen. I november samma år överlämnades de till amerikanska myndigheter.

– De har inte strävat efter att bli terrorister, de är terrorister. De fick inte bara träning, de har omsatt träningen i praktik i flera terroroperationer med al-Shabab, sa George Venizelos, biträdande chef för FBI:s New York-kontor, i ett uttalande då.

Både Mohamed Yusuf och den andra svensken erkände att de stöttat al-Shabab. 

Expressen har sökt Mohamed Yusufs bror, som bekräftar för SVT Nyheter att hans bror har dött i fängelset.

Började som ett mystiskt virus i Kina – se Tegnells första intervju i Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.