Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrordåden som har skakat Sverige

Lastbilen som användes vid attacken i Stockholm den 7 april.

Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Taimour Abdulwahab blev Sveriges första självmordsbombare när han sprängde sig själv till döds 2010.

Foto: Handout/ Scanpix

Förödelsen var omfattande efter branden i den shiamuslimska samlingslokalen i Malmö 2016.

Foto: Polisen

Flera jihadistiska terrordåd, och försök till dåd, har skakat Sverige de senaste åren.

Här är de mest uppmärksammande fallen, tillvägagångssätten och vilka som legat bakom attentaten.

Lastbilsattacken, Stockholm, 2017

fredagen den 7 april kördes en lastbil i hög hastighet rakt in i flera personer på Drottninggatan och kraschade sedan in i Åhléns City i centrala Stockholm.

Fyra personer dödades och 15 personer skadades. Samma kväll greps och anhölls 39-årige Rakhmat Akilov på sannolika skäl misstänkt för dådet.

Under häktningsförhandlingarna tisdagen 11 april meddelade Akilov genom sin advokat att han erkänner sig skyldig till terroristbrott – något han gjorde i första förhöret efter gripandet, enligt Expressens uppgifter.

Akilov – som kommer från Uzbekistan och som ska ha uttryckt sympatier för IS – befann sig i Sverige trots att han blivit nekat uppehållstillstånd.

39-årige Rakhmat Akilov.

Moskébranden, Malmö, 2016

I gryningen den 11 oktober 2016 blev en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö utsatt för ett brandattentat då två molotovcocktails kastades in genom lokalens fönster och orsakade omfattande skador.

En 30-årig syrisk man, som kom till Sverige i den stora flyktingvågen hösten 2015, greps för attentatet. Han har senare åtalats misstänkt för terrorbrott. Mannen ska ha sympatiserat med IS som också senare tog på sig attentatet. Svenska experter och polis har dock ifrågasatt att de skulle vara inblandade.

Förödelsen var omfattande efter branden i föreningslokalen. Foto: Polisen

Förberedelse till terroristbrott, Sollentuna, 2016

I april 2016 inleddes terrorrättegången mot den 20-årige Aydin Sevigin från Sollentuna. Det hela började när mamman slog larm till Arlandapolisen om att sonen haft samröre med IS. Vid två tillfällen under 2015 stoppades han i Turkiet efter att släktingar slagit larm om att han försökte ta sig in i Syrien och ansluta sig till IS.

Övervakningsbilder och kvitton visade hur Sevigin också besökte flera stora varuhus i Sverige där han köpte en rad möjliga bombkomponenter - bland annat en tryckkokare, stålkulor och julgransbelysning – som används iom jihadistiska bombmanualer.

Tingsrätten dömde Aydin Sevigin till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott.

Aydin Sevigin dömdes till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Självmordsbombaren, Stockholm, 2010

Mitt i julruschen den 11 december 2010 exploderade en på Olof Palmes gata i Stockholm. Strax därpå kom ytterligare larm om en explosion, denna gång på Bryggargatan, också i anslutning till Drottninggatan.

Den andra explosionen var terroristen Taimour Abdulwahab, 28, som sprängde sig till döds genom en spränganordning som var fäst på kroppen. Ingen annan skadades vid terrordådet men flera outlösta rörbomber, som fyllts med spik och stålkulor, hittades intill den söndertrasade kroppen.

Taimour Abdulwahab var irakisk-svensk, föddes i Bagdad och växte upp i småländska Tranås. Tiden före dådet i Stockholm bodde han i Luton i England.

Taimour Abdulwahab blev Sveriges första självmordsbombare när han sprängde sig själv till döds 2010. Foto: Handout/ Scanpix

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!