Ledaren för terrorcelle ni Sverige ska ha arbetat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Uncredited / AP MILITANT VIDEOLedaren för terrorcelle ni Sverige ska ha arbetat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Uncredited / AP MILITANT VIDEO
Ledaren för terrorcelle ni Sverige ska ha arbetat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: Uncredited / AP MILITANT VIDEO
Celledaren ska även ha haft samröre med dödade al-Qaida-ledaren Abu Musab al-Zarqavi. Foto: / AP HOCelledaren ska även ha haft samröre med dödade al-Qaida-ledaren Abu Musab al-Zarqavi. Foto: / AP HO
Celledaren ska även ha haft samröre med dödade al-Qaida-ledaren Abu Musab al-Zarqavi. Foto: / AP HO
USA:s ambassad i Sverige uppmanar resande till Sverige att vara uppmärksamma. Foto: FacebookUSA:s ambassad i Sverige uppmanar resande till Sverige att vara uppmärksamma. Foto: Facebook
USA:s ambassad i Sverige uppmanar resande till Sverige att vara uppmärksamma. Foto: Facebook

Terrorcell i Sverige har koppling till IS-ledaren

Publicerad

Expressen kunde tidigare publicera uppgifter från Irakiska säkerhetskällor som sa att flera IS-terrorister tagit sig till Sverige.

Nu skriver Reuters att terroristerna enligt uppgift anlänt till Sverige i februari förra året – och att cellens ledare ska ha jobbat nära IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Den amerikanska tv-kanalen NBC citerar också en irakisk underrättelsekälla som säger:

– Vi har skickat detaljerad information till den svenska regeringen med uppgifter om vilka personer som är inblandade i de här planerna.

Tidigare i dag publicerade Expressen uppgifter om att Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm, enligt Expressens källor.

På tisdagskvällen uppgav nyhetsbyrån Reuters, som har pratat med en säkerhetskälla i Irak, att IS-terroristerna ska ha tagit sig till Sverige redan i februari 2015, via Turkiet.

Säkerhetskällan berättar för nyhetsbyrån att det ska röra sig om sex Irakier som lämnade Irak under förra året för att ta sig till Sverige.

Ska ha jobbat med IS-ledaren

Ledaren för terrorcellen ska också ha jobbat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och även Abu Musab al-Zarqawi, en före detta ledare för al-Qaida som dödades av amerikanska soldater år 2006.

– De vill genomföra specialoperationer för att tvinga Sverige att dra sig ur den militära koalitionen som bekämpar Islamistiska staten, säger källan till Reuters.

En irakisk underrättelsekälla har även talat med den amerikanska tv-kanalen NBC. Källan säger att Iraks regering har varnat Sverige för att IS kan ha Stockholm som mål för terrorattacker.

Enligt samma källa så ska Irak ha upptäckt planer som gått ut på att Stockholm var mål för attacker och att sju eller åtta irakiska medborgare - som är tidigare medlemmar i al Qaida i Irak - skulle vara inblandade.

– Regeringen skickade den här informationen till den svenska regeringen med uppgifter om vilka som var inblandade i de här planerna, säger den irakiska underrättelsekällan till NBC.

Källan beskriver de sju eller åtta personerna som militanta IS-medlemmar.

– De är irakier och det var möjligt för dem att ta sig till Sverige bland de tusentals personer som emigrerat från olika länder till Europa.

Terrorexperten Magnus Ranstorp har tagit del av uppgifterna från Reuters. Enligt honom bör ledaren för den påstådda terrorcellen vara en känd person inom terrorkretsar.

– Har man arbetat med Zargawi, då är man en tung person som har varit med länge. Det är en veteran i de här sammanhangen, säger han.

"Lätt att försvinna"

Enligt Ranstorp finns det också en tidigare svensk-koppling till den numera döda al-Qaida ledaren Zargawi.

– Vi har ju haft personer nära Zarqawis kretsar tidigare. Svensk-marockanen och terroristen Mohamed Moumou var befälhavare under honom innan han dog i en amerikansk operation 2008. Och nu dyker det upp en till person som ska ha stått Zargawi nära från den tiden.

Magnus Ranstorp anser att det inte skulle vara förvånande att IS-terroristerna kom till Sverige redan i februari 2015.

– Det är väldigt lätt för dem att försvinna om de har kontakter i Sverige. Det är bara att gå in i en lägenhet och sen kan de ligga lågt. Sen kanske de har andra identiteter, vi ska ju komma ihåg att det var innan passkontrollerna infördes, säger han.

Säpo lämnar inte mer information

Säpo vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Jag har ingen ytterligare information att lämna än det som har sagts under dagen, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Samtidigt har Säpo inte valt att höja den nationella hotnivån i nuläget.

– Den ligger kvar på en förhöjd nivå, säger Fredrik Milder.

Under kvällen har USA:s ambassad i Stockholm gått ut på sin Facebooksida och bekräftat att svensk polis utreder ett potentiellt terrorhot.

Ambassaden bekräftar

Det är den första officiella bekräftelsen:

"Amerikanska medborgare ska vara medvetna om sin omgivning när de är på offentliga platser eller i kollektivtrafiken", skriver ambassaden bland annat.

 

 

 

Det var tidigt under tisdagsmorgonen som Aftonbladet först rapporterade att Säkerhetspolisen, Säpo, har gått in i ett stabsläge efter ett terrorhot mot Sverige.

– Det bedöms vara av karaktären att vi inte har kunnat avfärda den så lär långt, sa Simon Bynert vid Säpos pressavdelning då.

Målet är civila

Enligt Expressens källor rör det sig om 7-8 IS-terrorister som har tagit sig till Sverige och att målen för deras planerade terrorattack beskrivs som "mjuka" – det vill säga civila.

– Informationen tas på extremt stort allvar inom Säkerhetspolisen. Det är inte vanligt med denna typ av information, uppgav en källa.

Samtidigt ska nationella insatsstyrkan och piketen vid Stockholmspolisen ha satts i förhöjd beredskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag