Terrorbomber i Istanbul - minst 27 döda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tv-bilder från de olika attentatsplatserna i Istanbul visade på stor förödelse. Utanför HSBC-byggnaden sågs ett tiotal utbrända bilvrak, krossade fönsterrutor och splitter. Vid det brittiska konsulatet verkade explosionseffekten ha varit ännu större. Området utanför den gula byggnaden var kraftigt demolerat med nedrasade väggar, bilvrak och kringslängda tegelstenar. Flera skadade sågs ta sig från platsen med blodiga sår på ansikte och huvud. Åtminstone sex byggnader sägs ha blivit förstörda, uppger BBC.

Terrorn slog på torsdagen åter till i Turkiets största stad Istanbul då - enligt officiella rapporter - minst 27 människor dödades och över 450 skadades i en rad kraftiga explosioner.

Bland annat en internationell storbank och Storbritanniens konsulat.

Ett vittne sade sig ha sett en bil som i hög fart körde in genom konsulatets port.

Självmordsbombare anklagas för attackerna av turkiska regeringen.

Är du i Istanbul eller har du kontakter där? Mejla tips@expressen.se


 Storbritanniens konsulat och en brittiskbaserad storbank i Turkiets största stad Istanbul sprängdes sönder i en dubbel självmordsattack på torsdagen. Omkring 450 människor skadades och minst 27 dödades, däribland den brittiske generalkonsuln. En första bil, fullastad med sprängmedel, exploderade utanför HSBC-bankens höga kontorshus i Istanbuls finanskvarter.  Bara minuter senare brakade en andra bil med hög fart in i konsulatet, som ligger i ett område fullt med butiker, barer och restauranger. Explosionen blev enorm. Gatan, som några ögonblick tidigare var full av trafik och fotgängare, täcktes av rasmassor och krossade bilar medan tjock, svart rök steg mot himlen.  Sprängdådet lämnade en djup krater, och en tillbyggnad till konsulatet raserades helt. Där inne befann sig generalkonsuln Roger Short, en av de 15 britter och turkar som miste livet där. Spårhundar sattes in för att leta efter fler offer.

Tog på sig dådet  Brittiska konsulatet ligger bara cirka 300 meter från Sveriges konsulat, där de interna telefonförbindelserna bröts av explosionen.  - Vi kände av smällen här inne. Bland annat slogs några fönster upp, även om ingenting förstördes, sade generalkonsul Ingmar Karlsson till TT.  I ett anonymt telefonsamtal till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia tog en person på sig sprängdåden mot konsulatet och banken.  - Attackerna är en gemensam aktion av Förtrupperna för ett islamiskt Stororienten (Ibda-C) och (terrornätverket) al-Qaida, sade rösten.  Ibda-C är samma organisation som tog på sig synagogebombningarna i Istanbul i lördags, där 25 människor dödades. Turkisk polis trodde att det sprängmedel som användes på torsdagen var av samma typ som det i lördags.

''Chocktillstånd''  Men polisen tvivlade på att Ibda-C kan ha legat bakom vare sig synagogesprängningarna eller torsdagens dåd, rapporterade turkiska CNN.  Gruppen har funnits sedan 1984 och genomfört ett flertal attacker mot barer, diskotek och kyrkor i Istanbulområdet. Syftet har förklarats vara att ''stoppa förtrycket mot muslimerna''.  Ännu flera timmar efter explosionerna ekade ljudet av ambulanssirener över staden, och en journalist på den turkiska dagstidningen Milliyet sade till TT att det rådde ''chocktillstånd'' i Istanbul.  Turkiets utrikesminister Abdullah Gül, på besök i Stockholm, gjorde ett kort uttalande:  - Vi står inför organiserad terrorism och dessvärre har vi återigen förlorat många oskyldiga människor. Men vi kommer att fortsätta att bekämpa terrorismen, sade han.

Manade till lugn  Premiärminister Recep Tayyip Erdogan svor att de som låg bakom dådet ska straffas. Samtidigt manade han allmänheten till lugn.  På en presskonferens i London bemötte Storbritanniens premiärminister Tony Blair tillsammans med USA:s president George W Bush dem som anser att västmakternas agerande har bidragit till terrordåden:  - USA attackerade inte al-Qaida den 11 september, al-Qaida attackerade USA och alla andra som tror på frihet och fred, sade Blair.  Brittiske utrikesministern Jack Straw skulle flyga till Istanbul på kvällen medan hans departement avrådde andra britter från att resa till staden. HSBC, som har sitt högkvarter i London, stängde alla sina kontor i Turkiet.

FAKTA

Några av de senaste årens terrordåd som har tillskrivits anknytning till terrororganisationen al-Qaida:
Den 15 november 2003: 25 personer dödas vid bombattentat mot två synagogor i Istanbul.

Den 9 november 2003: 18 människor, bland dem fem barn, dödas, och omkring 120 skadas i en självmordsattack i ett bostadsområde i den saudiska huvudstaden Riyad.
Den 12 oktober 2002: 202 människor, varav sex svenskar, dödas vid sprängningen av två nattklubbar på Bali.
Den 11 september 2001: Nästan 3 000 personer dödas vid terrorattackerna mot World Trade Center i New York.
Den 12 oktober 2000: Sjutton amerikanska flottister dödas i självmordsattack mot amerikanskt fartyg i Aden.
Den 7 augusti 1998: Bilbomber vid amerikanska ambassader dödar 224 personer samma dag i Kenya och Tanzania.
(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.