Dag 2

Jakten

Torsdag 8 januari 2015, Paris

Paris vaknar upp med regntunga moln över staden. Den mörka himlen speglar hur många känner sig. Ett dygn har passerat – fyllt av tårar, sorg och ilska. Alla frågar sig hur det kunde ske. Många undrar också: är de i säkerhet i sin hemstad eller kan det komma fler attacker?

Francois Hollande

Francois Hollande som länge fört en envis och inte alltid lyckad kamp för fransmännens förtroende upplever en helt annan kris än han tidigare varit med om. Det är hans mest pressade situation, sedan han flyttade in i Élysée-palatset 2012. Presidenten syns i de franska tv-kanalernas sändningar med jämna mellanrum. Han utlyser nationell sorgedag – något som sker mycket sällan.

Landet ska stanna upp och förenas i en tyst minut. De dödade ska inte ha glömmas bort, de ska inte ha raderats ut förgäves. I stället ska de hedras. Det bestäms att klockorna ska ringa i katedralen Notre Dame och borgmästaren i huvudstaden ordnar så att Eiffeltornet, en av stadens viktigaste symboler, ska släckas och bli helt svart på kvällen.

Sorgen. Dagen efter terrordådet mot Charlie Hebdo förenas Frankrike i en tyst minut, här vid Place de la République i Paris. Foto: Scanpix.

“Ni kan säga att vi är från al-Qaida“

De jagade männen, bröderna Kouachi, är fortfarande på flykt. Polisen har dock lyckats ta nio personer med kopplingar till männen i förvar. Nu arbetar polisens förhörsledare intensivt för att få fram så mycket information de kan om de jagade männen.

Efter brödernas första natt på flykt, undan de tusentals poliser som jagar dem, är mycket lite känt om var de befinner sig. Det har bekräftats att de efter attacken försvann mot östra Paris, där de tvingat till sig en grå Renault Clio från en äldre man. Mannen överrumplades bakom ratten. Han gjorde inte motstånd, men vädjade till de efterlysta männen att få ta med sig hunden. Sedan fick de som stod på gatan höra, innan terroristerna gav sig iväg:

– Ni kan säga till media att vi är från al-Qaida i Jemen.

Under morgonen rapporteras bland annat att kvällens och nattens polisinsats i Said Kouachis tidigare bostad i Reims inte gett några avgörande ledtrådar som kan leda polisen rätt.

Strax före klockan 09 kommer larm om skottlossning på en helt annan plats i staden. Rapporterna väcker förvirring – har gärningsmännen slagit till igen?

Clarissa Jean-Philippe

Polisen Clarissa Jean-Philippe, 27, har tidigare under morgonen skickats av sina befäl till en gata i stadsdelen Montrouge för att dirigera trafik. Hon har bara varit polis i några veckor när hon kommer till jobbet den här morgonen. Det som verkar vara en högst ordinär syssla för en ny polis visar sig bli det farligaste hon kan skickas ut på. Innan solen går upp blir hon skjuten i ryggen på gatan där hon står. En gatsopare som befinner sig på samma plats träffas också. Skytten flyr i riktning mot en tunnelbanestation i närheten.

Den kvinnliga polisen förs i ilfart till sjukhus med ambulans. Beskedet att hon avlidit kommer senare under förmiddagen, klockan 10.58. Signalamentet som skickas ut väcker obehag. Skytten var beväpnad med automatvapen och såg ut på samma sätt som gärningsmännen på Charlie Hebdos redaktion: mörka kläder och skottsäker väst.

Ingen verkar tro på vad de franska myndigheterna då säger. Att de inte kan se någon koppling mellan dåden.

Mördarjakt. Polisens specialstyrkor i Corcy norr om Paris, hack i häl på de efterlysta bröderna Kouchi. Foto: Scanpix.

Klockan 10.30 på torsdagen får polisen ett nytt larm. Det har gått knappt ett dygn sedan attacken mot tidningen. De jagade bröderna har visat sig nordost om Paris.

På förmiddagen kör de in med den stulna flyktbilen, en Renault Clio, vid bensinmacken Avia i Villers-Cotterêts i närheten av motorvägen RN2, en av de stora lederna in och ut ur Paris. De tvingar under vapenhot mackföreståndaren att fylla tanken med bensin. Bröderna är hungriga efter ett dygn på flykt och kräver också att få mat. Föreståndaren känner inte bara igen vilka de är från bilderna som visas av alla tv-kanaler och tidningar. Föreståndaren ser också vad som ligger i baksätet: automatvapen och raketgevär.

När männen lämnat platsen är snart den asfalterade planen kring bensinpumparna fylld av poliser.

TV: 88 000 poliser deltar i jakten

Bröderna Koachi verkar ligga ett steg före polisen, trots att polisoperationen är landets största insats mot terrorism i modern tid. Så fort de har visat sig på en plats är de lika snabbt försvunna igen. Det skickas allt större polisresurser till området, några mil nordost om Paris.

Nivån på hotbilden mot staden har redan höjts till den högsta nivån och nu utökas det till att gälla även regionen norr om huvudstaden.

Under resten av torsdagen fylls de mindre orterna av tungt beväpnade poliser. Miltära helikoptrar söker från luften. Den franska elitstyrkan Raid rullar in sina fordon i by efter by. Små trupper av svartklädda poliser med skottsäkra västar och hjälmar tar sig från hus till hus och söker igenom vartenda vrå. Skakade invånare öppnar sina dörrar lydigt och polisen uppmanar dem att låsa om sig. På en restaurang tvingas matgästerna lämna sina halvätna måltider för att evakueras. Restaurangchefen Benoit Verdun säger att borgmästarens bror sagt åt honom att slå igen omedelbart. Verdun tar det med ro och bryr sig inte om att affärerna får stryka på foten.

– Du vet, “Je Suis Charlie”. Vi måste försvara får yttrandefrihet, säger han när journalister frågar om vad han känner.

“Vi befinner oss mitt i jakten efter Frankrikes ‘most wanted’”

I byn Chouy stormar polisen ett övergivet skjul, först efter att de försäkrat sig om att journalister har lämnat platsen och boende har satt sig i säkerhet i sina hem. Skolbarnen i Corcy får stanna längre i skolan när de närliggande husen söks igenom. Flera vittnar om en växande rädsla. En av de boende uppger sedan för franska medier att polisen verkar tro att de misstänkta har flytt in i den 13 000 hektar stora skogen Foret de Retz. Skogen är större än Paris, säger de som bor i närheten. Flyktbilen, den de stal från mannen med hunden i Paris, uppges ha hittats dumpad i närheten. I skogen finns också en stor grotta, där de kan ha gömt sig.

Journalister från hela världen följer minsta steg polisen tar. Fotografer springer upphetsat efter poliserna. Bilderna kan bli dramatiska – polisernas snabba framryckningar är som scener ur en actionfilm. Torget i den lilla orten Villers-Cotterer har blivit den brittiska tv-kanalen Sky News studio den här kvällen. De sänder flera timmar om terrorjakten. Den äldre programledaren står framför kameran och säger med hög och tydlig röst, som hörs över stora delar av torget.

– Vi befinner oss mitt i jakten efter Frankrikes “most wanted”.

Polisbussarna står uppradade en bit därifrån, de som inte redan positionerats ut i området. De står längs med gatorna, vid avfarter och i rondeller. Vid vägkorsningar stoppas varje fordon och gås igenom. Poliserna lyser med ficklampor, kontrollerar alla utrymmen. De är på helspänn, händerna på vapnen, och ständigt beredda att möta de efterspanade bröderna.

Under kvällen intensifieras insatsen. Polisen verkar vara nära att hitta de jagade terroristerna. När torsdagen är på väg att bli fredag slås en järnring runt en av de små byarna, Longpont, ensligt beläget på den franska landsbygden.

Det är midnatt och natthimlen är kolsvart.

Det enda som syns är blinkande blåljus längs med fälten.