Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terese Cristiansson får årets Nils Horner-pris

<p>Expressens utrikeskorrespondent Terese Cristiansson tilldelas Nils Horner-priset.</p>Foto: Jonte Wentzel

Expressens utrikeskorrespondent Terese Cristiansson tilldelas Nils Horner-priset.

Här är motiveringen:

"För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor."

– Väldigt fina ord, säger Terese Cristiansson i Expressen TV. Jag blev så klart jätteglad!

De senaste tio åren har Terese Cristiansson arbetat som utrikeskorrespondent. Nu tilldelas Expressenreportern Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik. Priset är inrättat av Borås Tidning till Nils Horners ära – Sveriges Radios utrikeskorrespondent, som sköts till döds i Afghanistan i mars 2014. Ett mord som ännu inte klarats upp.

Utöver prissumman på 25 000 kronor får Terese Cristiansson också hålla föreläsningar på Journalistutbildningen i Göteborg samt på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Juryns motivering till priset lyder så här: "För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor.

– Väldigt fina ord, som jag så klart blev jätteglad när jag läste, säger Terese Cristiansson i Expressen TV. Jag är glad att man tar upp just det, att man tar sig in i de sfärer som inte alltid kommer fram i de första nyhetsskedena. Det är lite olika skeden i utrikesjournalistiken. Det första är den akuta händelsen.

Även Borås Tidning har pratat med Terese Cristiansson, som numera har sin bas i Turkiet. Då passade hon på att berömma sin mördade kollega:

– Nils Horner var en fantastisk journalist som jag dessutom kände och har träffat i Afghanistan, där han sedan mördades. Därför blir jag väldigt glad att man anser att jag håller hans anda vid liv, säger hon.

Är vid syriska gränsen

Prissumman kommer hon att använda i arbetet, säger hon.

– Jag är glad för att jag har ett tätt samarbete med Expressen som satsar på utrikesjournalistik, vilket är fantastiskt i en tid då många drar ner på det. De här pengarna tror jag kommer gå till något reportage som tar lite längre tid, när man får jobba lite mer på egen hand. Men först tänkte jag få barn för jag är gravid. Efter det ska jag tänka ut vilket reportage det blir.

Men i dagarna har Terese Cristiansson tillfälligt lämnat sin bas i Istanbul för att rapportera från den syriska gränsen.

– Nu är jag gravid i sjunde månaden och befinner mig här på gränsen. Skillnaden är väl att man kan få jobba lite långsammare helt enkelt.

För Borås Tidning berättar hon om uppdraget vid den syriska gränsen:

– Den syriska regimen, tillsammans med Ryssland och shiitiska miliser, försöker att ta tillbaka Aleppo, som rebellerna har haft kontroll över de senaste åren. Det kan leda till en humanitär kris med många som flyr. Så vi ska dit och rapportera om det.

Hur är läget där nu?

– Gränsen till Turkiet har varit stängd i flera dagar. Så på den här sidan är det ganska tyst. Man ser ambulanser som kommer fram och tillbaka med skadade och anhöriga och familjemedlemmar som väntar och hoppas att gränsen ska öppnas så att deras familjer kan komma över. Men bara 500 meter bort så berättar hjälporganisationerna att det är en ganska panikartad situation med över 35 000 flyktingar som vill över – och som flyr flygattacker och markstrider.

Just att kunna ge människor i konfliktområden och korrupta länder en röst, ser Terese Cristiansson som väldigt viktigt i sitt arbete.

– När man väl har börjat rapportera från utlandet och möter de här otroligt djupa orättvisorna som framför allt finns i konfliktområden, är det för mig som journalist omöjligt att sluta rapportera, säger hon till Borås Tidning.

Enligt nya siffror från International News Safety Institute (INSI) dödades 111 journalister och medarbetare bara under 2015.