"Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England", säger Theresa May i parlamentet. Foto: PA / AP TT NYHETSBYRÅN"Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England", säger Theresa May i parlamentet. Foto: PA / AP TT NYHETSBYRÅN
"Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England", säger Theresa May i parlamentet.  Foto: PA / AP TT NYHETSBYRÅN
Under måndagseftermiddagen kommer den brittiska premiärministern Theresa May att tala om attacken mot ex-spionen Sergej Skripal. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESUnder måndagseftermiddagen kommer den brittiska premiärministern Theresa May att tala om attacken mot ex-spionen Sergej Skripal. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Under måndagseftermiddagen kommer den brittiska premiärministern Theresa May att tala om attacken mot ex-spionen Sergej Skripal. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

May: Troligt att Ryssland låg bakom giftattacken

Publicerad

Ex-spionen Sergej Skripal tros ha förgiftats i en nervgiftsattack i Salisbury den fjärde mars. 

Under måndagen säger Storbritanniens premiärminister Theresa May att det är högst sannolikt att Ryssland ligger bakom attacken.

– Det var en hänsynslös handling mot hela Storbritannien, säger hon i ett tal i parlamentet.

Den 4 mars hittades ex-spionen Sergej Skripal, 66, och hans dotter Yulia, 33, medvetslösa utanför ett köpcentrum i brittiska Salisbury och fördes sedan till sjukhus. Tillståndet uppges fortfarande vara kritiskt. 

Myndigheter har misstänkt att de båda förgiftats med nervgift, och har därtill tagit fart, där uppemot 250 antiterrorpoliser och ett 100-tal militärer delar.

Enligt BBC har spår av nervgiftet säkrats på den restaurang som Skripal och hans dotter åt två timmar innan de förgiftades. 

Över 500 personer som besökt restauranger och pubar i närområdet har uppmanats att tvätta sina kläder, mobiltelefoner och övriga tillhörigheter efter den misstänkta attacken, rapporterar Sky News.

May håller Ryssland ansvariga

Brittiska medier och politiker har riktat misstankar mot att Ryssland ligger bakom förgiftningen, något ryska utrikesministern Sergej Lavrov förnekat.

Men under ett tal i det brittiska parlamentet under måndagen säger Theresa May att det är högst sannolikt att så är fallet.

– Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England. Vi tolererar inte försök att mörda oskyldiga på vår mark, säger Theresa May i parlamentet.

Under sitt tal säger hon att utredningen visar att Sergej Skripal och hans dotter blev förgiftade med ett militärt nervgift. 

Giftet tillhör familjen "Novichock" och utvecklades av Sovjet på 1970- och 1980-talet. Kemikalierna leder till ofrivilliga sammandragningar av musklerna, vilket i sin tur leder till hjärtstopp och kvävning, enligt Sky News.

Utredningen kring nervgiftsattacken kommer att fortgå, och premiärministern betonar vikten av att utredningen fortsätter att baseras på bevis, snarare än ryktesspridning.

Kräver respons från Ryssland

May säger också att ett möte med det nationella säkerhetsrådet ägde rum tidigare under måndagen.

Hon vill nu ha svar från Ryssland på hur det kommer sig att en "militärt kemiskt vapen används i Salisbury", ett svar den ryska ambassadören väntas komma tillbaka med.

Hon säger därtill att man är redo att vidta hårdare åtgärder mot Ryssland:

– På onsdag kommer vi att överväga responsen från den ryska staten. Får vi inget trovärdigt svar, kommer vi dra slutsatsen att handlingen är att likställa med olaglig maktutövning mot England, och då kommer jag att återkomma till parlamentet och redogöra för de åtgärder vi kommer att vidta.

"En cirkusshow"

Inför talet i parlamentet uttalade sig en talesperson för den ryska ambassaden med att den "brittiska regeringens nuvarande hållning mot Ryssland är ett väldigt farligt spel", enligt Aftonbladet. 

Väl i parlamentet ska det ryska utrikesdepartementet svarat på anklagelserna genom att referera till det hela som en "cirkusshow" och en "politiska informationskampanj byggd på provokation", enligt Sky News.

May sade att attacken motiverat landets sanktioner mot Ryssland under de senaste åren.

Samtidigt restes frågan om hur England ska kunna stå mot Ryssland tillsammans med andra nationer, om de lämnar EU. May svarar flyktigt med att den brittiska regeringens position för att sätta upp sanktioner mot landet därtill kommer att se annorlunda ut.

"Likt en krigshandling"

Nu väntas alltså Storbritannien ta ställning till Rysslands svar på anklagelserna under onsdagen.

I parlamentet verkade det onekligen råda en enighet kring vart ansvaret ligger.

– Detta var, om inte en krigshandling, verkligen likt en krishandling av den ryska federationen, sa Tom Tugendhat, ordförande för det brittiska utskottet för utrikesfrågor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag