May: Troligt att Ryssland låg bakom giftattacken

"Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England", säger Theresa May i parlamentet.
Foto: PA / AP TT NYHETSBYRÅN
Under måndagseftermiddagen kommer den brittiska premiärministern Theresa May att tala om attacken mot ex-spionen Sergej Skripal.
Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Ex-spionen Sergej Skripal tros ha förgiftats i en nervgiftsattack i Salisbury den fjärde mars. 

Under måndagen säger Storbritanniens premiärminister Theresa May att det är högst sannolikt att Ryssland ligger bakom attacken.

– Det var en hänsynslös handling mot hela Storbritannien, säger hon i ett tal i parlamentet.

Den 4 mars hittades ex-spionen Sergej Skripal, 66, och hans dotter Yulia, 33, medvetslösa utanför ett köpcentrum i brittiska Salisbury och fördes sedan till sjukhus. Tillståndet uppges fortfarande vara kritiskt. 

Myndigheter har misstänkt att de båda förgiftats med nervgift, och har därtill tagit fart, där uppemot 250 antiterrorpoliser och ett 100-tal militärer delar.

Enligt BBC har spår av nervgiftet säkrats på den restaurang som Skripal och hans dotter åt två timmar innan de förgiftades. 

Över 500 personer som besökt restauranger och pubar i närområdet har uppmanats att tvätta sina kläder, mobiltelefoner och övriga tillhörigheter efter den misstänkta attacken, rapporterar Sky News.

May håller Ryssland ansvariga

Brittiska medier och politiker har riktat misstankar mot att Ryssland ligger bakom förgiftningen, något ryska utrikesministern Sergej Lavrov förnekat.

Men under ett tal i det brittiska parlamentet under måndagen säger Theresa May att det är högst sannolikt att så är fallet.

– Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England. Vi tolererar inte försök att mörda oskyldiga på vår mark, säger Theresa May i parlamentet.

Under sitt tal säger hon att utredningen visar att Sergej Skripal och hans dotter blev förgiftade med ett militärt nervgift. 

Giftet tillhör familjen "Novichock" och utvecklades av Sovjet på 1970- och 1980-talet. Kemikalierna leder till ofrivilliga sammandragningar av musklerna, vilket i sin tur leder till hjärtstopp och kvävning, enligt Sky News.

Utredningen kring nervgiftsattacken kommer att fortgå, och premiärministern betonar vikten av att utredningen fortsätter att baseras på bevis, snarare än ryktesspridning.

Kräver respons från Ryssland

May säger också att ett möte med det nationella säkerhetsrådet ägde rum tidigare under måndagen.

Hon vill nu ha svar från Ryssland på hur det kommer sig att en "militärt kemiskt vapen används i Salisbury", ett svar den ryska ambassadören väntas komma tillbaka med.

Hon säger därtill att man är redo att vidta hårdare åtgärder mot Ryssland:

– På onsdag kommer vi att överväga responsen från den ryska staten. Får vi inget trovärdigt svar, kommer vi dra slutsatsen att handlingen är att likställa med olaglig maktutövning mot England, och då kommer jag att återkomma till parlamentet och redogöra för de åtgärder vi kommer att vidta.

"En cirkusshow"

Inför talet i parlamentet uttalade sig en talesperson för den ryska ambassaden med att den "brittiska regeringens nuvarande hållning mot Ryssland är ett väldigt farligt spel", enligt Aftonbladet. 

Väl i parlamentet ska det ryska utrikesdepartementet svarat på anklagelserna genom att referera till det hela som en "cirkusshow" och en "politiska informationskampanj byggd på provokation", enligt Sky News.

May sade att attacken motiverat landets sanktioner mot Ryssland under de senaste åren.

Samtidigt restes frågan om hur England ska kunna stå mot Ryssland tillsammans med andra nationer, om de lämnar EU. May svarar flyktigt med att den brittiska regeringens position för att sätta upp sanktioner mot landet därtill kommer att se annorlunda ut.

"Likt en krigshandling"

Nu väntas alltså Storbritannien ta ställning till Rysslands svar på anklagelserna under onsdagen.

I parlamentet verkade det onekligen råda en enighet kring vart ansvaret ligger.

– Detta var, om inte en krigshandling, verkligen likt en krishandling av den ryska federationen, sa Tom Tugendhat, ordförande för det brittiska utskottet för utrikesfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.