Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teresa ebolasmittad – hennes hund kan dö

Teresa Romero Ramos, 44, har blivit sjuk i ebola i Spanien. Foto: Pacma / Handout / Epa / Tt

Det här är Teresa Romero Ramos, 44, som blivit sjuk i ebola i Spanien.

Nu är hennes man och många arbetskamrater övervakade för att se om även de smittats av det dödliga viruset.

Och hennes hund Excalibur kommer troligen att avlivas.

Sjuksköterskan Teresa Romeros Ramos man säger att hustrun strikt följde alla regler som omgärdades vid vården av en av de två spanska präster som dött av ebola.

De hade själva fått sjukdomen i sitt arbete med smittade i Sierra Leone med sjuka.

– Hon gjorde allt hon blev ombedd att göra och hon var aldrig orolig att hon kunde ha blivit smittad, säger maken Javier Limon till den spanska tidningen El Mundo som i sin tur citeras av olika medier, bland andra brittiska Telegraph.

Han sitter själv i karantän på Carlos III-sjukhuset i Madrid

Skulle på semester

Det är ännu inte klarlagt exakt hur Teresa Romero Ramos smittats av viruset förutom att hon var en del av det speciella team som vårdade den spanske missionären Manuel Garcia Viejo - en de präster som dött av ebola efter att ha förts hem till Spanien från Sierra Leone.

Teresa Romero Ramos och Javier Limon skulle åka på semester strax efter att prästen avlidit men då maken skadat benet sköts redan upp.

Teresa bestämde sig då för att åka för att besöka sin mor och där blev hon senare sjuk.

Javier Limon berättar också att han är upprörd och arg på hälsovårdsmyndigheterna. De vill att parets hund, en Staffordshire bullterrier, ska avlivas då den haft nära kontakt med Teresa Romero Ramos.

– Jag kommer aldrig att ge dem tillåtelse. Men de har sagt att om jag inte ger dem tillåtelse kommer de att skaffa ett domstolsbeslut och göra det ändå.

Ny ägare

Det är också genom hunden parets namn nått offentligheten.

Javier Limon överlätt ägandet av hunden till en djurrättsorganisation, Mascoderos Solidarios, vars ledare är en känd veterinär och radiopresentatör.

När myndigheterna kom till det spanska parets hem i en förort till Madrid för att omhändeta hunden, skickade organisationen en jurist för att stoppa processen.

Läget är låst och hunden befinner sig, enligt Daily Mail, fortfarande i parets hem.

Totalt fyra personer, bland dem Teresa Romero Ramos, har lagts in på sjukhus. Det handlar om förutom Teresas man, en resenär från ett av de smittade länderna och ytterligare en person ur sjukhusets personal.

Teresa Romeros Ramos är den enda som är konstaterat smittad.

Ytterligare 21 personer ur den medicinska personalen på Carlos III- sjukhuset i Madrid som kommit i kontakt med den smittade sjuksköterskan övervakas