Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Pandemin kan vara över efter omikron

Över 10 fall av omikron i Sverige - FHM inför nya rekommendationer.
”Vi kommer nog se viruset dyka upp från och till, men inte som ett globalt problem”, säger Anne Spurkland, immonolog, till norska Dagbladet.
Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
Agnes Wold.
Foto: HENRIK JANSSON
Omikron-varianten av SARS-CoV-2.
Foto: Shutterstock
Människor i London bär munskydd.
Foto: ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK / ALEX LENTATI/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det kan vara gynnsamt för viruset att sprida sig i en större men mildare skala, enligt Frode Forland vid norska folkhälsomyndigheten FHI.

Immunologen Anne Spurkland menar att omikron-varianten kan vara den sista varianten av SARS-CoV-2.

– Viruset kommer troligt dyka upp från och till, men inte som ett globalt problem, säger hon till Dagbladet.

Hon får dock mothugg av Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, som säger att ”underlaget är för litet”.

Covid-19 kan bli ”lik en vanlig förkylning för de allra flesta” efter omikron, enligt immunologen Anne Spurkland.

– Jag tror inte att vi kommer att se en framväxt av en ny runda som detta när vi är färdig med omikron, säger hon till Dagbladet och tillägger:

– Det återstår självklart att se, men immunförsvaret är ”smartare” än viruset, på grund av medfödda förmågan att mutera antikropparna som tillverkas vid ett nytt möte med viruset eller vaccinen.

Personalfesten för det norska energiföretaget Scatec hamnade nyligen i rampljuset som Europas första superspridarevent för omikron-varianten

Anne Spurkland poängterar att viruset inte lett till allvarlig sjukom hos de som deltog och insjuknande i samband med tillställningen.

– Vi är bara tio, elva dagar in i det här och vet ännu inte hur allvarlig omikron är. Men när vi är färdiga med detta hoppas och tror jag inte vi får en till runda med en oroande virusvariant.

Wold skeptisk: ”Jättesvårt att komma fram till”

Hur det blir med den saken är det alldeles för tidigt att dra några slutsatser kring, menar läkaren och professorn Agnes Wold.

– Det är klart att det vore bra, men underlaget är alldeles för litet för att det ska gå att bedöma. Och även med ett stort underlag är det jättesvårt att komma fram till vilken variant som är mer eller mindre dödlig, säger hon och fortsätter:

– Även med de tidigare varianterna så är dödligheten väldigt låg, omkring 0,6 procent. Och det tar långt tid att visa om en ny variant skulle visa sig ha en dödlighet på 0,4 procent eller 0,9 procent. Det får man inte reda på på 14 dagar.

”Vi kan hoppas”

Samtidigt skriver norska folkhälsomyndigheten i en ny riskrapport att det finns stor risk för att pandemin kommer öka till följd av omikron-varianten. 

Enligt myndigheten är det däremot inte troligt att varianten innebär allvarligare sjukdom – och att man räknar med att vaccination i högsta grad kommer skydda mot allvarligare symptom oavsett variant.

Frode Forland vid norska folkhälsomyndigheten FHI menar att Anne Spurklands tankar är eniga med myndighetens förhoppningar.

– Detta är en intressant betraktelse av en immunolog, och i linje med vad FHI beskriver som ”i-bästa-fall-scenario” när det kommer till omikron i nuläget, säger han till Dagbladet och tillägger:

– Vi kan hoppas att det här viruset är mer smittsamt och mindre farligt, och att det därmed vill ta sig igenom befolkningen och skapa en hög grad av naturlig immunitet.

”Enda som egentligen är intressant”

Viruset är undergivet biologins regler, menar Frode Forland.

– Utifrån ”virusets perspektiv” är det kanske mest gynnsamt att viruset får bra spridningsförmåga utan att det dräper värden.

Enligt Agnes Wold är det enda som nu gäller att ”vaccinera, vaccinera, vaccinera”.

– Det enda som egentligen är intressant är om viruset på något sätt skulle bypassa immuniteten och leda till allvarlig sjukdom fast man är vaccinerad. Det vore i så fall katastrof, men det finns inget som tyder på att det ska hända.

”Omikron kommer ta över och dominera”

Niklas Arnberg om spridningen av nya coronavarianten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.