Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin om explosionen: Putins hemliga supervapen

I väst har missilen fått det Bond-liknande namnet Skyfall.

Det är Vladimir Putins nya supervapen, en atomdriven kryssningsrobot som USA får svårt att skjuta ner.

Men något gick allvarligt snett i förra veckan när vapnet skulle testas, tror amerikanska underrättelsekällor.

Radioaktivt, explosivt snett.

Många av invånarna i närheten av den ryska flottans testanläggning i Njonoksa vid Dvinabukten tog det säkra före det osäkra i förra veckan. De gick till apoteken och köpte jod, enligt ryska medier. I staden Archangelsk tog jobtabletterna slut.

Jod hjälper kroppen att inte absorbera radioaktiv strålning och en förhöjd strålning var just vad myndigheterna i staden Severodvinsk rapporterat om efter explosionen vid testanläggningen i torsdags.

Exakt vad som gått snett är oklart och de ryska myndigheterna har bara bit för bit släppt ifrån sig information. I början hette det att två personer dödats, men under helgen meddelade den ryska kärnenergimyndigheten Rosatom att sju personer dödats.

Rosatom sa samtidigt att olyckan inträffat vid ett test av ”isotopkällor som bränsle”. Sent på söndagskvällen bekräftade så Vjatjeslav Solovjov, forskningschef vid Ryska federala kärnenergicentret för en lokal rysk tidning att institutet studerat ”småskaliga energikällor med användande av klyvbart material”.

En skylt nära militärgarrisonen i Nyonoksa, nära Arkhangelsk.Foto: Sergei Yakovlev / Reuters / TT Nyhetsbyrån

Långt sökande

Explosionen ska ha ägt rum på en plattform ute i bukten, enligt ryska nyhetsbyråer, och flera personer kastades i vattnet. Enligt Tass var det därför det tog tid innan den högre dödssiffran blev bekräftad:

”Sökandet pågick så länge det fanns hopp om att finna överlevande”, hette det bland annat i Tass rapport.

Nyhetssajten Baza visade också bilder från ett sjukhus i Moskva dit skadade påstås ha förts. Ambulanspersonalen bar skyddskläder.

Enligt New York Times kan det röra sig om en av de värsta kärnenergiolyckorna i Ryssland sedan Tjernobyl, även om omfattningen denna gång är betydligt mindre. Staden Severodvinsk sa i ett uttalande att strålningen nådde sin topp i torsdags klockan 11.50 och att den då var cirka 200 gånger högre än normal bakgrundsstrålning. Den ska sedan ha fallit tillbaka till normala nivåer igen.

Teorin: Nytt vapen

Så vad är det som exploderat? Enligt New York Times tror amerikanska underrättelsekällor att det är en prototyp till en ny typ av kryssningsrobot som orsakat smällen.

Den har Nato-beteckningen SSC-X-9 Skyfall, men ryssarna kallar den Burevestnik. Vladimir Putin presenterade den i mars 2018 vid sitt årliga tal till nationen.

Det var vid samma tal som Putin visade upp en rad nya ryska vapen, bland annat en interkontinental torped som kan förses med kärnvapen. Vid talet sa han:

– Ingen vill tala med oss. Nu lyssnar ni.

Sedan dess har relationerna mellan Ryssland och USA försämrats inom kärnvapenområdet. Det har bara gått någon vecka sedan USA lämnade IMF-avtalet från 1987 som förbjöd USA och Ryssland att ha medeldistansrobotar. USA hävdar att Ryssland redan brutit mot avtalet.

Men några avtal finns inte kring den typ av vapen som Putin hävdar att Ryssland nu utvecklar. Dit hör just Skyfall, som beskrivs som en atomdriven kryssningsrobot med global räckvidd.

Ryssland president Vladimir Putin visade upp en rad nya ryska vapen vid sitt årliga tal till nationen i mars 2018.Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP / TT NYHETSBYRÅN

Svår att skjuta ner

Fördelen - ur rysk synvinkel - med ett sådant vapen är att det blir betydligt svårare för USA att skjuta ner eftersom kryssningsroboten flyger på lägre höjd och kan växla kurs. USA:s robotförsvar är främst till för att försöka skjuta ner interkontinentala ballistiska robotar.

Vladimir Putin fick det att framstå som om Ryssland redan har Skyfall i sin arsenal. Ryska försvarsministeriet producerade också för ett år sedan en Youtube-video som gav intryck att den redan fungerar.

Så är det inte, om vi får tro västliga försvars- och kärnenergiexperter.

– Jag har generellt varit av åsikten att det är dårskap att tro att man kan utveckla atomdrivna kryssningsrobotar, säger Ankit Panda atomexpert vid Federation of American Scientists, till New York Times.

– USA har testat detta och övergav projektet. Det är oklart om några i ryska försvarsindustrin lyckats övertyga mindre tekniskt kunniga ledare om att detta är en bra idé.

”Vad som helst kan hända”

Så frågan är hur stort bakslag explosionen är? Väst har haft dålig inblick i hur långt framskridna den ryska planerna för Skyfall är.

Den ryske militäranalytikern Ivan Konovalov, ser inte olyckan som någon katastrofal motgång, snarare som något som man kan förvänta sig.

– När det pågår den här typen av test, så kan vad som helst hända, säger han till New York Times.

Allt är hur som helst en påminnelse om att utvecklingen för tillfället inte går åt rätt håll inom kärnvapenområdet. Det fanns några decennier då USA och Sovjet/Ryssland förbjöd kategorier av vapen eller begränsande deras antal.

Det finns ett stort avtal kvar, START, och det ska förnyas om två år. Många tvivlar på att det kommer att ske. Och Putin hoppas helt klart att kunna bygga ut den ryska arsenalen med nya typer av vapen.

Det är högst tveksamt om sju döda och tillfälligt förhöjd strålning får honom att tänka om. 

Prognos: Så blir vädret kommande dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.