Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Kim Jong-Un kan ha skadats under missiltest

Spekulationerna om att diktatorn dött ökar allt mer.
Kim Jong-Un och systern Kim Yo-Jong.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un har inte synts till på över två veckor.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Yo-Jong kan komma att ta över efter brodern.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas diktator har inte synts till sedan den 11 april.

Det spekuleras mycket kring Kim Jong-Uns hälsa – där vissa uppger att ledaren mår bra medan andra uppger att han har dött.

Nu uppger en källa att Nordkorea-ledaren kan ha skadat sig under ett missiltest, skriver Daily Mail.

Det var den 11 april som Kim Jong-Un senast sågs i offentligheten, då han inspekterade en artilleriövning.

Sedan dess har ledaren inte synts till och spekulationerna kring försvinnandet är många.

Enligt vissa källor har diktatorn blivit hjärndöd efter en operation, medan andra menar att Kim Jong-Un lever och mår bra. Med hänvisning till ett inlägg på kinesiska sociala medier-appen Weibo, så kan diktatorn vara död och att uppgiften ska ha kommit från ”en väldigt säker källa”, rapporterade New York Post tidigare.

”Oväntad olycka”

Nu kommer ytterligare information om Nordkorea-ledaren.

Lee Jeong Ho, tidigare kopplad till Koreas arbetarparti och tjänsteman i ”Room 39” som är en organisation inom partiet, uppger att Kim Jong-Un skadat sig under ett missiltest den 14 april. 

”Kim var frånvarande från rapporter av testerna och inga bilder från missiltestet eller övningen av stridsflygplan släpptes, vilket pekar på en möjlighet till en oväntad olycka som kan ha orsakats av skräp eller eld”, uppger Lee Jeong Ho i den sydkoreanska tidningen Dong-a Ilbo, rapporterar Daily Mail.

Missat flera viktiga ceremonier

Lee Jeong Ho menar samtidigt att ryktena kring att diktatorn blivit hjärndöd efter operationen inte stämmer.

Kim Jong-Un har tidigare försvunnit under en längre tid, men denna gång har han missat flera viktiga ceremonier. Bland annat är det första gången som han inte firade sin farfar Kim Il-Sungs födelsedag.

Vad som skulle hända om Kim Jong-Un skulle avlida är oklart men många tror att hans 31-åriga syster Kim Yo-Jong kan stå på tur att ta över. Hon är biträdande chef för det koreanska arbetarpartiets upplysnings- och propagandaavdelning och ses ofta vid broderns sida.

Nordkoreakännaren Niklas Swanström om ryktena kring diktatorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.