Polisen misstänker att den våldsamma skogsbranden i Västmanland startade vid ett markarbete i torsdags. Foto: Jens L'Estrade
Polisen misstänker att den våldsamma skogsbranden i Västmanland startade vid ett markarbete i torsdags. Foto: Jens L'Estrade

Teorin: Jättebranden startade vid maskin

Publicerad

Polisen misstänker att den våldsamma branden startade vid ett markarbete i torsdags.

– Uppgifterna vi har fått in är att det troligtvis startade med någon sorts gnistbildning under ett markarbete i skogen, säger Thomas Gustafsson, ledningsbefäl på polisen i Västmanland.

I nuläget finns ingen brottsmisstanke och myndigheterna koncentrerar alla resurser till att släcka branden och skydda allmänheten.

Teorin som myndigheterna arbetar med är att branden startade i anslutning till en skogsmaskin vid ett markarbete.

– De uppgifterna vi har fått in är att det är så det började, säger Thomas Gustafsson på polisen.

Det ska i så fall ha handlat om en olyckshändelse när gnistor slog upp i den torra skogsmarken.

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter till Expressen var det en markberedare som startade branden. Enligt uppgifterna ska markberedaren ha använts i det område där man vet att branden startade.

– Att använda en markberedare under rådande förhållanden anses vara ytterst oaktsamt men det är upp till varje enskild markägare att bestämma och då är frågan vem som egentligen bär ansvaret, säger Expressens källa.

I den brandskala som används av räddningstjänsten råder klass 5E i området. På skalan som används är 1 lägsta och 5 är den högsta brandfaran - och E står för extremt.

Enligt uppgift ska maskinföraren ha upptäckt branden och gått ut själv med en mindre brandsläckare. Alla försök att släcka misslyckades dock och maskinföraren var tillslut tvungen att ringa efter hjälp. 

Ingen brottsmisstanke

Även Erik Bergman på länsstyrelsen i Västmanland har fått liknande uppgifter.

– Det var skogsmaskiner i området så det är fullt möjligt att det var så, men det är inget jag kan bekräfta. Utredningen är en polissak, men det är väl sannolikt att det är så det har gått till, säger han.

Enligt polisen finns det i nuläget ingen brottsmisstanke och man har inte klarhet i exakt hur markarbetet pågått i området.

– Hur branden har uppstått är det nog inte många som spekulerar i just nu. Nu handlar det om att få branden släckt, säger Thomas Gustafsson och fortsätter:

– Det finns föreskrifter när du kör med banddrift. När det är så hög brandrisk är det stor risk för brand.

Ska ha brandutbildning

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska alla som arbetar i skogen kunna redovisa för markägaren vilka åtgärder man vidtar för att hindra att brand uppstår, och vad man gör för att ta hand om tillbud.

Alla bör även ha grundläggande skogsbrandutbildning samt medföra släckutrustning för skogs- och markbrand.

Enligt MSB kan det vara nödvändigt att kontinuerligt övervaka skogsarbeten med en eller flera brandvakter som omedelbart skall kunna ingripa med släckutrustning.

Om så har skett vid den eventuella brandstarten är inget polisen känner till i nuläget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag