Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Jättebranden startade vid maskin

Polisen misstänker att den våldsamma skogsbranden i Västmanland startade vid ett markarbete i torsdags.Foto: Jens L'Estrade

Polisen misstänker att den våldsamma branden startade vid ett markarbete i torsdags.

– Uppgifterna vi har fått in är att det troligtvis startade med någon sorts gnistbildning under ett markarbete i skogen, säger Thomas Gustafsson, ledningsbefäl på polisen i Västmanland.

I nuläget finns ingen brottsmisstanke och myndigheterna koncentrerar alla resurser till att släcka branden och skydda allmänheten.

Teorin som myndigheterna arbetar med är att branden startade i anslutning till en skogsmaskin vid ett markarbete.

– De uppgifterna vi har fått in är att det är så det började, säger Thomas Gustafsson på polisen.

Det ska i så fall ha handlat om en olyckshändelse när gnistor slog upp i den torra skogsmarken.

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter till Expressen var det en markberedare som startade branden. Enligt uppgifterna ska markberedaren ha använts i det område där man vet att branden startade.

– Att använda en markberedare under rådande förhållanden anses vara ytterst oaktsamt men det är upp till varje enskild markägare att bestämma och då är frågan vem som egentligen bär ansvaret, säger Expressens källa.

I den brandskala som används av räddningstjänsten råder klass 5E i området. På skalan som används är 1 lägsta och 5 är den högsta brandfaran - och E står för extremt.

Enligt uppgift ska maskinföraren ha upptäckt branden och gått ut själv med en mindre brandsläckare. Alla försök att släcka misslyckades dock och maskinföraren var tillslut tvungen att ringa efter hjälp. 

Ingen brottsmisstanke

Även Erik Bergman på länsstyrelsen i Västmanland har fått liknande uppgifter.

– Det var skogsmaskiner i området så det är fullt möjligt att det var så, men det är inget jag kan bekräfta. Utredningen är en polissak, men det är väl sannolikt att det är så det har gått till, säger han.

Enligt polisen finns det i nuläget ingen brottsmisstanke och man har inte klarhet i exakt hur markarbetet pågått i området.

– Hur branden har uppstått är det nog inte många som spekulerar i just nu. Nu handlar det om att få branden släckt, säger Thomas Gustafsson och fortsätter:

– Det finns föreskrifter när du kör med banddrift. När det är så hög brandrisk är det stor risk för brand.

Ska ha brandutbildning

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska alla som arbetar i skogen kunna redovisa för markägaren vilka åtgärder man vidtar för att hindra att brand uppstår, och vad man gör för att ta hand om tillbud.

Alla bör även ha grundläggande skogsbrandutbildning samt medföra släckutrustning för skogs- och markbrand.

Enligt MSB kan det vara nödvändigt att kontinuerligt övervaka skogsarbeten med en eller flera brandvakter som omedelbart skall kunna ingripa med släckutrustning.

Om så har skett vid den eventuella brandstarten är inget polisen känner till i nuläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.