Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Hemligt militärt nätverk dödade Palme

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Palme mördades 1986. Nu förs en ny teori om mordet fram där motivet ska ha varit Palmes arbete för internationell nedrustning.
Foto: Tobbe Gustavsson

Statsminister Olof Palme kan ha mördats av ett hemligt militärt nätverk.

Det hävdar två forskare som Inga-Britt Ahlenius, som tidigare granskat mordutredningen, hänvisar till i en artikel på Dagens Nyheters debattsida.

Nu kräver hon och flera andra experter en granskning av Stay behind-rörelsen.

– Jag tycker att det är en samhällelig plikt, säger Inga-Britt Ahlenius till Expressen.

Stay behind-rörelsen avslöjades i slutet av 1990-talet av Svenska Dagbladet. Den var en hemlig motståndsrörelse i Sverige med nära kontakter till västliga stormakter.

På DN Debatt kräver Inga-Britt Ahlenius i dag att Stay behind-rörelsen kartläggs. Hon hänvisar till en artikel i "Journal for Intelligence, Propaganda and Security Studies" där forskare undersökt om Stay behind-armén låg bakom mordet på den svenske statsministern Olof Palme.

Rörelsen ska ha bestått av hemliga arméer utanför demokratisk kontroll. Enligt Ahlenius var det inte Sveriges regering som tog initiativ till arbetet - men Tage Erlander och andra stadsråd ska ha varit drivande.


Inga-Britt Ahlenius.
Foto: Foto: Axel Öberg

Orsakat skada

En av forskarna bakom artikeln som Ahlenius hänvisar till, Mats Deland vid Uppsala universitet, säger till Expressen att Stay behind i ett antal fall legat bakom händelser som skapat stor skada.

– Grupperna var kapabla till den här typen av dåd, säger han till Expressen om Palmemordet.

Deland vill dock inte uttala sig om skuldfrågan i Palmefallet.

Inga-Britt Ahlenius skriver att ett eventuellt motiv för Stay behind skulle gå att söka i Olof Palmes arbete för internationell nedrustning.

Drar paralleller till Kennedy

I debattartikeln nämner hon hans argumentation för internationell kärnvapennedrustning och att han drev frågan om en kärnvapenfri zon i Norden. Ahlenius drar paralleller till John F Kennedy som under tiden strax före mordet genomförde en politik som fick den egna militära underrättelsetjänsten att se honom som en förrädare.

Enligt Inga-Britt Ahlenius har utredningar om Stay behind-rörelsen gjorts i bland annat Belgien, Schweiz och Tyskland. Men inte i Sverige.

– I Sverige har man inte varit intresserade av det, uppenbarligen, säger Ahlenius till Expressen.

Hon vill nu att nätverkets omfattning, karaktär, struktur och finansiering kartläggs.

Inga-Britt Ahlenius diskuterade Palmemordet med justitiekansler Göran Lambertz redan i höstas, och tanken var att de två tillsammans skulle träffa spaningsledningen och diskutera vad som gjordes i mordutredningen.

"Är en samhällelig plikt"

Hon anser därför att det är mycket viktigt att utredningen tar ny fart:

– Jag tycker att det är en samhällelig plikt att det som så länge varit en icke-historia i Sverige blir ordentligt kartlagt och lyfts fram, säger Inga-Britt Ahlenius till Expressen.

– Jag hoppas att andra fortsätter debatten snarare än jag själv.

Hon får stöd av författaren Gunnar Wall, en av Sveriges främsta experter på Palmemordet:

– Ingen myndighet har officiellt tagit ansvar för Stay behind-rörelsen och då finns det utrymme för att saker sker och går väldigt långt utan att någon stoppar det.

– Det är definitivt något som inte har undersökts och som det finns anledning att ta sig en titt på, det tycker jag definitivt, säger Gunnar Wall till Expressen.

Även författaren Anders Jallai har i sin bok "Landsförrädaren" spekulerat kring att en organisation som Säpo skulle kunna ligga bakom mordet på statsministern 1986. Expressen har sökt honom för en kommentar.

Expressen har varit i kontakt med Palmegruppens spaningsledare Dag Andersson samt åklagare Kerstin Skarp. De avböjer båda att kommentera om Stay behind-rörelsen ingår som ett spår i utredningen av mordet.

Teorier om mordet på Olof Palme

OKÄNDE MANNEN

Mannen pekas ut med namn och bild som Palmes mördare i en bok av danske författaren Paul Smith. Han uppmärksammades av polisen när de gick igenom vilka personer som ägde en revolver av typen Smith & Wesson 357 Magnum.

Mannen har aldrig blivit formellt misstänkt för mordet.

SYDAFRIKASPÅRET

Den sydafrikanska underrättelsetjänsten ska ha legat bakom mordet på Olof Palme eftersom de inte gillade hans kamp mot apartheid. En 54-åring anklagades bland annat för kontraktsmord, men uppgifterna mot honom har sedan ifrågasatts. Även en sydafrikansk agent har pekats ut för brottet.

POLISSPÅRET

Flera personer som arbetade inom Säpo hade tidigare uttryckt missnöje med Olof Palme och hans politik. Tillsammans med vittnesuppgifter om män som talade i walkie-talkie i området runt Sveavägen ledde det till en teori om att svensk polis låg bakom mordet.

PKK-SPÅRET

Den kurdiska gerillaorganisationen PKK pekades ut som tänkbar gärningsman redan veckan efter mordet. Motivet skulle bland annat ha varit att Sverige övervakat PKK-medlemmar bosatta här efter en rad attentat på svensk mark. Drygt 20 personer greps senare i utredningen, men släpptes.

JUGOSLAVIENSPÅRET

Den jugoslaviska säkerhetstjänsten har av olika anledningar misstänkts för att ligga bakom mordet. Spåret aktualiserades förra året då en tidigare medlem i den jugoslaviska säkerhetstjänsten i en tysk tidning pekade ut en namngiven 65-åring man i Zagreb som den person som mördade Olof Palme.

Stay behind - militära motståndsrörelser

Stay behind var NATO-kontrollerade nätverk av paramilitära grupper som skapades i Västeuropa under det kalla kriget.

Nätverken skulle fungera som en motståndsrörelse vid en eventuell sovjetisk invasion och bekämpa kommunism. I praktiken engagerade de sig även i inrikespolitiska frågor, vilket framkommit i bland annat Italien och Belgien.

Både Tage Erlander och Olof Palme deltog ibland i organisationens möten.

Alvar Lindencrona, direktör för försäkringskoncernen Thule, ledde under kalla kriget den hemliga rörelsen. Nätverket gick även under namnet "Lindencronas kommitté". Utöver stats- eller inrikesministern (från 1969 försvarsministern) ingick en bred sammansättning med ledande representanter för arbetare, tjänstemän, bönder, polis och militär samt Televerket.

Ahlenius: granskade utredningen

Inga-Britt Ahlenius har varit generaldirektör för Riksrevisionsverket (1993-2003), chef för FN:s interna revision (2005-2010) och medlem i kommissionen som granskade utredningen av mordet på Olof Palme.

Författare: Det kan ha varit Säpo

Författaren Anders Jallai lanserar i sin bok från 2011 teorin om att underrättelse- och säkerhetsorganisationer ska ligga bakom mordet på Olof Palme. På sin hemsida skrev Jallai för en dryg månad sedan att det "kan vara FRA, MUST, SÄPO och deras mycket hemliga enheter som varit operativa men de har inte agerat självständigt i den här frågan utan ordern måste ha kommit från annat håll".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.