Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin efter dåden mot hundar: ”Vill skapa kaos”

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Många av bullarna som upptäckts i Malmö är preparerade med vassa metallbitar.
Foto: Kamilla Ozols / Privat.

Vem är personen i Malmö som vill skada hundar?

Den frågan ställer sig många nu efter de återkommande attackerna. 

– Det kan vara någon som vill försvaga delar av samhället på ett psykologiskt sätt, man vill skapa kaos, säger Anna Dåderman som har skrivit en bok om gärningsmannaprofilering. 

Under två år har Malmös hundägare plågats av någon som placerar ut föremål som kan vara livsfarliga för deras fyrbenta vänner.

Polisen har tagit emot 158 anmälningar om händelser där olika typer av livsmedel misstänks ha förgiftats eller preparerats med metall eller glas.

Tidigare i veckan skadades flera hundar efter att ha ätit bullar preparerade med vassa metallbitar, två av dem fick opereras akut.

Nu ställer sig många frågan vad det är för en person som kan ligga bakom någon sånt här. 

Anna Dåderman är professor i psykologi och expert på avvikande beteende. Hon har skrivit en bok om gärningsmannaprofilering och utbildat i ämnet.

Händelserna i Malmö följer hon på avstånd men slås av hur noggrann personen som ligger bakom dåden är. 

– Det är någon som är väldigt strategisk och som lägger ner mycket tid på det hela. Personen har tänkt ut hur man ska göra och vet exakt när folk inte är ute. Sen finns det sadistiska drag i det hela.

Anna Dåderman är professor i psykologi och expert på avvikande beteende.
Foto: Privat
TIllsammans med Petri Kajonius har Anna Dåderman skrivit boken ”Gärningsmannaprofilering – personlighetens betydelse för utförandet av brott”.
”Det är någon som är väldigt strategisk och som lägger ner mycket tid på det hela”, säger Anna Dåderman om personen bakom hunddåden i Malmö.
Foto: Andreas Olsson

”Känslan och ilskan eskalerar”

Vad det är för en person är naturligtvis svårt att säga även för en professor men Anna Dåderman vågar sig på ett par teorier.  

– Den enklaste är att det är någon som inte gillar hundar, säger hon. 

Samtidigt är det ett långt steg från att irritera sig på hundar till att lägga ut dödsfällor på trottoarer och parker. 

– Det finns hur många människor som helst som har de här tankarna men det är inte många som går så långt att de agerar på det här taskiga sättet. 

En annan teori är att det kan vara någon som har en känsla av att ha blivit orättvist behandlad i ett sammanhang där en hund varit inblandad. 

– Efterhand har den här känslan och ilskan eskalerat. Det har vi sett hos flera gärningspersoner i historien.  

Anna Dåderman sista teori kallar hon själv för avancerad. Den går ut på någon vill försvaga delar av samhället på ett psykologiskt sätt. 

– Polisen har gått ut med varningar om att man ska vara försiktig och då blir folk i allmänhet oroliga. Det kan vara sånt som den här personen vill åstadkomma. 

Polisen behöver hjälp av allmänheten för att gripa personen bakom hunddåden: ”Vi vill att alla som utsätts för eller uppmärksammar preparerad hundmat hör av sig till oss”, säger Nils Norling som är presstalesperson för Malmöpolisen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Nederländska kooikern Otto, 5, är inte drabbad av de preparerade bullarna men hans matte är orolig: ”Man är på helspänn hela tiden”.
Foto: JENS CHRISTIAN

Uppmärksamhet kan sporra

Det finns andra ledtrådar i agerandet som är värt att notera enligt Anna Dåderman. Exempelvis att dåden skett i skov under de senaste två åren. 

– Om det sker periodiskt kan det handla om en person som i perioder är inlagd eller som får hjälp att lugna ner sig eller får medicin. 

Det finns en risk att den stora uppmärksamheten kring dåden sporrar gärningspersonen ytterligare. 

– Många av de som sysslar med den här sortens brott sparar alla tidningsurklipp. Så det är tyvärr troligt att han eller hon som ligger bakom det här klipper ut den här artikeln ur tidningen och sätter upp den på kylskåpet och är väldigt nöjd med att inte ha blivit påkommen.

Hundattackerna i Malmö

De utsatta områdena ligger i huvudsak i Malmös centrala delar – kring Amiralsgatan, Pildammsparken, Nobeltorget och Mariedalsvägen.

Föremålen placeras ofta kring stolpar och papperskorgar, eller under låga buskage utom synhåll för hundägaren.

”Man måste vara uppmärksam. Man behöver hålla koll på sin hund när man är ute”, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Poliser i yttre tjänst är informerade om läget, gör kontroller och försöker att åka till varje plats där föremål hittats. 

Ur arkivet:
Hunden lämnar över sig själv till polisen

Se collien ta saken i egna tassar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.