Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Donald Trump kan ta till ”Melania-försvaret”

Melania Trumps lyxliv efter fyra år i Vita huset.
Donald Trump och hustrun Melania, som kan bli en viktig del av expresidentens juridiska försvar.
Foto: KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK / KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Melania Trump har varit tyst om hennes makes påstådda affär med Stormy Daniels.

Men hon ser ut att få en central roll i Donald Trumps juridiska försvar – ifall expresidenten skulle åtalas för att ha mutat porrstjärnan till tystnad.

Melania Trump har hållit relativt tyst om makens påstådda affär – men skulle åtal väckas kommer hon troligtvis bli en viktig del av Donald Trumps juridiska försvar, skriver Vice.

Trumps advokater kan nämligen hävda att pengarna, som Stormy Daniels fick, inte var till för att rädda presidentvalskampanjen 2016 – utan var till för att rädda Trumps äktenskap.

– Trumps bästa strategi skulle vara att säga att han rutinmässigt betalade av kvinnan och att syftet var att undvika förödmjukelsen det skulle orsaka hans fru och övriga familj, säger den tidigare federala åklagaren Renato Mariotti i en intervju som tidningen tagit del av.

Detta har hänt:

USA:s tidigare president Donald Trump anklagas för att ha betalat 1,4 miljoner kronor för att porrstjärnan Stormy Daniels skulle hålla tyst om deras påstådda affär inför valet 2016.


Stämmer uppgifterna kan det innebära ett brott mot kampanjreglerna.


Den senaste tiden har flera amerikanska medier rapporterat att Trump kommer att åtalas för den påstådda mutan.


Under lördagen gick Donald Trump själv ut i sociala medier och hävdade att han kommer att gripas på tisdags, vilket han uppmanade folk att protestera mot.


Trumps uppgifter har inte bekräftats.

Därför spelar orsaken roll

För Trumps del är orsaken till betalningen otroligt viktig eftersom det krävs att han betalat ut mutan för att begå ett annat brott, som till exempel att bryta mot kampanjreglerna, för att brottet ska ses som ett grovt brott.

Skulle det slås fast att Trump ville rädda sitt äktenskap riskerar han att bara fällas för ett så kallat ”misdemeanor” alltså en typ av mindre förseelse. 

– Distriktsåklagaren måste bevisa att betalningarna var till för att främja kampanjen och att Trump hade kriminella avsikter, säger advokaten Jerry Goldfeder till Vice.

”Mer rädd för Melania än för väljarna”

Journalisten Tim O'brien, som skrivit en biografi över Donald Trump, är övertygad om att expresidenten faktiskt ville rädda sitt äktenskap, snarare än att rädda sin politiska karriär.

– Jag tror inte att han var orolig för att kampanjen skulle krossas. Jag tror han var rädd för att äktenskapet skulle krossas, säger O'brien i en intervju med MSNBC som Business Insider tagit del av.

Trots övertygelsen verkar han dock inte köpa Trumps nekande till den påstådda affären.

– Donald Trump har en lång historia när det kommer till att vara otrogen mot sina fruar och jag tror att han vid den tidpunkten var mer rädd för Melania Trump än han var för väljarna.

Trump: Bara jag kan stoppa ett tredje världskrig

Rasar mot Biden: ”Vi behöver fred utan dröjsmål”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.