Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teorin: Dold kod i brevet till Pettersson

Christer Pettersson dömdes i tings­rätten för mordet på Olof Palme den 28 febrauri 1986, men friades senare i hovrätten. Foto: Nils Petter Nilsson
”Bombmannen” Lars Tingström. Foto: Jan Wirén
Mystiska brevet från Lars Tingström.
Advokatparet Per E Samuelson och Lena Ebervall. Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson
Christer skrev in bibelcitatet ’’Gå bort - jag känner eder icke’’ i bombmannen Lars Tingströms manifest. Citatet var tydlig signal att Pettersson förskjutit sin tidigare vän Tingström, enligt advokat Per E Samuelson.
Expressen kunde den 14 september publicera bombmannen Lars Tingströms sista brev till Christer Pettersson. Nu kommenterar advokaten och författaren Per E Samuelson det faktum att brevet är daterat den 28 februari 1993: ” Det är ingen tillfällighet att Tingström skriver brevet på årsdagen av mordet”.
Den 13 september berättar Expressen exklusivt om Christer Pettersson dolda arkiv.
1 / 8

Datumet i brevet var en dold signal till omvärlden.

Det anser i dag Per E Samuelson – en av Sveriges ledande brottmålsadvokater – om bombmannen Lars Tingströms avskedsbrev på dödsbädden till Christer Pettersson.

– Det är ingen tillfällighet att Tingström skriver brevet på årsdagen av mordet, säger han till Expressen.

''Bombmannen'' Lars Tingströms märkliga brev skrev han på sin dödsbädd och är daterat den 28 februari 1993 – årsdagen av mordet på Olof Palme.

Tingström var då livstidsdömd för flera bombdåd och avtjänade straffet på Tidaholms-anstalten, men vårdades på sjukhuset i Skövde sedan han drabbats av cancer.

Avskedsbrevet hittades bland Christer Petterssons tillhörigheter när filmkollektivet Luftslottet arbetade med research inför en spelfilm om Christer Pettersson.

Brevet låg då inkilat mellan två sidor i George Orwells klassiska framtidsskildring "1984".

"Brevet är en nyhet för mig"

Det 19 rader långa maskinskrivna brevet inleds med orden: "Hej Christer, min broder".

Expressen har tidigare berättat om Christer Petterssons arkiv och också granskat många av fynden, däribland avskedsbrevet.

– Brevet är en nyhet för mig, säger i dag advokat Per E Samuelson.

Tror att Pettersson sköt

Advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelson har skrivit en roman med titeln ''Bombmannens testamente''.

Där torgför paret teorin att det var Lars Tingström som låg bakom mordet på statsminister Olof Palme och att Christer Pettersson utförde dådet på Tingströms uppdrag.

Inför boken gjorde paret ett omfattande researcharbete där man fingranskade Lars Tingström och Christer Pettersson.

– Det intressanta med brevet är att det väldigt väl faller in i linjen med vår teori om hur mordet gick till, säger Per E Samuelson till Expressen.

Pekar på bibelcitatet

Samuelson, som är en av Sveriges främsta brottmålsadvokater, är övertygad om att datumet på Tingströms avskedsbrev inte var någon slump.

– Det är ingen tillfällighet att Tingström skriver brevet på årsdagen av mordet. Det var typiskt honom att skriva det den 28 februari. Det som är intressant är Christer Petterssons reaktion. Den är väldigt logisk om man känner hur deras relation utvecklades.

Hur då logisk?

– Pettersson svarade med att skriva två bibelcitat i Tingströms manifest, en handling som också hittades bland hans kvarlämnade tillhörigheter.

Per E Samuelson pekar på det ena citatet som han anser är mest intressant:

"Gå bort – Jag känner eder icke."

Och det syftade på att Christer Pettersson senare ansåg att Tingström var en golbög (en person som tjallade för polisen). Det där kommer från Norrköpingsanstalten där Tingström satt tillsammans med den dömde yxmördaren Leif Axmyr. Fram till dess hade Tingström och Pettersson varit bästa vänner. De var förenade i religion, säger Samuelson till Expressen.

"Markering från Tingström"

Enligt advokatparet Per E Samuelsons och Lena Ebervalls tes hade Pettersson åtagit sig att genomföra två mord, på kungen och Olof Palme.

– Han hade lyckats genomföra mordet på Palme. Det här brevet till Pettersson är en markering från Tingström där han skriver den 28 februari för att visa att jag vet vad du gjorde.

Men Petterssons bibelcitat avslöjar att han inte ville ha något att göra med Tingström längre.

– Han tar alltså avstånd från honom. Det är också extra intressant för oss som skrivit boken. Och det går väl i linje med hur vi tror mordet gick till, säger Per E Samuelson.

Hävdade sin oskuld

In i det sista hävdade Tingström sin oskuld. Han ansökte hela sju gånger om nåd hos regeringen.

Lars Tingströms sista nådeansökan avslogs av regeringen den 18 mars 1993.

Lars Tingström förnekade också att han var inblandad i mordet på Olof Palme.

Lars Tingström avled den 16 april 1993 på Kärnsjukhuset i Skövde. Han hade då avtjänat sju år och två dagar på sitt livstidsstraff.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!