Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Därför plågar ryssarna Mariupol

Teaterskådespelaren Oleksiy Gnatkvskij och översättaren Natasha menar att det ryska folket inte kan påstå att de inte vet vad som pågår i Ukraina.
En förlossningsklinik attackerades i onsdags.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
18 månader gamla Kirill avled i attackerna.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen är total på flera håll.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Foto: Försvarshögskolan
Markus Göransson, biträdande lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Foto: Försvarshögskolan

En bombad förlossningsklinik, massgravar, och invånare som svälter.

Lidandet i Mariupol kan användas som ett avskräckande ”exempel” från rysk sida, menar flera bedömare.

– Man kanske vill visa Ukraina att om ni inte ger upp, väntar det här alla städer, säger Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Bilderna från den belägrade staden har varit fruktansvärda. 

Här har en massgrav skapats i ett dike, medborgare har uppgetts attackera varandra för mat, och en förlossningsklinik har varit ett av målen.

Det är ingen slump att det sker här, menar flera experter Expressen pratat med.

En del av den ryska strategin kan vara att använda just Mariupol för att visa hur illa det kan gå om Ukraina inte går med på de ryska kraven.

– Det är möjligt att Ryssland använder Mariupol som ett exempel för att visa ukrainare vad som händer om man inte ger upp, säger Ilmari Käihkö, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

”Statuera exempel”

Markus Göransson, som är biträdande lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och expert på rysk krigföring, är inne på samma spår. 

– Man vill statuera ett exempel för andra städer som kan hamna under rysk belägring. Angreppet på ett barnsjukhus kan tolkas i det ljuset.

Han menar att ryssarna är medvetna om att just dessa attacker kommer skapa rubriker och diskuteras. 

Att man ger sig på sjukhus följer också ett ryskt mönster från Syrien, säger Markus Göransson, där ett av alla syften kan vara att påverka stridsmoralen.

– Om man som försvarare ser att andra sårbara människor straffas för ens eget motstånd, det kan påverka moralen. Och om det är barn och födande kvinnor, det slår nog hårt, säger han.

Strategiskt viktig stad

Det är inte första gången Mariupol hamnar i världens blickfång.

När Ryssland började ockupera Krim 2014 försökte proryska separatister också ta över staden, som ligger nära både Donetsk och Luhansk i östra Ukraina, som Ryssland nu erkänt som självständiga.

För att ta landvägen från Ryssland till den annekterade Krimhalvön är det också viktigt att ha kontroll över Mariupol, säger experterna Expressen pratat med.

Staden kan ur ryskt perspektiv vara den viktigaste efter huvudstaden Kiev, menar Ilmari Käihkö.

– Det är kanske en stad man vill behålla också. Antingen ge den till separatisterna eller ta den själv. Det återstår att se, säger han.

Lidande som vapen

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, kallade i torsdagens ”Aktuellt” Mariupol för en ”symbol” som Putin nu vill visa upp för hela det ukrainska folket:

– ”Det här är vad som händer ifall ni inte lyssnar på mina krav. Vi är beredda att krossa ert land” – det är den signalen han skickar och nu förbereder man sig för nästa stad. Och möjligtvis kommer det en punkt när det ukrainska motståndet bryts.

Den brittiska militärexperten professor Michael Clarke, som tidigare varit chef vid tankesmedjan Royal United Services Institute, poängterar även han att Ryssland varit med och attackerat sjukhus i Syrien, och att situationen i Mariupol följer det mönstret.

Ett syfte kan vara att bryta ner staden och få befolkningen att fly så att Ryssland kan få fri tillgång till området, säger han.

– Ryssarna använder befolkningens lidande som ett vapen i kriget, säger han till Sky News. 

Men effekten kan också bli omvänd – och leda till att motståndet stärks, menar Michael Clarke. 

Motståndet i Kiev: ”Ryssland kan misslyckas ta staden”

Tomas Ries, docent i krigsvetenskap, Försvarshögskolan, förklarar Rysslands framtåg i Ukraina och varför det i nuläget inte går snabbare.

Joe Bidens varning: ”Ryssland kommer få betala”

”Statskupp möjlig om Putin ses som förlorare”

Oligarken Michail Chodorkovskij: ”Statskupp möjlig om Putin ses som förlorare”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.